При нито една от пациентките няма опасност за живота както на майката, така и на плода, увери министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев, който веднага след инцидента пристигна в "Майчин дом” и даде брифинг. Всички пострадали са били извозени до болнични заведения в рамките на 30-40 минути.
Той заяви, че отговорността за инцидента ще бъде изяснявана, за да бъде определена съответната отговорност.

Нанев уточни, че причината за инцидента не е скъсване на въжето на асансьора, каквато е била първоначалната информация. Той отбеляза, че в случая не е проявена гражданска отговорност, след като в асансьора е можело да се превозват 6-ма пътници, а в него са били 12 души.

Техническото състояние на асансьорите в "Майчин дом" в София е било проверявано миналото лято, съобщи пред журналисти директорът на болницата доц. Виктор Златков. При този последен технически преглед на асансьорите не са били установени неизправности и съоръженията не са били спирани заради негодност. Златков отбеляза, че за поддръжката на асансьорите болницата има договор с фирма. Самият асансьор е произведен през 1975 г.

Инцидентът е станал около 14.50 ч. Асансьорът се спускал от седмия етаж към първия, когато на нивото на четвъртия етаж рязко тръгнал надолу и пропаднал  между първи етаж и мазето.
Малко след 15 часа охраната в „Майчин дом” подала сигнал в Столичната пожарна за инцидента, съобщиха от МВР. Минути по-късно на място пристигнали два екипа огнеборци. Пожарникарите успели да извадят хората без сериозни контузии. На мястото е изпратена група от СДВР за установяне на причините за инцидента .

От "Пирогов" съобщиха, че около 15.45 часа от "Майчин дом" са докарани петима от пострадалите, сред които четири жени. Това са Д.Д., на 31 г., Н.Г., на 33 г. (бременна в осмия месец), Н.Т., на 27 г., П. Д. на 58 г. (акушерка) и един мъж - М.В., на 27 г. Всички са с различни травми и минават прегледи, допълват от болницата.

Други пет от пострадалите пък са настанени за лечение в Клиниката по спешна медицина на ВМА, съобщиха оттам. Четири от тях са бременни жени, които са с травми и счупвания, предимно на краката. Л.М.Д., на 29 г., бременна в 7-ми месец, е с фрактура на лявата подберица, К.П.К., на 32 г., бременна в 8-ми месец, е с фрактури на долните крайници и съмнение за фрактура на гръбначен прешлен, Е.С.Ф., на 35 г., бременна в 9-и месец, е с фрактура на дясната подбедрица, и В.Д.Б. на 31 г., бременна в 8-ми месец, е с контузии на колената и глезенна става.

Сред пострадалите са и двама мъже - единият е на 48 г. и е съпруг на една от пострадалите. Той е с контузия на лявото бедро.
Вторият пострадал мъж е холандец.