Сърбите обявиха шопската салата за тяхна

На Балканите сме свикнали да спорим за всичко и всеки един от нас да твърди, че той е най-великият, включително и за откриването на Луната. В съседна Сърбия стигнаха доста далеч и обявиха не само шопите, но и шопската салата за стар сръбски специалитет, съобщи БГНЕС.

Обратно в новината

Коментари - Сърбите обявиха шопската салата за тяхна | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Аврора,ти достойно замести Пантерата като дразнител 1 във форума.Ники ти е отговорил достойно ,същото ти го повтарям и аз.По времето,когато в моя град се е играл театър,прехвалената ти София е била просто мръсно,прашно село. Все ми е едно кой е измислил салатата, важно е да е вкусна и от пресни зеленчуци.

EEEEEEEEEEEEE VSI4KO SI E NA6E SAMO GLEDAT DA GEPIAT

Признават между редовете, че владеят български територии и са асимилирали част от шопите. Какво друго? Говорят за салата, а тълкуват уж между другото, балканската история. Тук, във форума, са прави някои, че червените домати на балканите започват да ядат в началото на ХХ век. Приемали са доматите, като краставиците - ядат се зелени. Така, че какво говорят за векове назад. След създаването си новата сръбска държава, през 19 век, подлага на асимилация голяма част от българите и приобщава български земи. В пределите на старата Югославия такива примитивни обяснения има за историята на балканите, чудни съчинения - родили промити умове. От едно тесто са, както сърбоманите в Белград и сърбоманите - макета в Скопие. И всичките са велики. Мани, мани... Не се косете братя българи, тая шантава историческа мисъл изяде главата на сърбоманите, те ще продължанват още да се свиват, благодарение на великата си история и мания. Но е време вече да се поставят на мястото си - поставяне на ясни условия на входа при влизане в Европейската уния. А между другото, не е ли вече изтекъл срока на Ньоския договор? - от което следва връщане на западните покрайнини в пределите на майка България. До кога ще приемаме с овчедушие сърбоманските бюрократи, време е за отпор от страна на българските власти!

a v shtatite e izvestna kato grucka....nai kofti na balkanite e che ima toia glupav nacionalizam v mnogo glupava forma--ne se penete mnogo balkanska e navsiakude na balkanite ia ima pod edno ili drugo ime

язе като си напраим салатката, най-обичам да метнем люпките от зеленчуците от балкона....

като гледам колко много коментари има май ние сме по големи комплексари. А иначе всеки който е патувал по света знае, чере навсякаде салата от домати краставици и кубчета сирене я наричат гръцка...

ВЧЕРА ТИЯ, ДНЕСКА ОНИЯ...

Не се коси за България и българите. Това, което дебелата ти сърбоманска глава не знае е, че ЕЛИНИТЕ (гръците) не са местно население!!! Те са варвари пришълци тука. Българите са ПЕЛАСГИ (както гърците са произнасяли името ни), БЕЛИ ХОРА и са местно население, противно на насажданата от небългари на 150 години проруска псевдоистория. Имало е времена, когато жупаните на Рашка (Сърбия), Босна и Хум (старо име на хървадските земи) са били владени от БЪЛГАРСКИТЕ царе и са им близали подметките. Ние сме БЪЛГАРСКА ИМПЕРИЯ много преди някой от другите царства да има тази титла. Това, че почваме да губим тия общирни земи, и да си ги оспорваме с маджарите са отделни въпроси. Изобщо недей да ми говориш какво е трябвало и не е трябвало да стане. Военни отряди със сърби, шиптари, хървати и черногорци са били технитари при османците и то век преди да се появят в Европа. Те са ги учили на бойно изкуство. Така, че сред продажниците нареждаме ромеите и горните, които докараха агарянската напаст на Балканите. Да горят в ада! И мисля, че Господ забавя и не забравя! Сърбия трябва да спре да съществува. Дано сега Сърбия си плати за БЮРМ, фабрикуването на мекедонска нация и всички злини, които е причинила на България и българите след 1280 г. Вярвам в Иисус Христос, вярвам, че БОГ ще накаже и порази продажните сърби и гърци, затова че ни докараха агаряните! В него се уповавам, а шопската салата не е никакъв проблем никой не може да ни я отнеме, каквото и да приказва и твърди. Бог вижда!

