Фокусът на Запада върху изграждането на украинската военна машина се е изместил значително към ремонта и поддръжката на тези оръжия, което е признание, че войната ще продължи месеци и години, заяви главният служител на Пентагона по придобиванията, пише "Политико".

Още преди Украйна да започне контраофанзивата си това лято, съюзниците бяха все по-притеснени, че усилията за поддържане на доставеното оборудване в готовност изостават от нуждите на бойното поле.

Сега, когато борбата за изтласкване на десетки хиляди добре укрепени руски войски се води от бронирани превозни средства и артилерийски установки, нуждата да се поправи това оборудване и да се върне в битката е по-спешна, отколкото в който и да е момент от войната.

"Създаваме ремонтни съоръжения в Европа, превеждаме наръчници [за обучение и ремонт], трябва да правим много повече заедно, така че ще има по-голям фокус върху това" от страна на партньорските държави, заяви в интервю Уилям Лаплант, началник по придобиванията и поддръжката на Пентагона.

Поддържането на модерното оборудване на стойност милиарди долари в изправност, за да може Киев да продължи контранастъплението си, е една от основните функции на работната група от 22 държави, ръководена от САЩ, Полша и Великобритания, с ръководител Лаплант.

Работната група, която се занимава не само с подкрепата за Украйна, но и с попълването на американските и европейските складове за отбрана, заседава редовно като част от Контактната група по отбраната на Украйна, която се състои от 50 държави и се ръководи от министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин.

"Провеждаме редовни разговори" с украинските колеги, каза Лаплант. "От какво още се нуждаят те? Има ли още части, които можем да изпратим? Всъщност проследяваме т.нар. степен на наличност на всяка една от тези системи, почти в реално време", допълва той.

Групата вече е помогнала на украинците да създадат система за поддръжка на доставките, която проследява над 4000 линии за доставка на най-необходимите резервни части за различното оборудване, което е било доставено на Киев.

Снимка: БТА/AP

Списъкът на оборудването, изпратено в Украйна през последните 17 месеца, е зашеметяващ както по отношение на бързината, с която е пристигнало, така и по отношение на неговото разнообразие. Той варира от германски танкове и американски гаубици до италиански средства за противовъздушна отбрана и британски, полски, канадски, френски и чешки превозни средства.

И доставките продължават да идват. По време на срещата на Контактната група по отбраната на Украйна, която се проведе тази седмица, акцентът беше поставен върху машините и оборудването за разминиране и мобилната противовъздушна отбрана с малък обсег на действие, казва пред изданието източник, запознат със закритите разговори, който е пожелал да остане анонимен.

След срещата САЩ обявиха нов пакет от военна помощ за Украйна на стойност 1,3 млрд. долара, който включва над 300 бронирани машини и четири ракетни системи "земя-въздух" за Киев - дългосрочни ангажименти, които ще бъдат придружени от пакети за поддръжка с години.

Многонационалният "зоопарк" от съвременни въоръжения и международни линии за доставки би натоварил всяка държава да се справи с него в мирно време, но това, че Украйна води война и разчита на щедростта на чуждестранните партньори, само усложнява ситуацията.

Снимка: БТА/AP

Нивото на готовност на оборудването е основен проблем за Киев от началото на войната. Русия успяваше да се добере до дълбоките си запаси, за да вкара в битката повече оборудване и повече войници на всяка крачка. За разлика от тях Украйна работи с оборудване, което или съветско, стояло на склад с десетилетия, или все още е сравнително ново за тях, а голяма част от най-сериозните ремонтни дейности все още трябва да се изпращат на места като Полша или Чехия, преди да се върнат обратно в Украйна.

Киев отдавна изразява загриженост относно наличността на много от тези доставени системи, тъй като някои превозни средства и оръжия, изтеглени от складовете на САЩ и съюзниците, са пристигнали с нужда от ремонт.

Макар че работната група по поддържането е постигнала напредък, реалностите на националната политика и правителствената бюрокрация също оказват влияние върху това какво и кога се случва.

Планът на Берлин и Варшава за създаване на съвместен център за ремонт на украинските танкове "Леопард 2" в Полша се провали този месец поради разногласия относно цената на работата, което остави някои повредени танкове да стоят неизползвани в очакване на ремонт.

Германският министър на отбраната Борис Писториус замина за Полша, за да се опита да даде тласък на усилията за създаване на ремонтния център, който първоначално трябваше да започне през май. Оттогава Берлин се отказа от сделката и сега изглежда, че работата ще бъде извършена в Германия и Литва на по-късен етап.

Правителството на Обединеното кралство постигна по-голям успех, като този месец сключи сделка на стойност 60 млн. долара с британската отбранителна фирма Babcock за ремонт на танкове Challenger 2 и други бойни машини, доставени на Украйна. Договорът "осигурява съществена подкрепа за Украйна на бойното поле", заяви в изявление министърът на отбраната на Великобритания Бен Уолъс.

Снимка: БТА/AP

Контраофанзивата се оказа трудна за украинските сили, които си пробиват път през гъсти минни полета, за да достигнат до добре защитените руски окопни линии. Тези първоначални атаки доведоха до някои добре известни загуби на произведени в САЩ бойни машини "Брадли" и минно-устойчиви десантни машини, както и на някои повредени германски танкове "Леопард".

Ако тази техника може да бъде ремонтирана, връщането й на фронта е на първо място в дневния ред.

Благодарение на създадената през последната година инфраструктура за ремонт, казва Лаплант, екипите в тила могат "незабавно да получат тази информация и след това да намерим решение и да го приведем в действие.

"И наистина искам да отдам дължимото на украинците, те са тези, които го правят. Но ние се уверяваме, че те разполагат с всичко, от което се нуждаят. И ако частите трябва да дойдат от страна на другия край на света, ние се грижим да им ги доставим. Така че поддръжката всъщност е по-голямата част от работата, която се извършва в момента", допълва той.

САЩ също така са превели над 700 технически ръководства за дарените оръжия на украински език и са се обърнали към отбранителни фирми по целия свят, за да осигурят пакети с технически данни за системите.

Работната група провежда и поредица от сесии с отбранителни фирми от САЩ и Европа, за да разбере какво още могат да направят, за да помогнат както в краткосрочен, така и в дългосрочен план, с особен акцент върху това как да се произвеждат повече артилерийски боеприпаси, които украинците изразходват много бързо.

Що се отнася до самите оръдия, които се износват от постоянната употреба, украинците са започнали да използват 3D принтери, за да изработват собствени резервни части.

"Те просто ги печатат там, на място", казва Лаплант. "Първоначално ги печатаха по метода на обратното инженерство, както можеха най-добре, и това, че не издържаха толкова дълго, колкото оригиналната част, не ги интересуваше, защото я получаваха много бързо."

За Киев скоростта е на преден план в усилията им да запазят чисто новите си превозни средства и оръжия в боя.

В речта си след срещата на Контактната група по отбраната на Украйна във вторник председателят на Съвместния комитет на началник-щабовете генерал Марк Мили предупреди, че контраофанзивата все още е в начален етап и "предстоят още много боеве".

Застаналият до него в Пентагона Остин добави, че западните партньори трябва да продължат да дават оръжия и подкрепа за Украйна. "Украйна се бори за съществуването си", каза той. "Залогът е голям", припомня "Политико".