Пропадна асансьор с 9 бременни в ”Майчин дом”

Асансьор с 12 души пропадна в „Майчин дом” днес следобяд. Асансьорът е бил за 6 души, но в него са се качили 12, девет от които бременни жени – всички след 7-я месец. Повечето от тях са със счупвания на краката.

Обратно в новината

Коментари - Пропадна асансьор с 9 бременни в ”Майчин дом” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Прегледах всички коментари, но изглежда само аз видях , че сестрата на една от бременните е написала, че асансьора е бил в ремонт. Как тогава са успели въобще да се качат на него? Живея в 16 етажен блок и като дойдат да ни ремонтират асансьора по никакъв начин не можеш да го използваш и си катериш като поп до 16 етаж. И на него пише на старата табела 500кг или 6 човека максимум и повярвайте могат да се качат и повече от 20. Последните години обаче, заради амортизацията, техниците лепват стикер , на който пише mах- 4 човека. Друг е въпроса, че загубените ми съседи се тъпчат и по 7-8, а аз тогава просто слизам, ако не успея да ги накарам да не се качват. В болниците (високите като Майчин дом и ВМА) да чакаш асансьор значи да пуснеш корени на етажа. Пълзят едвам едвам, спират на всеки етаж и нищо чудно че се тъпче народа.Ама нали всеки мисли, че асансьора пада веднъж и не точно тоя път. Абе дано оздравеят жените и друг път да си имат едно наум, че у нас, ако сам не се пазиш, няма кой.

Ами защо ли не съм чула да пострадат бременни жени в болничен асансьор в някоя друга държава,ами все у нас се случва и все хорицата виновни,така им отърва на всички некадърници!!!

Не мога да повярвам, че толкова много хора нападат и обвиняват бременните жени и напълно безкритично приемат версията за претъпкания асансьор! Хора, я си представете могат ли реално в асансьор за 6 човека да се качат 12, от които 7,8 бременни с големи кореми бъдещи майки. Нещо тук не ми се връзва.

Ало, поддръжката!Извинява сутринта съм те пропуснал.Ти какво поддържаш и на какво слагаш табели?То май завода производител определя килограмите и броя говеда,допустими в подемното средство.Но какво да ви прави човек: в автобус за 42 човека се качвате 100.Вскапаните Икаруси ако сте по-малко от250 ви е самотно.Друго си е като пръдне човек да му миришат пръднята.То и бременните не са виновни -какво правят другите в асансьора.И още нещо: кога при скапания социализъм сте се возили в товарния асансьр?То вярно,на село такова нещо няма.Най-много отдолу дама,отгоре ...С една дума: Вълкът е виновен.Ако беше ял овчарите ,а не овцете ,нямаше да бъдем на това дередже.Та съвета ми до тебе е:Иди си върни тапията на този който тия е дал.Иначе още много асансьори ще паднат.Ако си ме разбрал ....

Пак Бойко ви е виновен, а забравяте 20 години комунистическа смрад!!! Като ходите до тоалетната пак ли Бойко викате да ви изтрие задниците?!? Незнам дали 2-3 мандата ще му стигнат да ремонтира държавата от безхаберието и кражбите на турци и комунисти!!! Жените са виновни щом се блъскат като говеда!!!

В случая виновни са си тези които са се качили,особено безотговорните бременни. На мене ще ше да ме е страх да се кача.

С ЕДНА ДУМА, ИМА МНОГО ИЗОБРЕТАТЕЛИ И..... НО НОВИНИТЕ СА ДРУГИ ЗА ВЕЛИКИТЕ БГ/ РАЗЛИЧНИ ПЛЕМЕНА СЪБРАНИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ/

Скоро бях в хотел Принцес - София на семинар и бях свидетел как се ползва асансьор от уж интелигентни хора.Добре, че асансьорът имаше ограничител за тежестта и просто не тръгваше, ако е претоварен. Ние винаги бързаме и нямаме навик да спазваме указания при ползването на такава техника.Просто не сме дисциплинирани, в това е целият проблем.Разчитаме на чудото, че на нас това не може да ни се случи.

maicin dom e edna mrasna dupka v koiato ako blezesh ti sadirat kojata, bsicko e staro i iznoseno i niama nikakvo rakovodstvo,ne rajdaite tam........