Proshtavajte za latinicata, ama.....da napisha i az :-))))))) Slushah onzi den ``Sunuvala Turnovska tcaritca`` i si pomislih, che naj-goljamata greshka na vsichki bulgarski tcare e, che sa vojuvali sreshtu Vizantia. I da se chudish zashto - dori da katcnem v Konstantinopol, gurtcite nikoga njama da gi asimilirame. Te sa si oceljavali tolkova hiljadoletija, ta nie li shte gi promenim..... Goljama glupost e bilo. Trjabvalo e da razshirjavat Bulgarija na zapad. Togava njamashe da ima Srbija, surbite prosto shtjaha da budat asimilirani ot nas, njamashe da ima izmisleni makedocni, koito sega da ni kradat istorijata i.......njamashe da ima 500 godini osmansko vladichestvo. Zamislete se, koi dovede turcite na Balkanite? Dovedoha gi gurtcite, za da se predpazvat ot nas. Prosto, malko po-goljama dalnovidnost e trjabvalo. Gurcite sa mestni plemena i nikoga njama da si dadat zemjata. Trjabvalo e da vojuvame s podobni na nas. Pisha tova, vupreki srubskija si proizhod. Han Tuktu, blizo sum, no skoro se pribiram.....za isvestno vreme. Njamam put kum vas. Vsushtnost doidoh, no za edin den samo. Moje bi next year, ne znam :-)

Щтръпце се пише само със Щ , тоест , правилно е Щръпце

Уважаема Aurora, отдавна е известно, че провинциализма не е географско , а интелктуално-психоло понятие. И Вашето писание от 14:30 е живо потвърждение на този факт. Само едно твърдение: ...И зехтинът, и кокосовите стърготини, и подправките, и цейлонският чай, и арабското кафе, и майсенският порцелан са известни в град София ... Всичко това е истина, ама не е чиста истина, а полуистина. А полуистината, скъпа ми Аврора /няма да се мъча повече да изписвам светлото ти име на латиница/ , та полуистината е много по близо до лъжата, отколкото до истината. Още в края та 16 в. българските търговци, разнасят стоките си из всички кътчета на обширната Османска империя. И оттам са носили всичко това, което си изброила. Само, че софийските търговци въобще не са били пионери в тая област. Преди тях са били тези от Копривщица, Елена, Банско, Филибе, Котел , Троян, Трявна и т.н.. А пък по отношение на Русе и неговите заслуги за европеизацията на България, София си е била една дълбока провинция...

A az sum otkril maika im na Surbite...

Не се карайте, не спорете - до около 50 години всичко ще е китайско: от шопската салата до Бе Ем Ве-тата. Още Толкин си го каза - Изтокът настъпва с неудържима сила!!!

Без люта чушка ,салатата не е шопска.

Хи-хи-хи! За един и същ пост ме наричате и другарка, и прозападна простотия! Вие да не сте първо поколение слезли от клона и видели трамвай, та си избивате собствените комплекси върху една немска купичка с истинска шопска салатка?! Проблемът си е ваш, и е само културен, няма нищо западно или източно в него, sorry, грешката си е във вашия телевизор, тоест - ЧИПчето, драги мои, за ЧИПчето иде реч, както винаги! И зехтинът, и кокосовите стърготини, и подправките, и цейлонският чай, и арабското кафе, и майсенският порцелан са известни в град София от много поколения назад, но за вас явно са терра инкогнита и до ден днешен - проблемът си е само ваш, може би ако спрете чалгата и ракията за едно кратко време и се опитате да разберете какво значи култура, ще откриете неочаквани измерения....? Желая ви щастие, и не мислете, че то е идеологическа категория!

