Компромисът, който направихме с избора на настоящото правителство, ни задължава да бъдем както максимално конструктивни, така и максимално критични по отношение на изпълнителната власт. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова в изявлението си за началото на есенната сесия на Народното събрание.

"Вярваме, че този наш подход ще бъде полезен за държавата и обществото", отбеляза тя.

"За да има смисъл настоящото управление и мнозинството, което го подкрепя, още в рамките на тази сесия трябва да бъдат приети редица закони, които да наваксат изоставането в Плана за възстановяване и устойчивост, да положат основата на ефективна реформа в комисията за борба с корупцията, както и да гарантират, че в максимално кратък срок от време ще бъде осъществена дълбока правосъдна реформа", заяви Десислава Атанасова.

Обещание да са критични към решенията на управляващите, за да бъдат коректив и да ги възпират от грешки, обеща в декларацията от името на ГЕРБ Атанасова. 

Тя припомни, че с подкрепата си за кабинета са направили първата крачка за преодоляване на политическата криза. "ПГ на ГЕРБ подкрепи правителството на акад. Денков с пълното съзнание за мащаба на компромиса, който изисква подобно действие. Правителството се излъчи с втория проучвателен мандат и е доминирано от предложени от втората политическа сила кандидати, въпреки резултатите, които излъчиха за победител ГЕРБ. Водени от съзнанието, че общественото доверие се дава, за да се инвестира в развитието на държавата и обществото, ние оставихме тясно партийните си интереси на втори план. Това е единствената причина България да има редовно правителство", изтъкна тя.

Атанасова обясни каква е била целта им тогава - да възстановят политическата стабилност, да спре войната между институциите и да бъде изведена България от международна изолация. 

ГЕРБ продължават да искат конституционна реформа, изтъкна тя, но отбеляза, че това не е краят, а началото на много по-дълъг процес за гарантиране на обществена справедливост. Осъществяването на дългосрочна реформа може да има ефект, само ако се ползват с максимално широка подкрепа както от политическите сили, така и от цялото общество", смята Атанасова. И отново настоя за добронамерен и концентриран разговор с експерти.

Тя припомни, че предстои отчет за бюджет 2023 и приемането на този за догодина. ГЕРБ искат да осигурят предвидимост и спокойствие за гражданите и бизнеса. А за бюджета за догодина "трябва да спре порочната практика за бюджетна актуализация през няколко месеца, която бе водеща последните 2 г." Стабилност може да се гарантира само с реалистичен и добре разчетен бюджет, каза Атанасова.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС отбеляза и, че кадровите назначения на база на партийната им принадлежност не са в основата да подкрепят правителството. "Тази тема не трябва да е основен фокус на настоящото управление. Оставили сме на заден план тясно партийния си интерес, но не означава, че ще приемаме безкритично всяко решение на правителството, на министрите или на партиите, които са ги излъчили. Имаме правото и задължението да изискваме от останалите в управляващото мнозинство да правят същото", закани се Атанасова. А постове трябвало да се заемат само от подготвени хора.

ГЕРБ нямали чувство за реваншизъм или конфронтация от позицията на властта.

Атанасова обеща да са критични по отношение на изпълнителната власт. Този подход ще е полезен за обществото, заяви тя. И завърши с "Бог да пази България".