Това каза пред хърватските следователи защитеният свидетел, чиято самоличност остава неизвестна. "Национал" публикува пълния текст от показанията на свидетеля, който директно обвинява Сретен Йосич, по-известен като Йоца Амстердам, за убийството на Пуканич. Според него Йосич е обещал 1.5 млн. евро за ликвидирането на Пуканич, а основният организатор на атентата е бил Слободан Джурич - Кардинал.
"В директен разговор между мен, Кардинал, Роберт Матанич Джурович каза, че поръчител на убийството е Йоца Амстердам и че той ще даде 1.5 млн.евро след убийството и в зависимост от това как ще изпълним задачата всеки един от нас ще бъде награден от Йоца Амстердам", казва още защитеният свидетел цитиран от "Национал". Според него Иво Пуканич е убит заради неговите публикации и свидетелските показания за черногорската тютюнева мафия. Той твърди още, че Роберт Матанич му е разказал подробно в самото начало, че Пуканич ще бъде ликвидиран, заради неговите показания срещу черногорската тютюнева мафия.
"Той направи нещо, което не биваше да прави и поради тази причина ще си плати с главата", разказва още защитеният свидетел казаното от самия Матанич. Той разкрива, че в организирания атентат от Слободан Джурович пряко са участвали Желко Милованович, братята Роберт и Лука Матанич, Амир Мафалани, Милен Кузманович и Боян Гудурич. Всички заподозряни се намират в следствените затвори в Загреб и Белград освен Гудурич, който продължава да се укрива. Свидетелят твръди, че той е бил шофьор на престъпната банда и че експлозивът е бил изготвен от Желко Милованович.
"Два дни преди убийството Милованович каза, че той е направил всичко, което се очаквало от него и предостави бомбата с дистанционното", казва още свидетелят. Според хърватското издание свидетелят се е оттеглил непосредствено преди атената поради спорове около парите за атенатат и стари неуредени сметки с Роберт Матанич. От хърватската полиция твърдят, че Матанич е искал да ликвидира и свидетеля и това е била основната причина той да се съгласи да сътрудничи на службите.
Иво Пуканич и неговият директор на маркетинга в "Национал" Нико Франич бяха взривени в двора на редакцията на 23 октомври миналата година в ценътра на хърватската столица Загреб. От края на април тази година Йоца Амстердам се намира в следствения арест на затвора в Белград.