Абе, педери! Какво преселение, бре! До ХII век Сърбия и сърби практически няма. Те се отделят от българската държава някъде през ХХI век. Какви преселения, откачалки, като през Х век България граничи с Франция! Чутури сърбомански! Ще ви дам аз едни горани, шопи и т.н. Шопи има, и др. има, но правите сърби са едно племе, което нищо няма по нашите земи. Нито има право да търси. Родата ми е от там и знам как селото на стринка ми е разделено през навеса. Братя остават разделени: единият в Югословия, а другият в България. Стига сте разпалвали сърбомански тези. Ебали сме ги и пак ще им смажем муцуните, само да посмеят!

Поредната сърбоманска провокация. Никакво приемане на Сърбия и БЮРМ, Турция в ЕС. В Сърбия шопи няма, има българи от Зашпадните покрайнини, които те даже трябва да ни върнат с изтичането на Ньойския договор. Още повече че сръбския субект по договора не съществува от десетилетия. Аз предлагам да се обединими с маджарите от Войводина и Банат и майка им да ебем на съробманите. Чудя се като ги сведем до кръпка на картата на Европа как ли ще се кръстят откачалките: СРЪБ, СРБЪ, и т.н. Едно време сме им викали Рашко, Ръшко. Сега векове по-късно пак че ги ебе у тъпите глави сърбоманите. Заедно с мекетата от БЮРМ.

А Белград и Браничево с областите си са дадени като зестра на Ана - дъщерята на унгарския крал Андрей на сватбата и с цар Иван Асен Втори. Какво се получава? Ние царство - те зестра. А по времето преди Борил са си били български.

шопската салата е булгарска сърбия е българска от където следва сръбската скара е българска плескавиц е българска само американският език ако го говорят македонски не е английски а си е чист американски, нищо общо с английския. американски. ей по-малоумни хора от макетата няма. те наистина говорят на македонски. на въпрос как е създадена акедонскта азбука. отговарят ами преписахме българската.

Исторически погледнато, наистина през средновековието е имало преселване на население от сръбските земи в софийското поле. А пък тукашното е преселено в Сърбия (горяните). Обаче възниква въпросът - когато това се е случвало, имало ли е изобщо Шопска салата? И кога са дошли доматите насам?

НАЙ-ОБЩА Е ПРОСТОТИЯТА И ЗАВИСТТА БАЛКАНСКА.

И дините от Любимец са сръбски.

Абе те нека си говорят каквото искат... След като са повдигнали тоя въпрос и са обявили нашата салата за тяхна ,явно много ги е яд че това е най-желаното мезе на балканите. Пък и това не бива да ни кара да се чувстваме засегнати -може само да ни кара да сме горди.

Ого, ма какво плюеш по другарката АВРОРА? Да не би да сте от различни платформи на БСП-то?

Србе на врбе !!!

баба ти трънкина - сите шопе в купа от немски порцелан със зехтин са си праели салатата... я се скрий с мегаломанията и прозападната си простотия.

Тяхна е , но веднаж ядена.

Те ни взеха Македония, която ние отвоювахме от турция, че една салата ли няма да ни вземат?

Ами да! Шопската салата е сръбска! И баницата е сръбска, и тараторът, че даже и силистренската кайсиевата ракия е сръбска. А пък аз съм космонавт!

По цял свят шопската салата, но с сирене, нарязано на кубчета я знаят за гръцка залата. Така че и сърбите са закъснели.

В 11:21ч.дедо Йоцо прогледнал!

сърбите имат чувство за малоценност и си приписват чужди неща

Ти се излагаш да разправяш по света колко прост човек е бил дядо ти! Аз пък знам от баба ми, която правеше шопската салата в една салатиера от немски порцелан, донесена от дядо ми от Германия, че в салатата /всякаква/ се слага зехтин, а в яденето - шарлан. Виж в някой речник какво е. Не съм ви крива като произхождате от некви села по цяла България и там са се гнусели да ядат червени домати - аз и моите баби и дядовци сме ги гледали, кътали и яли тия домати все червени, ние сме от София и малко по на север, и българските манджи съм ги учила от наште, а те знаеха какво е зехтин и много други неща. По Балканите е имало търговия преди 1944, доставяни са стоки и подправки от цял свят, и зелен пипер /на зърна/ имаше моята баба, и индийско орехче, и кориандър - за сладки, и какви ли още не работи! Не всички българи са яли само боб и лук, не съди по себе си ...

