След 47 години членство (от 1973 г.) Великобритания ще напусне официално Европейския съюз в 23 ч. (в полунощ централноевропейско време) и така ще стане първата страна членка, която ще каже сбогом на Съюза.

След деня на Брекзит Обединеното кралство влиза в 11-месечен преходен период, пълен с неизвестности. През това време британското правителство ще трябва да вземе цяла серия от трудни решения по широк кръг въпроси и "точно това на практика е Брекзит", отбеляза пред БНР политическият анализатор на Ройтерс Гарет Джоунс.

Американският всекидневник "Вашингтон пост" писа, че трябва да се приготвим за отваряне на английското шампанско, но не и за твърде много празнуване.

До края на 2020 г. много от споразуменията между Великобритания и Европа ще продължат да се прилагат. Нещо повече - през този период Великобритания ще продължи да прилага и да бъде обвързана от всички закони на ЕС, но няма да има представители в политическите институции на ЕС: нито в Европейския парламент, нито в Европейския съвет, нито в управите на многобройните агенциите на Общността. За сметка на това Великобритания, която е вторият най-голям нетен вносител в бюджета на ЕС след Германия, ще продължи да плаща до края на преходния период.

Мъж, пременил се като Шерлок Холмс. Сбогуване с Великобритания бе организирано на централния площад в Брюксел по залез слънце на 30 януари

Снимка: AP/БТА

Така Великобритания ще прилага европейските правила още 11 месеца, но в същото време няма да има глас за или при евентуалната им промяна. Европейската комисия ще има правомощието да разследва нарушенията на законите на блока, а Европейският съд ще има право да налага глоби. Обединеното кралство ще допринесе и за бюджета на ЕС, отбелязаха британските медии.

През преходния период двете страни ще планират и договарят своя нов брак, който вече няма да е на принципа всички за един, един за всички, а ще е брак по сметка.

Има разбира се, и вариант да не се стигне до какъвто и да е брак.

Снимка: AP/БТА

Една от снимките на Асошиейтед прес, свързани с Брекзит, ни показва гуми, които ограждат игрище за пейнтбол в "Уотчтауър Адвенчър" (Watchtower Adventures) - семеен бизнес, собственост на 32-годишния Марк Райс, в близост до бивша британска наблюдателна кула с изглед към границата на Северна Ирландия с Република Ирландия (неделя, 22 декември 2019 г. в Джоунсбъро, Северна Ирландия). Ето какво казва самият Марк Райс:

"Никой не знае какво ще се случи. Неизвестността е проблемът, нали? Неизвестното е, от което хората се страхуват. Цялата тази година беше по-тиха от нормалното. Можете да обвинявате много различни неща, но много от тях може да са заради Брекзит. Не знаете колко хора биха казали:" О, той (Брекзит) е на север". Отидете някъде другаде".

Към въпроса за ирландската граница ще се върнем по-късно.

Референдумът и Брекзит

Великобритания реши да напусне ЕС след референдум за членство в Общността. Всенародното допитване се проведе на 23 юни 2016 г. и трябваше да реши дали Великобритания трябва да напусне или да остане в ЕС. Лагерът за "напускане" спечели с 51,9 на сто срещу 48,1 на сто за лагера за "оставане". Гласуваха повече от 30 милиона души, което показа избирателната активност от 71,8 на сто.

Мнозинството британци гласуваха за оттегляне по съвсем земни причини, които Гарет Джоунс изброи: контрол върху миграцията, отхвърляне намесата на брюкселската бюрокрация и за суверенен британски парламент.

В резултат беше задействан член 50 от Договора за ЕС, според който всяка държава-членка може да реши, в съответствие със своите конституционни изисквания, да се оттегли от Съюза. Великобритания премина през различни перипетии на гласувания, договаряне на споразумение по времето на премиера Тереза Мей, отхвърлянето му на няколко пъти от парламента, до нейната оставка, до избори, до нов премиер - Борис Джонсън, до предоговаряне на споразумението и до одобрението му както от британска страна, така и от страна на ЕС в последните дни.

