"Защо английският посланик е бил поканен на среща в Централната избирателна комисия (ЦИК) и какво се е решавало на нея?" - това попита от парламентарната трибуна в рамките на блиц контрола лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел отговори, че става дума за поискан контакт със "Смартматик", чието седалище е в Лондон.

Костадинов отправи въпроса си към вицепремиера, тъй като по думите му министърът на финансите Асен Василев, който също бил на срещата, "предвидливо излязъл" от залата.

"Тъй като г-н Василев предвидливо излезе, сега ще трябва Мария Габриел да отговаря на въпроса Какво точно е говорено в ЦИК и защо Вие в качеството си на единствен заместник-министър председател и представител на изпълнителната власт сте поканили чужд гражданин, при това представител не на случайна държава, а на Великобритания, да присъства на такъв разговор, какво сте говорили, защо сте го поканили, смятате ли това за редно и не смятате ли, че е осъществена брутална намеса във вътрешните ни работи с Вашата подкрепа, което на практика представлява държавна измяна и престъпление срещу републиката", попита Костадинов.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел обясни, че Централната избирателна комисия (ЦИК) е независим орган, на който изпълнителната власт не казва каквото и да е.

"ЦИК е тази, от която аз получих покана, за да бъда на тази среща. Тя е тази, която отговаря за изпратените покани за присъствалите на срещата и те са тези, които имат стенограма от заседанието. По моя информация поканата е изпратена от ЦИК до посланика на Великобритания, за да съдейства за контакт с компанията "Смартматик", която е свързана с начина, по който се организират изборите, чисто логистично, и чието седалище е в Лондон. Освен това, Централната избирателна комисия е тази, която задава формата на срещата и нейните граници", обясни Габриел.

Тя беше категорична, че няма никакъв риск за каквато и да е била намеса в изборите. И изтъкна,че също е била е поканена на срещата от ЦИК. Костадин Костадинов изрази съмнение в думите ѝ и заяви, че "Възраждане" ще изпрати писмо до комисията, в което ще попитат дали именно тя стои зад поканата към посланика.