Нестандартната идея е част от план за развитието на устойчив и отговорен туризъм, обясни мениджърът на хотела Деян Колев, на който се позоваха в. “Позвънете новини“ и varna24.bg . Той представи добрата практика на семинар посветен на отговорния туризъм.
“Това понятие е процес, който прави възможно ползването и развитието на даден обект, без състоянието му да се влошава или да се изчерпват ресурсите му“, коментира той. Колев допълни, че преди да се внедри балиращата система, първоначално в хотела е прилагано разделното сметоизхвърляне. По думите му, с нововъведението не само се щади природата, а и се пести от такси за сметосъбиране.
“Освен това рециклиращата фирма дори плаща за балите“, посочи мениджърът. Инвестицията за съоръжението е била 10 000 лв. Колев уточни, че за органичните отпадъци пък е изградена хладилна стая, в която те да се съхраняват докато бъдат извозени. “За да не се разнасят миризми“, посочи той. За да намалят разходите на вода и електроенергия в хотела са въвели екотакса за екстра пране.