В училищата се увеличават случаите на заразени с коронавирус. Ситуацията е изключително динамична. Според заместник-председателя на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов в училищата обаче няма да има сериозни огнища, ако се спазват мерките.

"Маската е най-добрата защита. И за болния, и аз здравия, да, трудно е за децата да ги носят, но хигиената е също важна - родителят трябва да му обяснява мерките, както и да не праща детето си болно на училище. Затварянето на училища не е правилната стъпка. Детската психика е ранима и тези неща ще се появят в бъдеще. Няма да има сериозни огнища, ако се внимава. Родители и учители трябва да действат съвместно за възпитанието на детето в тази посока", категоричен беше д-р Брънзалов.

По думите му децата не трябва да минават на онлайн обучение.

"При децата коронавирусната инфекция преминава леко и безсимптомно. Учителите трябва да бъдат защитени. Да спазват колкото може дистанция. Сега процесът от март тази година на трудностите на пандемията ще премине и през образователната система, но хората там постепенно ще придобият опит. Да, с тестването е малко по-трудно. Системата е още тромава... Но коронавирусите съществуват сред нас, не можем все още да ликвидираме вируса, но трябва да го отслабим", поясни лекарят.

Според заместник-министър Таня Михайлова, ситуацията в момента в българските училища е в рамките на нормалното и засегнатите от вируса са малко. Тя съобщи, че принципно запазените са 0,001% от общия брой ученици или един на 10 000. Все още обаче не е ясен процентът на заболели, при който едно училище ще бъде затворено. Системата като цяло обаче няма да спре да работи.

Нови случаи на заразени ученици и учители

От Втора английска езикова гимназия "Томас Джеферсън" в София съобщиха днес за първи случай на COVID-19 в училището. Предприети са всички задължителни и препоръчителни мерки, описани в Насоки за работа в условията на COVID-19 в учебното заведение.

Паралелката, в която учи заразеният ученик, 10-и "ж" клас, е карантинирана за 14 дни и има обучение в електронна среда от разстояние.

Всички ученици са уведомени и допълнително са инструктирани за спазване на задължителните и препоръчителните мерки в училище. Всички помещения са продължително проветрени, направено е влажно почистване и пълна дезинфекция на повърхностите в гимназията. Учебният процес продължава присъствено за всички останали паралелки при засилена дезинфекция.

Сериозен ръст в броя на заразените с коронавирус ученици и преподаватели вчераимаше в Благоевградска област. Пет училища в региона са засегнати, а стотици деца са под карантина.

Едно е в Кюстендил, друго - в Разлог, там в карантина е поставена по една паралелка. Три са училищата в Благоевград - един клас е карантиниран в 3 ОУ, една паралелка се обучава дистанционно в Математическата гимназия. В Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия четирима учители са заразени, 8 паралелки от 9, 10 и 11 клас са карантинирани - това са над 200 ученици и те се обучават онлайн. Проби са взети от учители и ученици в гимназията и се очакват резултатите.

Трети клас е под карантина и в Пловдив заради положителна проба за коронавирус на ученик от 8-И клас на ЕГ "Иван Вазов".

От днес целия клас ще под карантина за 14 дни и преминава на дистанционно обучение. По преценка на здравната инспекция учители за сега няма да бъдат карантинирани. Предприети са всички необходими мерки и са дадени нужните предписания.

Още три деца са дали положителна проба за коронавирус и в детска градина "Звездица" в Русе. Така заразените стават общо 4. Три от тях нямат никакви симптоми. До карантината се стигна след като 58-годишна учителка се е почувствала зле и си е направила тест за коронавирус в частна лаборатория, който е положителен. Под домашна карантина са поставени 25 деца от групата, другата учителка и хигиениста.

Нови случаи от вчера на заболели ученици и учители и карантина ива и в класове във Варна, Бургас и Ямбол.

Шестима преподаватели от различни училища във Варна са с положителни проби за COVID-19. Класовете под карантина са 14, като децата се обучават дистанционно. В основно училище "Стоян Михайловски" всички ученици от първи до четвърти клас учат в електронна среда, заради двама заразени учители. Единият от тях е преподавал английски на всички деца от началния етап.

Отделни класове под карантина има и в други 4 училища във Варна.

В Бургас още два класа са под карантина. В 12 "А" на Английската езикова гимназия има заразен ученик. Той бил тестван заради един от родителите си. Шестокласници са под карантина в бургаското средно училище "Добри Чинтулов" също заради ученик с COVID-19.

PCR-тестовете на децата от гимназията по компютърно програмиране, където беше установен първия за Бургас случай, са отрицателни, но те все още няма да се върнат в клас.

В Ямбол с коронавирус са четирима педагози от две училища. С положителни тестове са и трима ученици, заразени от свои близки. Карантинирани са два първи класа и 43-мата ученици вече се обучават дистанционно. В другото училище учителката е била само на първия учебен ден и не е имала занятия на закрито.