"Има такъв народ" обяви, че връщането на депутатите в бившия Партиен дом е позор и обеща да поправи грешката, като управлява отново. От името на групата Тошко Йорданов прогнозира масови граждански протести заради поскъпването на живота и отмяната на националния празник, като хвърли вината за това върху ГЕРБ.

"Днес е позорен ден за Народното събрание, защото започва работа в сградата на БКП, никой не я нарича НС, всички я наричат партийния дом, но аз ви разбирам - вие се върнахте у дома си. Всички заедно можете да върнете петолъчката на покрива на вашата сграда, защото тя е пълна с комунисти. Ние отново ще върнем парламента в историческата сграда на НС", каза лидерът на ПГ на ИТН Тошко Йорданов при откриването на есенната сесия.

Днес е позорен ден и защото това НС ще започне отново да работи, отбеляза той, като предупреди управляващите, че заради поскъпването на живота и предстоящото либерализиране на цените на електричеството за битовите потребители, хората ще излязат на улицата. Протести предвеща Йорданов и ако властта премахне 3 март като национален празник.

Йорданов обяви за вредни готвените конституционни промени.

"Ако смените националния празник, следващият 3 март ще бъде забележителен за вас. Българският народ ще ви образува неизлечими спомени", отправи предупреждение той към властта.

"Ако направите всички брутални поразии, които сте замислили, ви желая приятна разходка по българските улици, когато след няколко месеца литър бензин стане над 3,50, а токът, след като премахнете защитата за домакинствата, стане три пъти по-скъп", обърна се депутатът от ИТН към управляващите.

И продължи да изрежда аргументите си защо смята 1 септември за позорен ден. "Днес е позорен ден, защото вашата сглобка, зачената в грях и алчност, продължава да съществува. По-отвратилена сглобка щеше да има само ако БКП и СДС се бяха прегърнали. Вие от ГЕРБ прекрасно знаете, че ПП-ДБ са безгранично нагли и алчни, и което е по-лошото - безгранично некадърни", каза лидерът на депутатите от ИТН.

"Вие го направихте съзнателно, съзнавайки колко сте вредни. Затова вие ще бъдете виновни и ще понесете последствията оттук-нататък за всички злини, които ще направят", предупреди Тошко Йорданов.

"Днес е позорен ден, но от друга страна е началото на края на този позор", заключи председателят на ПГ на ИТН.

Снимка: БТА