Това заяви директорът на ГДБОП Станимир Флоров по време на отчета за работата службата, който се проведе в присъствието на министър Цветан Цветанов.

"Конфликтите възникват въз основа на генерираните финансови средства, но количествата не са толкова големи тъй като България не е толкова голям консуматор", каза Флоров, цитиран от БГНЕС.

Той коментира, че географското положение на страната ни е такова, че
неизменно през България преминават количества наркотични вещества. Основният път на наркотика обаче е северният път, където еднократно се залавят по 10-15 тона. Българите се използват като хора, които транспортират наркотичните вещества. Има престъпни организации, които се наблюдават, изтъкна Флоров.

"Само Хан Аспарух може да направи нещо, за да се преместим и да не сме на балканския път на наркотика", заяви началникът на антимафиотите.

Българите, които са по високите етажи на разпространението на наркотични вещества, не са в България, а на територията на други европейски страни. Някои от тези лица са на свобода, а други не. Флоров добави, че организацията на българите е доста добра.

"Много е голям броят на задържаните български граждани, които извършват трафик на наркотични вещества по метода на поглъщането. Една от най-проблемните групи, която събира т. нар. мулета, е нигерийската - това са хора, които имат позиции и хора в почти всяка точка на света", уточни той. 

Кокаинът е доста малко използвано наркотично вещество, има и сериозен спад в употребата на хероин, връх в продажбите отбелязват канабиса и синтетичните наркотици, отбеляза още директорът на ГДБОП.