Доброволци влизат в болницата в Поморие, за да помагат на лекарския екип, който е на предела на силите си. Адвокат затвори кантората си и стана доброволец в отделението, а хотелиери и ресторантьори решиха да помагат на медицинските екипи като им осигуряват топъл обяд, предава Нова тв.

Всеотдайният медицински екип в Многопрофилната болница в Поморие и доброволец адвокат предизвикаха в хотелиери и ресторантьори от града жест на уважение и респект. Става въпрос за инициативата "Топъл и вкусен обяд", която е в знак на признателност за труда им.

Идеята е всеки ден да бъде осигурявана храна за медиците от първа линия. Това ни разказва хотелиерът Георги Тръпков, който е научил че управителят на болницата д-р Караилиева вече месец живее в отделението.

"Това си го представете всеки от нас да си го представи какво значи, да не си легнеш на леглото, да не видиш хората около тебе, да не общуваш с хора, с които имаш желание да общуваш, значи това е велико нещо. Това аз лично трудно бих си представил за себе си в този смисъл това, което те правят, е наистина нещо велико и ние трябва да сме страшно признателни", заяви хотелиерът Георги Тръпков.

Идеята на доброволческата инициатива към медиците всъщност се оказва родена във Велико Търново, но сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Поморие са убедени, че това може да заработи във всички градове.

"Това е съвсем доброволно, колкото се съберем като численост ще се редуваме в график до момента, в който сме нужни на хората, които обслужват болните от COVID-19. Да почувстват, че има признателност към техния труд, че някой оценява това, което те правят, и че някой им е задължен за това. Ние сме им задължени за това", посочва той.

Към призива на Георги Тръпков вече са се присъединили поморийски ресторант, и голям хотелски комплекс, а медицинският екип това беше наистина трогнат от жеста.

"Дне беше първият ден, беше толкова хубаво. Бяхме толкова изморени и така светлинка дойде, донесоха ни тристпенно меню много вкусно, топло наистина. Много е хубаво, много сме благодарни. На всички и за всичко" разказва Христина Атанасова - гл.сестра МБАЛ Поморие.

А на входа на COVID отделението на Многопрофилната болница в Поморие ни посреща загрижен санитар, който старателно ни подготвя да влезем само до изолирана приемна. Санитарят всъщност е адвокат Веселин Анестиев, който от две седмици е отменил служебните си ангажименти, за да облече защитното облекло като доброволец.

"Разбрах от медиите, че има неодимък от страна на човешкия ресурс по отношение на това заболяване и реших да дойда. Споделих със семейството си, подкрепиха ме всички, майка ми и дъщеря ми ги изпратих на семейната вила, която е наблизо", заяви адвокат Веселин Анестиев.

"Идвам сутринта, започвам с подготовка, дезинфекцирам стаята на лекарката, сестрата, след това влизам при болните, изчиствам подлоги, дезинфекцирам, водя болните по различни манипулации, местя легла, раздавам обяд", допълва той.

Адвокат Анестиев ще остане в отделението само месец, след което ще се върне към съдебните си дела. Сега обаче прекарва по 12 часа в отделението, а днес поздравява своята дъщеря, която е рожденичка, пак от тук.

"Дари, честит рожден ден тате! Да си жива и здрава!", казва той.

Той се опитва да отмени, да разведри с шеги медиците, но се оказва, че юристът работи с екип, който е на предела на силите си. Това е д-р Женя Караилиева, която също изкара рождения си ден в болницата. Лекарката не се е прибирала в дома си от 23 октомври.

"Тя от 20-30 дена не е виждала семейството си, дреме и спи тук по дивани и столове и рано или късно и казах че ще рухне, но не рухва. Държи се", разказва адвокат Анестиев.

Д-р Караилиева не се оплаква, продължава да се усмихва и окуражава всеки болен, а адвокат Анестиев вече е приела като част от екипа си.

"В началото мислех, че действително , шега, което всъщност се оказа една хубава истина. Много благодаря за това че дойде и успя да ме отмени и до голяма степен от работата, а също така за рамото, силното рамо мъжко, което ми даде тласък да продължа, посочва д-р Женя Караилиева - управител на УМБАЛ Поморие. - Успявам, защото имам разбирането на семейството си, и не се сърдят за това. Ще бъда щастлива само да са здрави."

Не се оплаква и уморената сестра Христина Атанасова, която приема отделението като свой втори дом.

"От 15 легла 15 заети, изписваме приемаме, свободно легло нямаме. Кога успяваме да се прибира, ами почти не се прибирам. В понеделник като дойда се прибирам в събота вечерта. С близките - по телефона", посочва Христина Атанасова - гл.сестра МБАЛ Поморие.

От месец към COVID отделението на поморийската болница, което бе почти пред затваряне, се очаква да се включат още доброволци.