Обявеният за 46-и президент на Съединените американски щати демократ Джо Байдън произнесе първата си реч като победител от изборите. Заедно с подгласничката си Камала Харис той се обърна към нацията от Уилмингтън, Делауер.

Събитието започна с изявление на Харис, а след нея публиката приветства Байдън.  Най-възрастният към момента на избирането си от всички президенти на САЩ демонстрира добра физическа форма, като пристигна с кросово бягане. След края на обръщението до 77-годишният демократ застанаха съпругата му Джил, снаха му Мелиса и синът му Хънтър, който държеше в ръце малкото си дете.

Всички снимки вижте ТУК >>

Джо Байдън заяви, че народът е осигурил на него и подгласничката му Камала Харис явна и убедителна победа. Бъдещият обитател на Белия дом обеща да преодолее разделението в американския народ.

По думите му той ще управлява като президент, а не като представител на Демократическата партия и мандатът, даден му от народа, е за двупартийно сътрудничество. Байдън обеща кабинетът му да изглежда така, както изглежда Америка, и да се постарае да внесе промяна в статуквото опонентите да биват възприемани като врагове.

Байдън обеща да бъде президент и на демократи, и на американци

Снимка: БТА/АП

"Сега е време за изцеление в Америка", каза Байдън.

Той обяви, че първата му работа като избран президент ще бъде още в понеделник да подбере научни съветници и експерти, които да оглавят кампанията срещу коронавируса. Той се зарече да не жали сили, за да постигне обрат в пандемията в САЩ.

Мелиса Коен, Хънтър Байдън, синът му и главата на фамилията - новоизбраният президент Джо Байдън

Снимка: БТА/АП

В Уилмингтън първото си обръщение като избран вицепрезидент направи и Камала Харис. Тя ще бъде първата жена, първата чернокожа американка и първата американка с индийски корени, която заема поста.

Харис окачестви изборната победа като "възвестяване на нов ден за Америка" и каза, че избирателите са отправили ясно послание с надежда за "единство, благоприличие, наука и също истина". Избраната за вицепрезидент похвали бъдещия си шеф като "изцелител", "обединител", "преминал изпитания" и "стабилен".

Камала Харис (облечена в бял костюм в чест на активистките за избирателни права на жените) и Джо Байдън

Снимка: БТА/АП

В речта си 56-годишната Харис, която е сенатор от Калифорния, отчете заслугите на жените и особено на чернокожите жени. Тя заяви, че Байдън е имал "смелостта да разруши една от най-значимите бариери" в страната и да подбере жена за кандидат-вицепрезидент.

"Тази вечер аз си мисля за тяхната борба, тяхната решимост и силата на тяхното прозрение", каза тя, облечена в бял костюм в чест на активистките за избирателни права на жените.

"Аз може да съм първата жена на този пост; аз няма да съм последната", предрече Камала Харис.

Настоящият президент Доналд Тръмп още не се е признал за победен на изборите и негови представители са внесли съдебни искове за предполагаеми нарушения и измами в преброяването на гласовете в няколко щата.

Белият дом обяви снощи режим "lid" (буквално - капак) - термин, която информира репортерите, че държавният глава няма да се появява публично до края на деня.

Републиканецът прекара вчерашната сутрин в своя голф клуб в щата Вирджиния и още беше там, когато водещи медии в САЩ обявиха победата на демократа Джо Байдън на президентските избори. После Тръмп се върна в Белия дом, докато улиците на федералната столица бяха изпълнени с ликуващи привърженици на съперника му на изборите.

В много други градове привърженици на Тръмп демонстрираха под възгласи, че демократите са извършили изборни измами.