Обвинението е за длъжностно присвояване в размер на 53 000 лева. В момента мярката за неотклонение на Виолета Николова е "подписка".

През април прокуратурата започна предварителна проверка по два доклада за това как са раздавани бонуси в Агенцията по вписванията. Докладите са на Инспектората на Министерството на правосъдието и са за времето, когато агенцията бе оглавявана от Виолета Николова.
През февруари тя беше уволнена, след като се разбра, че е получила 73 000 лева бонуси само за 2011 г. Оказа се, че 25 000 лева от тях са подписани от министъра на правосъдието тогава Маргарита Попова, а останалите 48 000 лева Николова си е разписала сама за периода от юни до декември с.г.

Виолета Николова заяви, че си ги е заслужила и заяви, че няма да ги върне, както направиха други чиновници от различни ведомства.

По-късно правосъдният министър Диана Ковачева съобщи, че общо над 1 600 000 лева са получили като допълнително материално стимулиране служителите на Агенцията по вписванията за миналата година. След скандала бонусите в агенцията бяха ограничени със закон.

Виолета Николова пое поста като ръководител на Агенцията по вписванията през октомври 2010 г. 

Обвинението

Обвинението на Софийска градска прокуратура е повдигнато на 29 ноември. Николова е обвинена за това, че в периода 19 юли 2011 – 19 декември 2011 г., в гр. София, като изпълнителен директор на Агенция по вписванията, при условията на продължавано престъпление е присвоила пари от държавния бюджет на Република България в големи размери, а именно 53 000 лв., които са й поверени, за да ги управлява.
За улесняване на присвояването Николова е извършила престъпление по служба. С цел да набави за себе си, за Галена Славова, за Олга Стоянова и за Венелин Иванов облага - пари на обща стойност 53 000 лева, тя е превишила властта си и е нарушила конкретни свои служебни задължения, установени в Наредба № 2/2004 г. (за условията и реда за начисляване и разходване на средствата за развитие на материалната база, за повишаване на квалификацията и за стимулиране на служителите от Агенцията по вписванията”).

Работата на Агенцията по вписванията потръгна след смяната на Виолета Николова като изпълнителен директор, коментира по-късно днес пред журналисти министърът на правосъдието Диана Ковачева, предаде БТА. Тя определи работата на Николова като необясним начин на менажиране на средствата на агенцията. Ковачева напомни, че през февруари новият екип на Министерството на правосъдието е установил много сериозни проблеми, което ги е мотивирало да сменят ръководството и да сезират прокуратурата.