Аналогичен случай: 1990 год. в Шчечин товарим .....Хамбарите препълнени,товара прелива по палубата,никой не обръща внимание,до момента в който спира агрегата поради липса на охлаждане.Оказва се ,че вместо 10.05 м. газене да искали да достигнат 10.50 м.Разликата в случая тогава е че седнахме на дъното на реката.Кораба ли е виновен.А какво щеше да стане ,ако в Трабантче искат да се качат 4 слона(постройката е 4 човека.Но освен брой човеци пише и килограми.Та не машината и не поддръжката са виновни в случая, а първите седем години на човек....

Миличка, много ти съчувствам и стискам палци сестра ти и бебето й да са наред, но искам да ти кажа, че пироните, които слагат са от титаниева сплав, т.е. много скъпи и здравната каса това не го поема.

Пичага, ти нищо не знаеш. Когато жена ми беше бременна ходихме да ни правят кръвни изследвания и на двамата и на моята бележка пишеше: диагноза - съпруг :))

Виновни са хората,защото като овце се блъскат в асансьор за 6 човека,без да спазват правилата....Ние българите все хитруваме и затова си патиме...Всеки ден стават трагедии от простотията на българина...Не сме народ, а мърша.....

Ако бяха цигани щяхте да ги скъсате от бъзици не ,че сега не бъзикат родилките :))) Същото се случва и на пътя и в магазина, всеки гледа да предреди всеки защото за 1-или 3 минути може да се свърши много работа ,особено ако си родилка в болница или пък пенсионер . Мен пък ме предреди пенсионер в магазина много нахално , мислех да го полея с млякото и да му чукна и двете яйца на главата но не си заслужаваше, стана смешно и много се смях на диваците не си заслужава да се ядосвам . Не се разърих просто си мислех : какво ще върши този пенсионер цял ден ... Ако имате някакви предположения споделете ги .

Защо всички мислите че бременните са виновни. Според мен проблема е в хората които са се натъпкали след тяхото качване . Возила съм се и аз със корем там така че знам какво е положението . Греешката им е че не са си отворили устите и са оставили и останалите да се набутат .

Боко Тиквата Ви изпи мозъка, има препоръка асансьорите да се сменят, но правителството не дава пари за нови. Та кой е виновен???? Боко и пасмината от ГЕРБ!!!

Тези, които скалъпват тези измислици за пред хората, не са много наясно. Как е възможно бременни да се натъпкат в някой асансьор. Това е абсурдно. Състоянието им не го позволява. А и никой нормален няма да тръгне да се блъска в тях. Прикрива се истината. Просто някой от персонала ги е качил на асансьорите за медицинския персонал, само те могат да поберат повече хора и е станала белята... Майчин дом е мястото където ми спасиха живота. Бях шокирана от мизерията, остарялата материална база и същевременно с професионализма на работещите там, не на всички разбира се, но повечето с които се сблъсках бяха хора разбиращи си от работата. И лежащите и работещите са заобиколени от същата атмосфера отпреди 30 години. Какво повече да говорим? Бе който не е бил в болницата или не е лежал, просто не може да вземе отношение по темата. Нещата както винаги са сложни и комплексни, а в нашата прекрасна държава не се мисли как да се помогне или обновят болниците, особено такава с такъв мащаб, а как да се заграби и ограби. Естествено всичко е на наш гръб.

Прочетете какво е написал Expert и замълчете. Няма какво да се допълни! Както вече и аз го казах , в БГ виновни са винаги пострадалите.

Всички,критикуващи Майчин дом, пишат какви гадни и противни и опасни са асансьорите. Ами като знаят,че са опасни, за какъв дявол са се накачулили толкова народ вътре? Не асансьорите и не управата на болницата са виновни в този случай. И нормален асансьор едва ли би издържал при такъв товар.

