Аржентинското правителство заяви в четвъртък, че иска от Великобритания подновяване на преговорите за суверенитета на Фолклендските /Малвинските/ острови. Външният министър Сантяго Каферо "формулира предложение за подновяване на преговорите за суверенитета на Фолклендските острови" в разговор с британския си колега Джеймс Клевърли по време на срещата на върха на Г-20 в Индия, се казва в изявление на аржентинското министерство на външните работи, цитирано от Ройтерс. Освен това правителството в Буенос Айрес е поканило Великобритания на "среща за уреждане" на дебата в ООН.

На следващия ден радио "Китай" заяви, че "това е законно искане на Аржентина, която се опитва да си върне суверенитета над Малвинските острови и международната общност трябва да го подкрепи".

Преди една година президентът на Аржентина Алберто Фернандес бе на визита в Пекин, където получи уверението на Си Цзинпин, че Китай подкрепя Буенос Айрес в спора с Лондон.

История на конфликта

Архипелагът Фолкленд или Малвинас, както го наричат аржентинците, е официално окупиран от Обединеното кралство от 1833 г., въпреки че Аржентина претендира за суверенитет, наследен от испанската корона през 1767 г., пише базираното във Вашингтон сп. "Дипломат". През 1965 г. ООН признава териториалния спор и изготвя Резолюция 2065, с която насърчава започването на спешни преговори. След няколко неуспешни дискусии обаче напрежението ескалира и през 1982 г. Аржентина нахлува на островите, което предизвиква военен отговор от страна на Великобритания. Последвалият въоръжен конфликт приключва 74 дни по-късно с най-малко 900 жертви, около 75 % от които са аржентинци.

През 2013 г. жителите на островите гласуват с огромно мнозинство за оставане на отвъдморска територия на Обединеното кралство.

Същевременно стратегическото значение на тази британска територия за Запада става ясно от засиленото военно присъствие, което Лондон поддържа там.

Военното присъствие на САЩ, Великобритания и НАТО в региона

В последно време стана обичайно да се говори за разширяването на НАТО "към Източна Европа", но след края на двуполюсния свят САЩ използват алианса, за да разширяват влиянието си по цялото земно кълбо, включително и в Латинска Америка и Карибския басейн, пише венецуелският дипломат и бивш директор на отдел "Международни отношения" към президентството на Венецуела Серхио Родригес Гелфенщайн, в статия, публикувана на сайта на независимия аналитичен център "Юнайтед Уърлд".

Към края на миналата година САЩ разполагат с 12 военни бази в Панама, 12 в Пуерто Рико, 9 в Колумбия, 8 в Перу, три в Хондурас и две в Парагвай. Подобни съоръжения има и в Аруба, Коста Рика, Салвадор и Куба (Гуантанамо) и други страни.

В аржентинските териториални води, както и на Фолклендските острови, НАТО разполага със система от бази, които "охраняват" целия Атлантически океан от север до антарктическата зона.

Според доклад на министерството на отбраната на САЩ, цитиран от венецуелския уебсайт misionverdad.com, от май миналата година Обединеното кралство формира "стратегически триъгълник за контрол" на южния край на Южна Америка. На юг от Фолклендските острови има и ядрени подводници. Освен това "Франция и САЩ редовно организират съвместни военни учения в региона", се посочва още в доклада.

Фолклендските острови са една от най-изолираните отвъдморски територии на Обединеното кралство и дом на един от най-отдалечените военни гарнизони. Британската военна база там започва да функционира през 1985 година. Понастоящем в нея са базирани между 1300 и 1700 военни и цивилни служители, отбелязва британският в. "Индипендънт".

В базата има летище и две писти за излитане и кацане. Според Кралските военновъздушни сили там са базирани четири изтребителя "Тайфун", които извършват "възпиращи патрули", за да гарантират сигурността на Фолклендските острови, Южните Сандвичеви острови и Южна Джорджия.

На Фолклендските острови е постоянно базиран и танкер за зареждане с гориво "въздух-въздух" "Вояджър", който обслужва изтребителите "Тайфун", както и транспортен самолет A400M "Атлас".

В базата на Фолклендските острови е постоянно разположен и кораб на Кралските военноморски сили.

Защо Китай подкрепя Аржентина в спора за архипелага?

На 6 февруари миналата година китайският президент Си Цзинпин и аржентинският му колега Алберто Фернандес направиха съвместно изявление В Пекин, в което се посочва, че Китай "потвърждава подкрепата си за искането на Аржентина за пълно упражняване на суверенитета над Малвинските острови", използвайки аржентинското наименование на територията. Двамата лидери се срещнаха по време на посещението на Фернандес в китайската столица по повод Зимните олимпийски игри.

В същия ден Аржентина се присъедини към китайската инициатива "Един пояс, един път", отбелязва сп. "Дипломат".

Освен това визитата на Фернандес в Пекин се състоя малко след постигането на принципно споразумение с Международния валутен фонд (МВФ) относно аржентинския дълг в размер на 44 милиарда щатски долара. През последните години финансирането на инфраструктурни проекти е ограничено поради кризата с държавния дълг на страната. Ето защо споразумението за присъединяването на Аржентина към "Един пояс, един път" се оказа възможност за алтернативно финансиране на латиноамериканската държава.

Аржентинският държавен глава тогава заяви в "Туитър", че присъединяването към инициативата ще доведе до китайски инвестиции в размер на 23 милиарда долара. Повече от половината от това финансиране се предвижда за вече одобрени проекти, а останалата част ще бъде поискана от Аржентина в близко бъдеще, каза още Фернандес.

В допълнение към споразуменията на правителствено равнище някои китайски компании също заявиха, че ще направят значими инвестиции. Китайската компания "Цзъцзин майнинг" (Zijin Mining) заяви, че ще инвестира 380 милиона щатски долара в изграждането на завод за литиев карбонат в аржентинската провинция Катамарка.

На 11 юли китайската компания "Ганфън литиъм" (Ganfeng Lithium) съобщи, че ще закупи аржентинската компания "Литеа" (Lithea Inc.) за близо 962 милиона долара, тъй като се стреми да си осигури достъп до повече ресурси за производство на ключови метали за батерии, предаде Ройтерс.

Литият е много търсен минерал с изключителна важност за производството на батериите, които са двигател на енергийния преход, отбелязва американското сп. "Форин полиси". Около 60 % от световните запаси на литий се намират в т.нар. "литиев триъгълник" - регион, който обхваща Чили, Аржентина и Боливия.

В края на януари германският канцлер Олаф Шолц посети Аржентина и Чили, за да сключи нови сделки за литий, след като едва преди няколко месеца ЕС обнови търговските си връзки с Чили.

Всички тези конкуриращи се интереси поставят латиноамериканските лидери в сложна ситуация. Те могат да получат лесни пари, но същевременно причинявайки си главоболия. Но всичко това е част от новата голяма игра, отбелязва сп. "Форин полиси".