Каква сделка постигнаха помежду си Великобритания и ЕС

Сделката за Брекзит, която на практика Борис Джонсън предложи и отстоя в преговорите с ЕС, решава редица въпроси, сред които са пътувания, пари, здравеопазване, права на гражданите, селско стопанство, търговия.

Най-важното, което британците смятат, че са постигнали за себе си, е, че споразумението дава възможност на страната им да напусне митническия съюз на ЕС и да има свободата да разработва и сключва търговски споразумения с други страни (икономически съюзи) по света. С най-голям интерес се очаква посоката, в която ще се развият специалните отношения с Вашингтон. "Вашингтон пост" писа, че реалността може да се окаже изпълнена с повече опасности.

Във връзка с това британските медии изтъкват и решението, което Джонсън успя да прокара (за разлика от Тереза Мей) за ирландската граница, ще започне да се прилага, когато преходният период приключи през декември 2020 г.

Наблюдателите подчертаха и отказа на Борис Джонсън (също за разлика от Тереза Мей) за тясно икономическо партньорство с ЕС, като избра вместо това по-отдалечени отношения, основаващи се на споразумение за свободна търговия.

Ще повлияе ли Брекзит на пътуванията

Досегашният начин на свободно придвижване на гражданите на Великобритания и на ЕС ще остане непроменен през преходния период. Това означава, че всички договорености за пътуване и почивки между 31 януари и 31 декември 2020 г. няма да бъдат засегнати.

Британските граждани няма да се нуждаят от виза за пътуване до страни от ЕС, но Европейската комисия възнамерява от 2021 г. да въведе изискване пътуващите британци да кандидатстват за отказ от виза през Европейска система за информация за пътуване и разрешителни ETIAS (European travel information and authorisation system). Подобна е американската система ESTA, която надгражда системата за отказ от изискване за виза Visa Weaver ("Виза Уейвър"). Преминаването през ETIAS ще струва около 7 евро (6 паунда) и ще бъде валидно за няколко години.

Британският посланик в София Ема Хопкинс заяви, че и след преходния период европейските граждани ще могат да пътуват за кратко (до 3 месеца) без визи до Великобритания.

Британският "Телеграф" даде следния пример какво ще се случи, ако се въведат допълнителни проверки: докато пътуванията са възможни, Европейската асоциация по туризъм прецени, че допълнителните гранични проверки могат да добавят допълнителни 90 секунди за всеки притежател на паспорт на Обединеното кралство, което означава, че ще е необходима една отделна лента за преминаване на летище в страна от ЕС - близо пет допълнителни часа, за да се обработят 189 пътници на нормален полет на "Райънеър" (Ryanair). Иначе всички фериботи, круизни кораби, автобуси и влакове се очаква да работят нормално след Брекзит, ако изключим възможните закъснения по летищата, ако притежателите на паспорти на Великобритания бъдат третирани по различен начин.

Последният съвет, който засега даде британското правителство, е, че пътниците, които планират да посетят ЕС след 31 януари, трябва да имат паспорт с валидност най-малко шест месеца, след като документът престане да разрешава неограничено пътуване из ЕС, което ще стане някога през 2021 г. - след приключване на преходния период. Може да се очаква същото и за пътуващите за Великобритания граждани на ЕС.

Шофьорските книжки ще са валидни, но при пътуване със собствен автомобил ще е необходима "Зелена карта".

Краткосрочно пътуващите е добре да знаят, че Великобритания възнамерява да запази издаването и валидността на своя територия на Европейските здравноосигурителни карти (EHIC).

Какво ще е нужно за по-дългосрочен престой на Острова, за работа например

През преходния период свободата на движение се запазва: британските граждани ще могат да живеят и работят в ЕС, а европейските - във Великобритания, както и до Брекзит.

