Северна Ирландия остава в митническата територия на Великобритания, но за стоките, пристигащи на северноирландска територия, ще се прилагат всички процедури на ЕС. Това предвижда споразумението за Брекзит, договорено между Лондон и Брюксел, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

На самия остров Ирландия няма да има митнически проверки, които ще се правят в пристанищата.

За стоките, транспортирани от останалата част Великобритания за Северна Ирландия, които се предполага да останат там, няма да се прилагат мита на ЕС.

Европейски мита няма да се плащат и за стоки за лична употреба, пренасяни от пътници, преминаващи ирландската граница и за втора категория стоки, които са предназначени единствено за незабавна консумация, а не за последваща преработка.

Съвместна комисия, сформирана от ЕС и Великобритания, ще определи след Брекзит по-точно кои стоки се включват във втората група.

На Обединеното кралство ще бъде позволено да възстановява акцизите за компании в Северна Ирландия, доколкото това не нарушава правилата на ЕС за държавната помощ.

Северна Ирландия ще може да се възползва от бъдещите търговски споразумения, които Великобритания ще сключи с други държави. Ще се прилагат единствено британските мита, при условие, че стоките не се изнасят в Ирландия и единния пазар на ЕС.

Споразумението между Брюксел и Лондон предвижда освен това парламентът на Северна Ирландия след Брекзит да даде съгласието си по въпроса дали европейските правила да продължат да се прилагат на северноирландска територия.

Обединеното кралство и ЕС си поставиха за цел след Брекзит да договорят амбициозно споразумение за свободна търговия - без мита и с неограничени квоти.

"За" сделката...

Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние приветства постигането на "справедливо и разумно" споразумение за Брекзит. "Постигнахме справедлив и разумен резултат, който отговаря на нашите принципи", заяви Барние на пресконференция, малко след като бе обявена новата сделка между Европейския съюз и Лондон.

Ирландският външен министър Саймън Ковини също приветства сделката и я нарече "голяма крачка напред". "Това е сделка, която взима предвид всички въпроси, които повдигахме през последните три години. Това е сделка, която ще защити народа на Ирландия, ще съхрани мира и търговията на този остров", заяви Ковини.

...и "против"

За да се постигне Брекзит с новото споразумение, то трябва да бъде одобрено от британския парламент и Европарламента. Опозицията и подкрепящата консерваторите северноирландска Демократическа юнионистка партия обаче заявиха, че няма да подкрепят сделката. Така премиерът Борис Джонсън към момента няма нужното мнозинство да прокара споразумението до 31 октомври - деня на Брекзит.

"Ангажиментът, поет с това споразумение, за синхронизиране на регулациите означава, че "новото споразумение" не е Брекзит въпреки по-добрите решения по въпроса за митническия съюз." Това написа в Туитър лидерът на Партията за Брекзит Найджъл Фараж. А в интервю за Би Би Си той прогнозира, че за Джонсън ще е "много трудно" да убеди северноирландските юнионисти да подкрепят споразумението.