Вместо декларация при откриването на есенната сесия на Народното събрание посочи, че след няколко часа българин от Гърция - Милан Димитров, може да бъде екстрадиран от Гърция в САЩ "на базата клетвена декларация от американски прокурор по обвинения, че извършвал търговия, която нарушава американските санкции срещу Русия".

Костадинов посочи, че е поискал съдействие от Министерството на външните работи, но не е последвала реакция и съобщи, че народен представител от "Възраждане" в момента е в Гърция, за да помогне на Милан Димитров.

Костадинов обвини българската държава и депутатите, че не правят нищо, за да защитят български граждани в трудни ситуация. Според него това е симптом за разпада на държавата.

"Българският интерес е да защити всеки българин, където и да се намира той", каза още той и добави, че поради тази причина хората не вярват на държавата и не гласуват.

Малко по-късно, по време на блиц контрола, вицепремиерът и външен министър Мария Габриел каза, че не смята, че "българските граждани заслужават да бъдат подвеждани, макар и по доста изкусен начин с думи, които определено не представят фактите такива, каквито са".

Относно убийството на Алексей Петров Костадинов попита защо Кирил Петков не е задържан, за да дава обяснение относно твърденията за връзки на баща му с бизнесмена. Лидерът на "Възраждане" коментира, че тези дни един българин беше убит от разбесняла се тълпа, но това не стресна никого в тази т. нар. държава".

Той каза още в декларацията си, че присъствието на английския посланик на среща в Централната избирателна комисия било "брутална намеса във вътрешните работи" и "държавна измяна" от страна на управляващите.

Костадинов обвини управляващите, че прокарват разделителни линии в обществото и че се опитват да заличат националната памет на българите, като подменят символи.