Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев нарече двулични думите на британския премиер Риши Сунак за необходимостта от извеждане на руските войски от Украйна и предложи Великобритания да върне Фолклендските острови на Аржентина, предаде ТАСС.

В своя канал в Телеграм Медведев обърна внимание на думите на Сунак, че докато Русия не изведе своите войски от територията на Украйна, не може да има никакви преговори, макар и навсякъде да се казва, че това ще решат самите украинци.

"Това е лъжа, двуличие и изключителен цинизъм. По-добре нека британците, накрая, бъдат изгонени от Фолклендските острови и да ги върнат на аржентинците. Фолклендските острови - това не е Великобритания, а Аржентина", написа заместник-председателят на руския Съвет за сигурност в Телеграм.

Медведев поздрави и отбора на Аржентина с победата на световното първенство по футбол в Катар. "Продължавайте така и в сферата на външната политика", добави той.

Фолклендските острови, разположени в югозападната част на Атлантическия океан, вече 200 години са предмет на териториален спор между Аржентина и Великобритания. През април 1982 г. между двете страни започна война.

Аржентина претърпя поражение, като за два и половина месеца бойни действия загуби 649 военнослужещи. Загубите на Великобритания бяха 255 души, припомня ТАСС.