Те бременните са изкуфели от хормоните, но как не се намери някой, който да ги спре?

Ама може ли зрели хора да не помислят преди да се ка4ат в асансьора , а да се тъп4ат като животни. Много пъти съм ставала свидетел на това, но като им се направи забележка те гледат така, все едно им казваш нещи лошо............Не за първи път така се блъскат ........сами са си виновни.........

Ama tova e super bezotgovorno be.I tova sa jeni,,koito 6te stavat maiki......,dumi nqmam prosto.I se sumnqvam,4e ne e imalo tabelka s opredelenite kg.

И нови асансьори да им сложат, то горкото като може да вози само 6, като му се качат 12, как да спре? Не мислите ли че е малко смешно да се размахва пръст срещу лекари, правителство, министри , защото скапания асансьор не е издържал два пъти повече, отколкото може да носи. Просто вече всички се чудите за какво да се хванете, че да псувате всички наред и да се обеснявате, колко са зле всички. Просто приемете един факт - за някои неща хората сами си носят отговорност.

Наплно безотговорно са постпили бдещите майки , за да не чакат 5 минути повече всички са се напхали вътре , а сс сигурност и не са и от най - слабичките , все пак са бременни , евала нека на това да учат и по - ксно децата си - как да се блъскат в асансьори , да падат в шахтите и после задружно да вият и реват , че државата ни е калпава , безотгорници и малоумници .

Оперираха ме в тази болница преди месеци, преди дни си взех документите от там. Измамите и кражбите са видими и ОГРОМНИ. Взеха от касата пари за 14 дни престой, подготовка за операция, операция, възстановяване и лечение. От мен - пак за престой, избор на екип и издаване на документи. Лежах общо 5 дни, подготвих се сама на свои разноски за операция и пих сред операция свои обезболяващи - те НЕ ДАВАТ! Написаха ми грешна диагноза, за да вземат ПОВЕЧЕ ПАРИ!!! Лежах тези пет дни със срязан корем на издънена пружина, завита със собственото си яке и в тоалетната сядах на донесени от къщи кърпи, за да не се докосвам до ужасяващата мръсотия. Баня и тоалетна има по една на отделение, не на човек. С асансьор не смеех да сляза до кафенето, което е на 1 етаж - пътувах само с асансьора, който води до директорския кабинет. Сигурна съм, че в момента се крие информация по случая. Сигурна съм, че официално се лъже. Сигурна съм, че бременните жени, зада се съберат в такова количество на едно място, са били ВОДЕНИ ОТ ПЕРСОНАЛА. И са пътували в асансьора за медицински екипи и носилки - само там могат да съберат толкова хора. Но този асансьор е голям и ограничение за 6 лица е нонсенс. ЛЪЖАТ НИ. Както лъгаха за влака София-Кардам. Всички знаем, че пожара е лумнал по ел инсталацията, но наклепаха хората, че носели дезодоранти!!! И това го писаха в експертизи, грачеха го по телевизиите, няма срам и няма съвест. Но вие, хората, да вярвате на удобните лъжи? Защото ако се каже истината, всички трябва да умрем от страх! Трябва да умрем от страх, но и от срам.

Асансъорът бил за 6 човека - возили са се 12 в него, ами кои е виновен?

Хайде сега да се замислиме кой слага табелите върху асансьорите!!! Не можаха ли тъпанарите, които са монтирали асансьора и тези, които са отговаряли за доставката и монтажа да предвидят спецификата на пътниците???! Ако съм на мястото на ръководството на болницата, ще съдя фирмата, монтирала асансьора и тази по поддръжката..Не може да се смята средно тегло и обем на човек по принцип. В едно такова дело ще се разбере в това ограничение какво средно тегло и обем на товара е взет предвид, причината и спецификата на причините за случилото се. Но ако се изчака още един- два дни в размисли всичко ще е замазано, както обикновено става. Сега асансьора е запечатен и сигурно вече се ремонтира, нали??!! Къде е прокуратурата?? Не се ли самосезира??

