Сигналът, който тя е подала три месеца след убийството, е проверен много щателно и според разследващите това, което Янева твърди, не отговаря на истината, заяви Мартински по bTV тази сутрин, предае БЛИЦ. Той смята, че дори Янева да е видяла две момичета, които са били в конфликт с двама мъже, това не са били Росица и Христина Белнейски. Учителката твърди, че е видяла момичетата живи в нощта на трагедията, както и двама мъже, които се опитвали да се отърват от труповете. Тя забелязала сестрите на 28.01.2006 г. да се борят с въпросните двама мъже, които насила ги карали да влязат в частна къща. Според показанията на Янева, два дни по-късно тя отново минала оттам и видяла труповете на сестрите Белнейски в багажника на автомобил, завити в найлон. Глезенът на едната се подавал. Тогава единият от двамата, за които тя смята, че е обвиненият Лазар Колев, посегнал към нея с щанга, заплашвайки да я удари.
Мартински заяви още, че къщата, за която става въпрос, по това време е била обитавана от съвсем нормално семейство чужденци. Според Янева обаче на това място не е живял никой и тя е била необитаема.
Обяснението на учителката защо е съобщила за уж видянато от нея едва след три месеца, било, че е имала много ангажименти като общински съветник. Освен това първоначално не познала момичетата, тъй като първите снимки на сестрите, разпространени в медиите след смъртта им, била от по-ранна възраст и тя не ги познала.
ДНК експертизата е категорична, че задържаният Лазар Колев е съпричастен към това убийство, отсече още следователят по повод твърденията му, че тя е манипулирана.
Фактите, които изнесе учителката Калина Янева за убийството на сестрите Белнейски са абсурдни и целят прикриване на истинския убиец, обяви пък Марин Марковски - адвокат на Лазар Колев. Според Марковски зад мотивацията на Янева да проговори три години след убийството на момичетата, се крият други лица. Адвокатът бе категоричен, че думите на пазарджишката учителка целят да бъде прикрит истинския убиец на Росица и Христина. Опитните криминалисти знаят, че следи от кръв не могат да бъдат унищожени, каза още Марковски по повод казаното от Янева, че следите от убийството са прикрити, след като къщата е измита с вода.
Лазар Колев е на границата на своите човешки възможности, след пети ден пълен глад, каза още Марковски. В началото на тази седмица обвиненият за убийството на Белнейски обяви гладна стачка с искане делото незабавно да влезе в съда. Марковски окачестви действията на клиента си като акт на притеснение, защото е несправедливо обвинен.