Премиерът Николай Денков отрече информациите, че близки до ПП фирми са спечелили проекти и финансиране за милиони от ЕС само заради близостта си с управляващите и изтъкна, че замесените имена отдавна нямат общо с тях, както и че оценяването е извършено от независими европейски оценители.

Въпросът повдигна в кулоарите независимият депутат Радостин Василев.

"Въпросът ми е свързан с прокламираната от Вашето правителство активна политика за реализация на Плана за възстановяване и устойчивост, което беше една от основните цели да се направи тази сглобка. Вчера изтече информация в електронна медия, относно определени фирми, които са получили средства по една специализирана програма, свързана с Министерството на новациите и растежа", започна Василев и изброи фирмите.

"Фирмата "Насекомо" е получила 4 милиона и 800 хиляди лева. Срещу тази фирма жителите на село Лозен наскоро протестираха заради непоносима миризма в района. В тази фирма доскоро работеше и Яна Балникова, която с Лена Бориславова беше един от най-близките хора на премиера Кирил Петков и негов съветник, с тази фирма имаше отношения и Калина Константинова. Фирмата е получавала средства в миналото от фондове, контролирани от Даниел Лорер, който съвсем случайно е бившият министър на иновациите и растежа. Сега се слага аватар Милена Стойчева на този пост, за да няма пряка връзка между раздаването на свързани лица на такива огромни ресурси", каза Василев от трибуната.

"Другата фирма е "ОЦЕНИМЕ.БГ", получила 2 милиона и 600 хиляди лева. Най-интересното е, че 48,5% от капитала е Георги Демирев от Свиленград, който е в Националния съвет на ПП или поне участваше в партията, защото го виждах на Вашите събрания в Пловдив", припомни независимият депутат.

По думите му третата фирма "Имагга Технолъджис" ООД е получила 4 милиона и 200 хиляди лева. В тази фирма е съдружник с 33% чрез друго дружество - "Скиноа", където до май 2021 г. управляващ е бил Кирил Петков, който го напуска при първото служебно правителство на Стефан Янев. В същата тази фирма е участвал и Асен Василев - до май 2021 г., там има дял и Васил Терзиев - кандидатът на ПП-ДБ за кмет на София, чрез трето дружество - "ВТ Инвестмънтс".

"Къп фи оод" - Пловдив с проект за ядливи чаши за кафе и ядливи бъркалки, изброи още Василев като спечелила финансиране. По думите му част от нея била собственост - "2625 КЕПИТЪЛ" - на Светозар Георгиев, "който заедно с баща си и други лица е един от основателите на "Телерик".

"Искам да попитам тези свързаности и тези милиони, които се раздават от министерството на корупцията, какво са? Състезателно начало? Късмет? Те са с изключителна конкурентност или те са част от корупцията, която сме гледали през последните 15 години"?, попита Василев.

Денков, който благодари за въпроса, каза, че оценяването на тези проекти не е правено в България.

"Това е процедура, която се осъществява на европейско ниво, оценката се прави от европейски оценители и единствената причина да има връзка по някакъв начин с тези лица, е, че за щастие има български фирми, които са иновативни. Те са се представили добре на европейско ниво, получили са високи оценки и част от хората, които споменавате, са участвали в тези фирми навремето. Няма ги в момента, оценката е правена от независими оценители, които нямат нищо общо с България. Единственото, направено тук, е да се види дали имат съответния сертификат - т. нар. печат за качество, който показва, че те са покрили неизискваната", обясни Денков.

"Много лесно е да се правят внушения, много по-трудно е човек да се опита да разбере каква е същината. А тя е, че тези проекти са оценени независимо в чужбина", посочи още премиерът от парламентарната трибуна.

Василев обаче припомни, че в излъчения от него запис на партиен форум на ПП преди няколко месеца, се говорило, че участието на Мария Габриел в правителството било заради "моста към европейските институции" и затова щял да си позволи да не повярва на думите на премиера. Денков отвърна, че оценителите нямат нищо общо с Мария Габриел.

По-късно в кулоарите той повтори тезата си и пред журналисти: "Тези проекти, които получиха финансиране, са оценявани на европейско ниво при участие в европейски конкурси с европейски независими оценители, които нямат нищо общо с България, и там са поличили този печат за качество, което показва, че са на високо ниво. Не става въпрос дали е морално или неморално, оценявани са от различни институции. Няма как да забраним на всеки, който е имал контакти с един или друг, след това цял живот да не може да участва в тези конкурси. Въпросът е тези конкурси да бъдат оценявани коректно от независими оценители. Това е принципът", категоричен бе Денков.