Бременни?! И без никакво чувство на отговорност пред бъдещите си деца?! Как така ще се качат двойно повече хора, от предвиденото натоварване на асансьора! Безумци! Ама било се чакало много... е, като не са изкачали, бързо ли са стигнали?! Та аз, дето съм в края на живота си, че в асансьор за 4 души (примерно) ако се кача и влезе 5-и, излизам веднага и ако не ми се чака, пъпля с болни крака по стълбите. Къде им е бил умът на тези бъдещи майки?! Как ще отглеждат и пазят утре децата си?! То лесно се плюе - държава, доктори, техници - ама ако сам не се пазиш, ако пренебрегваш нормите, с плювки и псувни не става, трябва и акъл!

При целия ужас на ситуацията, за да видите НАИСТИНА ужасното, трябва да погледнете картинката по-отдалеч. Подск забележете средната възраст на родилките.

Днес в 15.12ч. асансьор за 6 човека в който е имало 14 (четеринадесет а не 12) човека слизайки към партера , не успява да намали скороста си поради огромния товар и подминава преплъзвайки партерния етаж и слиза до сутерения който също подминава и се удря в дъното на шахтата. двама от кабината веднага напускат и полицията не знае кои са.останалите 12 пътника са с някакви травми. Всички асансьори в зградата са за 6 лица. с по четири въжета. или общо тегло на товата 500кг. кабината сигурно може да побере още поне 3-4 човека ако се натъпчат по добре. Единственото нещо което е счупило на асансьора е пода на кабината и едното ухо(пета) на повдигателния механизъм. За съжаление пътниците в кабината заплащат висока цена за да се научат че асансьора не е за колкото събере а за колкото е изчислен. максимум 6 човека. така че всеки влязъл в кабината след шестия пътник е виновен за претоварването на асансьора. а това са 7,8,9,10,11,12,13,14 имаме поне 8 виновни. двама от които са избягали. Относно умния журналистичеси въпрос защо не е сигнализирал асаньсора че е претоварен, мислия че е МАЛОУМНО да се търси в МОСКВИЧ от 75 година AIRBAG. асансьорите са много модели както колите. има евтини и скъпи. а този просто е стар модел. а защо не е модермизиран по многократните предложения от обслужващия сервиз. това явно не е било приоритет. но пък прави впечетление , новите дограми, климатици, компютри, и други все така важни неща от страна на лукса но не и на безопасноста. Докато българина е СВИКНАЛ И ПРИЕМА ЗА НОРМАЛНО да плаща по 20 лв за интернет, 20 лв за кабелна и по 1лв за асансьор, нещата няма да се оправят. И нещо което се отнася за законодателите: Как ще накарат собственисите на асансьора да имат интерес да си подържат съоръжението изправно като санкционират сервиза които неможе да принуди по никакъв начин собственика да инвестира и влага пари за ремонти и подръжка на асансьора. а и като няма да бъде глобен собственика че защо да дава пари тогава?????? Имаме предложение: Нека и КАТ да пише актовете на автосервизите, а не на собственика на колата, както е при асансьорите. а и да не забравяме пострадалите. жалко че по такъв начин се научиха че асансьора не е като обора колкото овце събере, ами е по товароподемност. Но ти на бай ти ганя акъл ли ще даваш? той разбира от всичко....... Европ ни гледа сеира вече. Пропуснах да задам и въпроса за отговорноста на бременните към децата които носят, нямат ли чувството за отговорност че поне те да слязат като виждат че овцете се бутат да влязат. и това са същите майки които после ще бутат количката по улицата въпреки двата тротоара защото така им е по лесно. ами персонала който от години рабори в там и знае за колко човека е асансьора. а има и друг момент: представете си че асансьорния техник си позволи да ДАДЕ АКЪЛ на някой доктор,доцент или темподобен да изчака и да не се качва в асансьора а да чака другия. апък доктора е некой от управителния съвет или борда на директорите. -ИЗГОРЕЛ СИ БРАТО.... На вниманието на bTV. асансьорите в Болницата са 15 ( петнадесет) а не 17

