Депутатите се събраха на първото си заседание след лятната ваканция, като с кворум от 178 народни избраници заседанието бе открито.

Новият парламентарен сезон започна с ново работно място - парламентът се върна окончателно в сградата на бившия Партиен дом.

Още снимки ВИЖТЕ ТУК >>> 

По традиция парламентарните групи започнаха с представяне на приоритетите си за есенната сесия. Сред тях са изменения в Наказателния кодекс и военната помощ за Украйна.

Първа думата от парламентарната трибуна за декларация от името на ГЕРБ-СДС взе председателят на парламентарната група Десислава Атанасова, която изтъкна, че тясно партийният си интерес на ГЕРБ-СДС е оставен на заден план, но това не означава безкритично приемане на всяко решение на правителството и управляващите.

"Именно компромисът, който направихме с избора на настоящото правителство, ни задължава да бъдем както максимално конструктивни, така и максимално критични по отношение на изпълнителната власт", добави Атанасова. "Вярваме, че този наш подход ще бъде полезен за държавата и обществото. За да има смисъл настоящото управление и мнозинството, което го подкрепя, още в рамките на тази сесия трябва да бъдат приети редица закони, които да наваксат изоставането в Плана за възстановяване и устойчивост, да положат основата на ефективна реформа в комисията за борба с корупцията, както и да гарантират, че в максимално кратък срок от време ще бъде осъществена дълбока правосъдна реформа", заяви Десислава Атанасова. Повече четете тук >>> 

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова

Снимка: БТА
 

Промените в Конституцията, Шенген, еврозоната, бюджетът и подобряването на капацитета на органите на националната сигурност, по-конкретно промените в КПКОНПИ, изведоха от ПП-ДБ сред приоритетите си за новия политически сезон. Управляващата партия защити и намерението си 3 март да отпадне като национален празник и да бъде заменен от 24 май.

"Задачата ни е с промените да се премахват разделителните линии в обществото", мотивира се Атанас Атанасов от името на парламентарната група и цитира Паисий, че и "ний сме дали нещо на света". "По тази причина смятам, че е правилно това предложение. Така че, нека да постъпваме национално-отговорно, а не тяснопартийно. Промяната в Конституцията ще бъде един от най-важните приоритети", добави Атанасов.

"Да създадем нови условия за това в България законът да бъде прилаган еднакво спрямо всички, защото българското общество има усещането, че не се прилага еднакво за всички", апелира лидерът на ДСБ и апелира законодателният процес да бъде качествен въпреки напрежението покрай местните избори. Повече четете тук >>> 

Атанас Атанасов от ПП-ДБ

Снимка: БТА

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов използва времето от трибуната, за да обясни за казус, свързан с български гражданин - Милан Димитров, преследван от американските власти по обвинения, че изпращал незаконно чувствителна електроника в Русия. Той е арестуван от полицията в Гърция през декември след заповед на САЩ.

"Днес един българин - Милан Димитров, ще бъде съден в Гърция за екстрадиция в САЩ. Този частен случай е останал скрит от обществеността и представителите на управляващите партии, но е симптоматичен за начина, по който България се развива през последните 34 години", смята Костадинов. Повече четете тук >>> 

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов

Снимка: БТА

От ДПС заявиха "време е за ново начало" по повод предстоящите промени в Конституцията.

"Нека промените да бъдат основа на оценка на постиженията в последните 33 години и на утвържадване на етническия модел", призова лидерът на движението Мустафа Карадайъ. "От името на ПГ на ДПС призовавам всички парламентарни партии за разум и отговорност в дебатите за конституцията", добави той. Карадайъ обърна внимание на растящите цени на основните потребителски стоки и апелира дневният ред на хората да стане дневен ред и на политиците. Повече четете тук >>> 

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и депутатът Делян Пеевски

Делян Пеевски, Мустафа Карадайъ

Лидерът на БПС Корнелия Нинова се хвана за думите на Бойко Борисов от кулоарите, който призна, че Алексей Петров е участвал в разговори за правителството.

"Днес г-н Борисов пред залата призна ПП, ДБ, ГЕРБ и Алексей Петров са договаряли правителството, потвърди във времето нашите думи", коментира Нинова. Изобщо не ги движи европейското бъдеще на България, интересите на народа, движат ги единствено личните, партийните, препирането и гарантирането, че няма да се носи отговорност за това, което са правили през годините назад", заяви Нинова от парламентарната трибуна. Повече четете тук >>> 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова

Снимка: БТА

"Има такъв народ" обяви, че връщането на депутатите в бившия Партиен дом е позор и обеща да поправи грешката, като управлява отново. От името на групата Тошко Йорданов прогнозира масови граждански протести заради поскъпването на живота и отмяната на националния празник, като хвърли вината за това върху ГЕРБ, задето допуснали ПП-ДБ да управляват.