По данни на ООН около 1,2 милиона британски граждани живеят в страни от ЕС, предимно в Испания, Ирландия, Франция, Германия и Италия. Според британската статистическа служба във Великобритания живеят 2,9 милиона граждани на 27-те държави от ЕС, които се равняват на около 4,6 на сто от населението на страната. Данните цитира преди два дни Дейв Кларк от Франс прес.

Гражданите на ЕС, които пребивават в Обединеното кралство, имат срок до юни 2021 г. да "влязат" в установената схема за получаване на статут. Схемата е отворена за хора, които живеят в страната от поне пет години.

Тези, които не са били достатъчно дълго време на Острова, могат да кандидатстват за "временен" статут, който дава право да живеят и работят във Великобритания до пет години. За да отговорят на условията за такъв статут, някой трябва да пристигне във Великобритания преди края на преходния период, т.е. до края на тази година.

Както припомнихме, Великобритания и ЕС възнамеряват да въведат схема за безвизов престой до 90 дни.

Но онези, които планират да се да се установят във Великобритания, от началото на 2021 г. може да се нуждаят от визи и разрешителни за работа.

Във връзка с това сред местния бизнес се прокраднаха опасения, че Великобритания може да се сблъска с недостиг на кадри, ако имиграционната политика след Брекзит се затегне.

След преходния период британците, които живеят в 27-те държави-членки на ЕС, ще запазят своите права на пребиваване при спазване на административните процедури, установени в съответната държава. Така всяка държава от ЕС ще решава сама за себе си какъв ред за предоставяне на статут на британски граждани да установи - нов ли да създаде или да прилага досегашния.

Споразумението за Брекзит не предоставя на британските граждани в страни от ЕС пълни права за движение в рамките на съюза. Той гарантира правата на гражданите на Обединеното кралство в държавата от ЕС-27, където пребивават. "Файненшъл таймс" дава следния пример: за британски гражданин, който живее например в Португалия, няма да е толкова лесно да се премести в Полша, за да започне работа там, колкото това би било за гражданин на страна от ЕС. Европейският парламент обаче призова гражданите на Обединеното кралство, които живеят в ЕС, да получат права за свободно движение (и право на труд).

Какво ще се случи в преходния период: ами ако няма сделка

Първоначално преходният период беше съгласуван с очакването той да влезе в сила за по-ранен Брекзит - от 29 март 2019 г., и да продължи 21 месеца до края на декември 2020 г.

Споразумението за оттегляне уреждаше възможността Обединеното кралство и ЕС да решат до юли т.г. да удължат преходния период с "едно-единствено решение" за срок до една или две години. Но правителството на Борис Джонсън забрани да се иска такова удължаване. Така че срокът остава до края на 2020 г.

Естествено политиците винаги могат да променят законодателството или да го заобиколят, отбеляза по този повод "Телеграф".

И двете страни уверяват, че преговарящите ще работят усилено, за да закрепят бъдещото партньорство до края на установения преходен период. А след неговия край Обединеното кралство ще бъде напълно извън Европейския съюз, каквито и условия да е договорило с ЕС - в преходния период или според споразумението за напускане.

Но в ЕС са настроени скептично предвид краткото време за договаряне на бъдещите търговски отношения между Великобритания и Европейския съюз. Главният европейски преговарящ Мишел Барние заяви, че бизнесът е все още изправен пред риск от "твърд" Брекзит в края на годината. Тези преговори не са обикновени, тъй като в края на тази година Великобритания напуска, по неин избор, единния пазар и митническия съюз, заяви Барние и подчерта, че двете страни разполагат с "много малко време".

При липса на търговско споразумение, икономическите отношения между Брюксел и Лондон ще се уреждат от правилата на Световната търговска организация, които са много по-неизгодни, защото определят мита за стоките.