Абсолютно са прави така наречените сърби.Така е,шопската салата е сръбска.Но по простата причина,че всъщност сърбите произхождат от нашите шопи.А сръбската нация не съществува защото сърбите са чисти българи.

po tozi na4in sarbite praviat bezplatna reklama na na6ata 6opska salata spoko. oplakvam gi no......

АВРОРА, ние сме слуги на западняците, чадо! Сърбите даже война водиха с тия гадове от Западна Европа и САЩ. Днес надминаваш по глупост дори ОЗИ и From Germany.

Прави са, то и Сърбия и Македония са български провинции...

Сърбите да обяснят на света и на себе си защо говорят диалектен български,след като по произход са руснаци!!!!!!Всичко започва от Симеон Велики,когато в началото на Х век присъединява Сърбия (тогава даже не и с това име!!!) като българска провинция!!По-късно, откъсната политически от България,тя си остава под силното икономическо влияние на ИМПЕРИЯТА България,където тя продължава да си е и по манталитет провинция!Белград до средата на XIII век в БЪЛГАРСКИ град,а Косово,Призрен и Шар планина са толкова дълбоко български,че сърбите се появяват там едва от началото на XIX век,след като Европа им помага да ги освободи по-рано от нас!!!А що се отнася до шопите - те пък са толкова далече от всичко сръбско и славянско,че просто нямат допирна точка!!!!!Шопите са доказано заселени още през XI век ПЕЧЕНЕГИ,които обаче не са сърби както и да го погледнеш!!!!!!А въпросът,че т.нар.печенеги (неправилен запис на гръцки взик,преминал после в руската и оттам в българската историография!) са българско,с не турско племе е съвсем друг и твърде дълъг,за да го обсъждаме тук!!!!!Така че шибаното просто селско племе сърби няма нищо общо с шопите и с шопската салата,естествено!!! видни западни историци мето им сърби идва от латинската дума servi,което значи слуги,роби,каквито те са били винаги на Византия през вековете!!!Насочени винаги срещу българите!!!И до ден днешен си остават все същите сърби,т.е. сервилни мръсници,изпълняващи гадни поръчки срещу българите и всичко българско!!!!!Но да го духат заедно с шопската салата,измекяри и чалгаджии такива !!!

Аргументите им са жестоки, понеже еди какво си....всичко почива на едни болно мозъчни предположения и пожелатилно мислене :))) ще се гръмна...

Сърбите,ако нещо ги ЗАСЪРБИ-ние винаги сме готови.Цяла източна Сърбия си е наша територия.

Авроро ма, що се излагаш и пишеш глупости? Какъв зехтин те гони в шопска салата? То хеле по Шоплука едни маслинови масиви, ум да ти зайде!!! Да не говорим, че дедо ми, Бог да го прости, който беше радомирец, ми е разправял, че у нихнио край се гнусяли да ядат узрели, червени домати. Та т.нар. шопска салата е минала покрай шопското, ама нейсе

СЪРБИЯ Е КАТО NOKIA - ВСЕКИ ПЪТ Я ПРАВЯТ ПО-МАЛКА И ПО-МАЛКА ;)) ОСТАВЕТЕ ГИ ДА СИ ЖИВУРКАТ, ТОЙ ГОСПОД ГИ НАКАЗВА РЕДОВНО..

първото споменаване на селището Белград в хрониките е с това, че е даден на наш болярин за бойни заслуги :)

Я па ги теа! Те не знаят ли че до Белград е българско

Важното е ракия да има. Шопите ще си измислиме друга салата.

Толкова много се мразим,че осираме всичко,което е българско.Внасяме доматите,чушките и краставиците,фалшифи бялото сирене и кашкавала.Само бананите си останаха същите.А най-важната задача на всяка нова власт стана да употребява мандата си за чистки и завеждане на дела срещу предишната.Причината е,че заради омразата не знаем какво друго да правим.Така днес в България се развиват и забогатяват само три отрасъла.Ако от човешки срам не си употребил прехода за да станеш поне милионер,останали са ти още само два шанса-да се опиташ да се продадеш за политик /министър,депутат/ или пък да се уредиш в някоя редакция.Такъв е живота.