Няма да има глоби за училищните директори и за учителите при неносенето на предпазни маски от учениците в училищата, но директорите отговарят за всичко, което се организира в училищата. И няма директор, който да не следи в момента стриктно за хигиената, за дезинфекцията и за максималната отдалеченост между учениците. Това каза за БТА Диян Стаматов - председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета, и директор на столичното 119-то Средно училище "Акад. Михаил Арнаудов".

По-рано училищни директори се обявиха против личните глоби по 2000 лева, които ще трябва да плащат при установяване на ученици без маски. Това стана по време на среща в Министерството на образованието и науката, на която директори на училища, социалните партньори в образованието, представители на МОН, МЗ и РЗИ, са обсъдили дали ще има глоби за училищните директори и за учителите, ако учениците не спазват противоепидемичните мерки и не носят предпазни маски в училищата.

На срещата е станало ясно, че "ще има т.нар. внезапни проверки, както и по сигнал, които ще ги правят РЗИ, но не и за неносене на маски от учениците".

"На учениците, най-малко по десет пъти на ден им се повтаря от учител, от директор - да носят маски в училище. И за тях няма да има санкции, но е добре всички ученици да се предпазват, за да защитят своите учители и по-възрастни роднини. Ако децата преболедуват по-леко от коронавирус, това не е така при по-възрастните хора", коментира Диян Стаматов.

Договорихме се да се срещаме периодично, защото се намираме в сложна ситуация, свързана с коронавируса и да се създава взаимно успокояване в образователната система, добави той.

Междувременно днес родители отново излязоха на протест срещу изискването учениците да носят маски в училище - във всички затворени пространства, освен класните стаи. Недоволни майки и бащи се събраха пред Министерството на образованието и науката (МОН), а до шадравана пред Президентството недоволните разпънаха шатра с надпис "Изолатор".

Протестиращите родители са против и тестването за COVID-19 на произволен принцип на деца, които няма симптоми.

Според тях изискването за маски е абсолютно безсмислено, защото децата контактуват преди и след училище свободно, без да ги носят - играят, ходят си на гости.

"Имам двама братя, които са в училищна възраст, те самите ми споделиха, че децата започват да ги свалят, слагат ги по джобовете, разменят ги", казаха протестиращи пред БНР.

Изолаторите в училищата за деца със съмнение за коронавирус също смятат за спорна. Те ще се превърнат в "стаи на срама", смятат родителите.

Организаторите от Фейсбук групата "Българският род, обединен за децата" обявиха, че ще идват пред сградата на министерството всеки ден до края на работната седмица.