28 януари. Камиони чакат на опашка на пристанището в Дувър, за да преминат на континента, докато Великобритания се готви за Брекзит

Снимка: AP/БТА

Денят на Брекзит е като часовник, който тиктака за бизнеса. Той няма представа какво го очаква след края на тази година. Възможна е твърда граница за търговия със стоки между Великобритания и континента, каквато не съществува от десетилетия. Това оказва натиск върху бизнеса да адаптира веригите си за доставки, да мести операциите си и да анализира разходите, отбеляза "Файненшъл таймс".

Освен за търговските си отношения, двете страни ще трябва да се споразумеят за сферите на сигурността, енергетиката, риболова, транспорта, за паспортите.

Търговското споразумение ще трябва да бъде ратифицирано от повече от 30 национални и регионални парламента.

Как ще се преминава ирландската граница

Брекзит превръща границата между Република Ирландия и Обединеното кралство на остров Ирландия в единствената външна сухопътна граница на ЕС - между Обединеното кралство и Европейския съюз.

За да прокара закона за Брекзит през парламента, премиерът Борис Джонсън предоговори споразумението с Брюксел и включи в него ново решение, с което се избягва връщане на физическата граница между двете Ирландии.

Въздействието на Брекзит върху ирландската граница се отнася до очакваните промени в търговията, митниците, имиграционните проверки, местната икономика, услугите, признаването на квалификации, медицинското сътрудничество и други въпроси.

Обединеното кралство, Ирландия, Северна Ирландия и Европейската комисия одобриха принципа на липса на твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия за преминаване на стоки и хора. Обединеното кралство обаче напуска единния пазар и митническия съюз на ЕС, а на външните граници (каквато ще е границата между Севера и Републиката) обикновено се извършват митнически проверки.

Това би създало реални проблеми поради силно интегрираната трансгранична икономика - ферми, села и всекидневни пътувания, които трябва да преодоляват граница. Освен това, отбелязват британски медии, съществува риск всяка "физическа инфраструктура" да стане цел за терористи. Протоколът за Ирландия и Северна Ирландия (от споразумението за Брекзит) опитва да реши това предизвикателсто, като гарантира, че независимо от това какви ще са бъдещите отношения между ЕС и Великобритания, границата между Северна Ирландия (която е част от Великобритания) и Република Ирландия (която е държава-членка на ЕС) остава без "физическа инфраструктура" и физически проверки на стоки.

За стоките, транспортирани от останалата част на Великобритания за Северна Ирландия, които се предполага, че ще останат там, няма да се прилагат мита на ЕС. Европейски мита няма да се плащат и за стоки за лична употреба, пренасяни от пътници, преминаващи ирландската граница, както и за стоки, които са предназначени единствено за незабавна консумация, а не за последваща преработка. Съвместна комисия, сформирана от ЕС и Великобритания, ще определи след Брекзит по-точно кои стоки се включват във втората група.

Но от друга страна Северна Ирландия на практика се "отделя" митнически от останалата част от Обединеното кралство и някакъв контрол със сигурност ще има между нея и останалата част от Великобритания.

Този ангажимент се смята за жизненоважен за мирния процес в Северна Ирландия. Това е така, защото тази граница беше силно военизирана по време на смутните десетилетия на конфликт в Северна Ирландия между "националисти", които се идентифицираха по-тясно с Ирландия и търсеха обединена Ирландия, и "юнионисти", които се идентифицираха по-тясно с Великобритания и искаха да останат част от Обединеното кралство.

През този период границата се превръща както в символ на разделението, така и в много реална мишена за националистически паравоенни групи като Ирландската републиканска армия (IRA).

Мирното споразумение от 1998 г., известно като Споразумението за Разпети петък, официално сложи край на конфликта. Това споразумение включва по-голямо сътрудничество между Северна Ирландия и Ирландия, което означава "мека" границата между двете страни. Днес тази граница е почти невидима.