Информацията бе публикувана в един от най-авторитетните вестници в страната, смятан за официоз.
Малки парченца домати, краставици, чушки, кромид-лук и всичко това покрито с малко сирене. Обикновено тази салата се сервира със скара, но и с пържени картофи. Но, не са малко и тези, които я хапват и с топъл хляб. За произхода на шопската салата може да се спори дълго време, както и за самите шопи, чието име носи салатата, пише сръбското издание.
Лингвистите ще извадят най-различни аргументи за днешните шопи, които живият на изток от торлаците в България и говорят шопски език - диалект на българския, който прилича много на сръбския, но любителите на вилицата ще предпочетат да минат към нещо по-конкретно - към чинията. Но, преди да накълцаме зеленчуците за шопската да припомним някои исторически факти.
Тази салата е част от традиционната кухня на Балканите - по-скоро сръбска, малко българска, македонска или чешка. През средновековието овчарите и краварите, които са населявали Призрен и околностите на Шар планина са били наричани шопи, от където идва и наименованието на шопската салата, защото този район бе известен в цяла Европа с твърдото си сирене.
И понеже са имали сирене в изобилие в салатата от домати, чушки и краставици, кромид-лук шопите са слагали и сирене и по този начин създават нов специалитет. И днес областта около Шар планина се нарича "Сирената долина", защото местното сирене няма да се "изчерви" дори и пред най-качествените швейцарски сирена.
В тази област се включват още Щтръпце и околностите /в момента този район се намира в Косово, бел.ред./. А шопите, както това става обикновено са били асимилирани от народа, където живеят и така са стигнали до днешна България.
Вижте видео >>