По информация от регионалните управления на образованието от началото на учебната година до днес 81 ученици и деца (0,01%), посещавали училище или детска градина, са с положителни проби за COVID-19.

Педагогическите специалисти с установена положителна проба са 70 (0,07%). Карантинираните, които са имали контакт с болен ученик, учител или близък - 104.

Временно е преустановен учебният процес поради карантина на образователните институции в страната за 127 паралелки (0,3%).

Просветното и здравното министерства и всички ангажирани институции са в постоянна връзка и готовност за реакция при констатираните случаи на инфекция с коронавирус в български училища, заяви по-рано министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Той подчерта, че установените досега заразени учители и ученици са били инфектирани преди началото на учебната година:

"Ежедневно поддържаме контакт с министър Красимир Вълчев, ежедневно представители на нашите администрации на ниво заместник-министър правят такива срещи. Всички препоръки, които сме направили, те са разписани, достъпни са, ясни са критериите, когато училищата могат да бъдат затваряни, всичко зависи от броя на заболелите деца. В момента случаите на заболели в училищата са внесени отвън, не са от разпространение, което е вътре в училища, предвид малкото време от началото на учебната година".

Заместник-председателя на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов коментира, че в училищата няма да има сериозни огнища, ако се спазват мерките и предупреди, че затварянето на учебните заведения не е правилната стъпка и децата не трябва да минават изцяло на онлайн обучение.

"Маската е най-добрата защита. И за болния, и аз здравия, да, трудно е за децата да ги носят, но хигиената е също важна - родителят трябва да му обяснява мерките, както и да не праща детето си болно на училище. Затварянето на училища не е правилната стъпка. Детската психика е ранима и тези неща ще се появят в бъдеще. Няма да има сериозни огнища, ако се внимава. Родители и учители трябва да действат съвместно за възпитанието на детето в тази посока", категоричен беше д-р Брънзалов.