"Днес е позорен ден за Народното събрание, защото започва работа в сградата на БКП, никой не я нарича НС, всички я наричат партийния дом, но аз ви разбирам - вие се върнахте у дома си. Спокойно можете да върнете петолъчката на вашата сграда, защото тя е пълна с комунисти. Ние отново ще върнем парламента в историческата сграда на НС", каза лидерът на ПГ на ИТН Тошко Йорданов при откриването на есенната сесия. 

"Днес е позорен ден, но от друга страна е началото на края на този позор", заключи председателят на ПГ на ИТН.  Повече четете тук >>>  

Тошко Йорданов, ИТН

Снимка: БТА

Преди началото на новата парламентарна сесия премиерът акад. Николай Денков каза, че бюджетът и законите, свързани с приемането ни в Шенген и Еврозоната трябва да са приоритет за депутатите и правителството.

"Приемаме ги, за да си оправим живота в България. Така че това е целта на тези закони. Надявам се да ги прием бързо и качествено", каза той на влизане в бившия Партиен дом. По думите му не са се сбъднали уверенията на администрацията, "че всички народни представители ще влизат само от централния вход - всеки от тях може да избира откъде да се включи в работния ден".

Премиерът Николай Денков

Снимка: БТА

Депутатите бяха посрещнати от протестиращи, сред които Георги Георгиев от "Боец" и поддръжници на формацията. Те обвиняват полицаите, които охраняват протеста, че "пазят путинисти". Исканията им са свързани с импийчмънт на президента Румен Радев, съд за председателя на ГЕРБ Бойко Борисов и Делян Пеевски от ДПС. Събралите се искат и Паметникът на Съветската армия в София да бъде премахнат.

Протест пред сградата на бившия Партиен дом посрещна депутатите

Снимка: БТА

Малко след 10 часа започна и блиц контрол на премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел. Акцентите ще намерите тук: 

Денков след казаното от Борисов: Не съм чувал за срещи с Алексей Петров
"Задайте въпросите към лицата, които могат да отговорят, нямате основания за внушения към правителството", отвърна той на ИТН

Мария Габриел обясни защо английският посланик се е срещал с ЦИК и Асен Василев
Бил е необходим контакт с компанията "Смартматик", чието седалище е в Лондон

Денков отговори на обвиненията, че близки до ПП печелят милиони по проекти: Оценени са в Европа
Въпросът повдигна в парламента независимият депутат Радостин Василев, позовавайки се на твърдения в електронна медия 

Какво още предстои в първия работен ден на депутатите след ваканцията? 

Една от първите задачи пред депутатите е да гласуват прекратяване пълномощията на депутата от ГЕРБ-СДС Вежди Рашидов, който подаде оставка през август след като употреби нецензурни думи срещу жертвите на домашно насилие. Той се закани да напусне не само парламента, но и партия ГЕРБ и политиката.

Предвиден е и редовен парламентарен контрол, по време на който на въпроси ще отговарят финансовият министър Асен Василев, вътрешният - Калин Стоянов и още 10 министри. Най-много са питанията към министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков - общо 28. 

Новият сезон в НС започва с напрежение между лидерите от коалициите във властта Бойко Борисов и Кирил Петков. Лидерът на ГЕРБ отправи критиките към ПП за кадровите назначения: "Партията на промяната поголовно подменя всичко само с нейни кадри. Всъщност, ние подкрепяме 36 депутати от партията на промяната, те управляват. Но ако това е "сглобката", не виждам как ще продължим да участваме по този начин в тази "сглобка". В отговор съпредседателят на ПП Кирил Петков попита ГЕРБ защо 4 месеца законите за реформиране на службите не са внесени в парламента: "С президента ли са, или са за реформата в службите? И те трябва ясно да се определят".

Още днес се очаква среща за изясняване на позициите. През последните дни беше поставян и въпросът дали трябва да се ограничат правомощията на служебните кабинет.

В следващите седмици народните представители ще започнат законодателни промени за влизане в Шенген и еврозоната. Предстои и приемане на законите по Плана за възстановяване и устойчивост, за да може страната може да получи над един милиард лева от ЕС. Отново на фокус ще бъде и антикорупционното законодателство, по което между партньорите във властта също има различия.