Да,възмутен съм.Но от коментари те ви. Май на повечето от Вас само ви е интересно да плюете на воля. Не били сигурни асансьорите ли?Напротив.Те са си напълно сигурни,освен когато в тях се возят точно два пъти повече хора над допустимото. Някъде четох,че висели стени,балатумите били нам си какви...а защо не споменахтече точно за това текат ремонти в цялата сграда?Или факта,че тези ремонти си текат без да бъде притеснен покоя на пациентките и особенно на бебоците?

Ами следващият път се качете 20 човека, и се чудете защо асансьора е спрял в мазето! Не се научихме да сpазваме ПРАВИЛАТА!

Нека настояваме истината да излезе наяве! Имам две дечица и не мога да си представя как се ражда сас счупени крака и гръбначни прешлени!!! Виновните да бъдат наказани, а на бременните и техните семейства изплатени обезщетения за причинените мъки.

Нека настояваме истината да излезе наяве! Имам две дечица и не мога да си представя как се ражда със счупени крака и гръбначни прешлени!!! Виновните да бъдат наказани, а на бременните жени и семействата им платени обезщетения за причинените мъки.

и аз не съм убедена, че има асансьор в майчин дом, който би побрал вместо 6- 12 човека - става въпрос за товарните асансьори - на КОИТО ОБАЧЕ изрично е записано, че са товарни. Това са асансьорите за носилки, колички и т.н. Не са за ползване от пациенти. Така че, не ругайте най-добрата АГ болница в България. Да не ви се налага да опрете до нея...не че няма да получите качествена помощ - напротив - там ще ви спасят - ВАС И ДЕТЕТО ВИ - когато всички останали с модерните асансьори ще вдигнат рамене....и ще ви изпратят там....съжалявам за случилото се....дано всички са добре

Този асансьор е трябвало да блокира сам, ако е претоварен - защо не е блокирал? Иначе да очакваш от жени да се преброяват, и то бременни ...

Удивен съм от неграмотността и скодоумието както на здравния министър, така и на много от пишещите в този форум. За асансьорите има ясни и точни технически изисквания, дефинирани в действащите регулативи. Поне от 40 години всички асансьори в България и по света се произвеждат с няколко задължителни предпазни устройства, гарантиращи безопасността. Не са виновни хората, дори броят им да е бил повече от допустимите за асансьора лица, тъй като е трябвало да сработи т.нар. ограничител на товара и да не позволи на асансьора да тръгне. Всеки асансьор минава задължителни периодични (мин. 1 път годишно) проверки от оторизирана фирма, която трябва да проверява и поддържа техническата изправност на съоръжението. Много от тези фирми просто не си вършат работата - за да се случи настоящия инцидент ограничителят на товара просто е бил шунтиран (т.е. - свързан накъсо) от някой малоумен техник. Понякога ремонта и осигуряването на коректно функциониране на ограничителя на товара изисква време и определени резервни части - за печалбарите техници най-лесно е това предпазно устройство да бъде изключено. Добре е че поне е сработил ограничителят на скоростта - в противен случай кабината щеше да се разбие в шахтата на ниво мазе и никой нямаше да оцелее. Към всички умници, които коментират в този форум - когато не притежавате необходимото ниво на техническа грамотност, просто не заставайте на нивото на тъпоумния здравен министър-идиот !!!!!!!!!!!!!

Vtoria bil Honlandec... i tova e. Niama kontuzii niama nishto po nego, e kak shte ima, toi e Honlandec, ne e chovek! A kak vyobshte ima oshte hora da se kachvat po asansiorite v Bylharia, ne mi e iasno! Tova sa kovchezi na vyzheta hora! Polzvaite stylbite inache 50 na 50! A pyk vyprosa zashto oshte ste v Bylharia niama i da go zadavam!

prosto i lesno asansiora e bil za 6 du6i a ne za 12. ottam kakva durjava vi e vinovna. vinovni sa si horata vutre zaradi proqvenata nemarlivost i tiq maiki da se zasramat, da riskuvat jivota na decata si po tozi absurden na4in.

