Днес Европарламентът гласува сделката за излизане на Великобритания от ЕС. С това се слага край на дълъг процес на пазарлъци и вътрешнополитически кавги и се поставя началото на нов, вероятно още по-дълъг период, с още от същото, коментира във фейсбук председателят на ПЕС Сергей Станишев.

Докато консерваторите на Острова секат възпоменателни монети и готвят празненства, истинските потърпевши от тази политическа рулетка остават милиони британски и европейски граждани. Очакват ни безброй неясноти, риск от загуба на работни места, нови административни (а защо не и физически) прегради за преминаване на Ламанша, по-висока цена за обучение, по-лоши условия за търговия, влошено сътрудничество в областта на сигурността и много други, прогнозира лидерът на ПЕС.

Но историята не свършва тук. В ЕП Групата на социалистите каза "довиждане", вместо "сбогом" на колегите от лейбъристката партия. За съжаление, както отбеляза днес Франс Тимерманс, има събития в историята, които започват по много прозаичен начин - като вътрешнопартийни борби, но завършват с последици, засягащи цели поколения. Убеден съм, че каквито и споразумения да договорим, печеливши от Брекзит няма да има - ЕС и Великобритания ще понесат щети, коментира още Станишев.

Той споделя още, че е уверил Групата на социалистите, че лейбъристите остават неразделна част от семейството на ПЕС. "Битката за по-справедливо, по-устойчиво и по-демократично бъдеще продължава от двете страни на Ламанша. Само Лейбъристката партия може да даде надежда и да поведе това ново поколение, което отказа да последва сляпо фалшивите аргументи на популистите и заля улиците на Лондон. Именно младите хора, които се чувстват не само британци, но и европейци, са повод за оптимизъм. Те виждат ЕС като възможност, а не като заплаха. Като партньор, а не конкурент. Поколение, която вдъхнови Европа с вярата си в европейския проект и ценности", заявява Станишев.

Популистката илюзия за възраждане на някакво световно "величие", "суверенитет" и "независимост" ще се разбие първо в задушаващата прегръдка на Америка на Тръмп, а след това в динамичния глобален свят на глобални проблеми, в който нито една държава не е достатъчно голяма, за да се справи сама, прогнозира Станишев.

Вярвам, че някой ден на Острова отново ще се убедят, че заедно можем повече. Дотогава европейските социалисти ще работят за запазване на сътрудничеството ни във всички възможни области, особено по отношение на правата на гражданите. Лейбъристите решиха да не скачат в територията на националния егоизъм и понесоха тежък удар на последните парламентарни избори. Но модерното ляво гради мостове там, където други днес доволно изкопаха окопи. А ние ще работим цената да не е прекалено тежка. И за двете страни, категоричен е лидерът на ПЕС.

Тъга, сълзи и победоносни изказвания в ЕП преди ключовото гласуване на сделката за Брекзит

В очакване на гласуването в Европейския парламент на сделката за Брекзит, евродепутати се сбогуват с техните британски колеги с тъга и сълзи, отбелязва Франс прес.

"Това е един тъжен ден за нашия парламент", заяви председателят на Европейския парламент Давид Сасоли по време на кратка церемония по сбогуване с британските евродепутати, организирана от неговата парламентарна група "Социалисти и демократи". "В такъв ден като този, трябва да останем още по-единни", допълни той.

Лидерката на групата на "Социалистите и демократите" в ЕП, испанката Ираче Гарсия пък дори не сдържаше сълзите си при сбогуването с британските си колеги.

Денят започна обаче с победоносни изказвания. На пресконференция в сградата на ЕП британецът Найджъл Фарадж, лидер на Партията на Брекзит и отявлен противник на ЕС от десетилетия, изрази задоволство, че е "изиграл злодея в сагата с Брекзита". Той сравни излизането на Обединеното кралство от ЕС със скъсването на Хенри Осми с римския папа през 1534 г.

Гласуването в ЕП ще е в 19 ч. по Гринуич.