Де Киршнер отправи призива в публикувано днес в британската преса отворено писмо до британския министър-председател Дейвид Камерън, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Аржентина и Великобритания водиха през 1982 г. 10-седмична война за островите в южната част на Атлантическия океан, които влизат в състава на британските самоуправляващи се отвъдморски територии.

В писмото де Киршнер обвини Великобритания в нарушаване на резолюциите на ООН, призоваващи двете страни да преговарят за уреждане на спора за островите.
"Въпросът за Малвинските острови е също така кауза, прегърната от Латинска Америка и от огромно мнозинство народи и правителства по света, които отхвърлят колониализма", заяви тя.

Британското външно министерство отхвърли призива й за преговори, придържайки се към отдавна утвърдената позиция на Лондон, че наброяващите близо 3000 жители на островите са избрали да бъдат британци.
"В тези дебати има три страни, не само две, както обича да претендира Аржентина. Жителите на островите не могат просто да бъдат зачеркнати от историята", каза министерството.

Според него "не може да има преговори за суверенитета на Фолклендските острови, освен ако и докато жителите на островите не пожелаят това", заяви ведомството.
Те трябва да гласуват тази година на референдум дали искат да останат част от самоуправляващите се отвъдморски територии на Великобритания.
Очаква се огромно мнозинство от тях да подкрепят запазването на съществуващото положение.