Не се стърпях да напиша коментар с/у всички тези, които пишат как е възможно да има такава мизерия, смилете се над майките, никой не поддържа и т.н. Мизерията не се прави от Майчин дом и лекарите, а от посетителите. Какво да се смилявам над тези, за които табелка за макс. 6 човека означава спокойно поема 12, и както и да се поддържа не може да се устои на както се ползва. Не пишете като патици, защото с това мислене ще попаднете рано или късно в аналогични ситуации. Може ли такова безобразие питам аз??!! В Майчин дом да има асансьори като тези?! е написал Оги в третия коментар.. това са велики асансьори явно Оги. Десетки години геройски издържали на малоумното българско експлоатиране. Искам и новите да са така надеждни. мръсни, корумпирани изроди - да не ти взимат пари, за да те тъпчат в кабината??

Че асансьора е преизчислен неколкократно - това е сигурно (преизчислен ако се претовари поне 3 или 4 пъти да издържи без проблем) - но то е при инцидентно претоварване. А със сигурност на този му е перманентно. Защото возещите се са идиоти. ОБАЧЕ ПИТАМ АЗ!!! КАК УСПЯХА ДА СЕ НАБУТАТ ВЪТРЕ? КАБИНА ЗА 6 ЧОВЕКА, ТЕ ВЛИЗАТ 12 И 9 СА БРЕМЕННИ. КАК УСПЯХА ДА СЪС СОБСТВЕНАТА СИ БЕЗМОЗЪЧНОСТ ДА ПОБЕДЯТ ФИЗИКАТА, ГЕОМЕТРИЯТА СЪПРОТИВЛ. НА МАТЕРИАЛИТЕ И ДА СЕ НАТЪПЧАТ ВЪТРЕ? КАК СЕ СЪБРАХА МАЛОУМНИЦИТЕ? Като вица за 13-те циганина в ЗАЗ-а и единия свирил на акордеон! На такъв народ никой не може да помогне.

До: pepi (02.03.2010 г. 16:52ч.) Да, в чужбина това определено нямаше да се случи. В кабина за шест души да се наблъскат ДВАНАДЕСЕТ!

най ми хареса как описват мъжете - единият е на еди колко си години, на еди кого си е съпруг и е с еди каква си контузия, а другия - няма значение какво му е, той е холандец!

Хора!!!!!!!!!!Моята сетра е от тези бременни-и е в Пирогов!Искам да Ви кажа,че всичко е лъжа-асансьора е стар и е бил в ремонт в момента на трагедията.Само ще Ви кажа че в момента в Пирогов и трите ще ги оперират и им искат пари за това,че ще им слагат пирони.Сестра ми влиза в деветия месец в петък и не искам да Ви казвам на кой свят се намирам в момента.Към всички критикуващи-малко помислете преди да плюете-разпитвали са ги следователи и полиция и ще стане ясно кой и за какво е виновен.Ако не ,то Ви обещавам че ще има съд за Майчин дом!!!

Жените са тъпи дори като са бременни.

Когато асансьорът е претоварен и трябва да тръгне НАГОРЕ, той просто НЕ тръгва, не може да тръгне! Но ако е претоварен и е натиснат бутон за надолу - тръгва по-лесно, защото има еднонещо, което се нарича земно притегляне и то му помага! Но тогава спирачките могат да не издържат!!!- което е станало в случая. Защото скъсано въже няма?!?

За каква стара техника говориш?!? Я натовари чисто нов мерцедес с 50 торби цимент и ела пак да пишеш във форума.

Простотия пълна простотия. Съмнявам се асансиора да е проверяван миналото лято! Безотговорна работа. Асансиорите трябва да се проверяват на всеки 6 месеца......