В продължение на повече от десетилетие Съединените щати поддържат тайно разузнавателно партньорство с Украйна, което сега е от решаващо значение и за двете страни в борбата срещу Русия, пише в. "Ню Йорк Таймс".

Сгушена в гъста гора, украинската военна база изглежда изоставена и разрушена, а командният ѝ център е изгоряла обвивка, жертва на руски ракетен обстрел в началото на войната.

Но това е над земята.

Недалеч от нея дискретен проход се спуска към подземен бункер, където екипи от украински военни следят руски шпионски сателити и подслушват разговори между руски командири. На един от екраните червена линия проследява маршрута на дрон с експлозиви, който преодолява руската противовъздушна отбрана от точка в Централна Украйна до цел в руския град Ростов.

Подземният бункер, построен на мястото на разрушения команден център в месеците след руската инвазия, е тайният нервен център на украинската армия.

Има и още една тайна: базата е почти изцяло финансирана, а отчасти и оборудвана, от ЦРУ. "Сто и десет процента", казва в интервю в базата генерал Сергей Дворецки, висш командващ на разузнаването.

Но това партньорство не е създадено по време на войната и Украйна не е единственият му бенефициент. То започва преди десетилетие, като се задълбочава постепенно при трима различни президенти на САЩ и се движи от ключови личности, които често поемат смели рискове. В резултат на това Украйна, чиито разузнавателни служби дълго време са считани за напълно компрометирани от Русия, се превръщат в един от най-важните партньори на Вашингтон в борбата срещу Кремъл.

Подслушвателният пункт в украинската гора е част от подкрепяна от ЦРУ мрежа от шпионски бази, създадена през последните осем години, която включва 12 секретни обекта по руската граница.

Преди войната украинците се представят добре пред американците, като събират прехванати данни, които помагат да се докаже руското участие в катастрофата на пътническия самолет на Малайзийските авиолинии през 2014 г. Украинците също така помагат на американците да достигнат до руски агенти, които се месят в президентските избори в САЩ през 2016 г., пише изданието.

Към 2016 г. ЦРУ започва да обучава елитен украински отряд, известен като Отряд 2245, който лови руски безпилотни самолети и комуникационно оборудване, така че техническите специалисти на ЦРУ да могат да ги препрограмират и да разбиват криптиращите системи на Москва. Един от офицерите в това подразделение е Кирил Буданов, понастоящем генерал, оглавяващ военното разузнаване на Украйна.

Освен това ЦРУ помага за обучението на ново поколение украински шпиони, които действат в Русия, Европа, Куба и други места, където руснаците имат голямо присъствие.

Тези връзки са толкова задълбочени, че служители на ЦРУ са останали на отдалечено място в Западна Украйна, когато администрацията на Байдън евакуира американския персонал седмици преди Русия да нахлуе през февруари 2022 г. През февруари 2022 г. офицерите предават важна разузнавателна информация, включително къде Русия планира да нанесе удар и какви оръжейни системи ще използва.

"Без тях нямаше да имаме възможност да се противопоставим на руснаците или да ги победим", подчертава Иван Баканов, който по това време оглавява Службата за вътрешно разузнаване на Украйна. Детайлите на това разузнавателно партньорство, много от които се разкриват за първи път от "Ню Йорк Таймс", са строго пазена тайна в продължение на десетилетие.

Сега тези разузнавателни мрежи са по-важни от всякога, тъй като Русия продължава офанзивите си, а Украйна става все по-зависима от саботажите и ракетните удари на далечни разстояния, които изискват шпиони далеч зад фронтовата линия. И те са все по-застрашени: ако републиканците в Конгреса спрат военното финансиране за Киев, на ЦРУ може да се наложи да редуцира дейността си.

За да се опита да успокои украинските лидери, директорът на ЦРУ Уилям Дж. Бърнс тайно е посетил Украйна миналия четвъртък - десетото му посещение след началото на инвазията. От самото начало ЦРУ и украинските му партньори са обединени от общ противник - руския президент Владимир Путин. Путин отдавна обвинява западните разузнавателни служби, че манипулират Киев и сеят антируски настроения в Украйна.

Според високопоставен европейски служител Путин обмислял дали си струва да започне пълномащабен конфликт в края на 2021 г., когато се срещнал с ръководителя на една от основните руски шпионски служби, който му съобщил, че ЦРУ и британската MИ6, контролират Украйна и я превръщат в плацдарм за операции срещу Москва.

Но разследването на "Ню Йорк Таймс" установи, че Путин и неговите съветници не са разбрали една важна динамика, пише американският вестник. ЦРУ не си е пробивало път към Украйна. Американските служители често не са имали желание да се ангажират напълно, опасявайки се, че на украинските служители не може да се има доверие, и са се страхували да не провокират Кремъл.

Въпреки това тесен кръг от служители на украинското разузнаване усърдно ухажват ЦРУ и постепенно стават жизненоважни за американците. През 2015 г. генерал Валерий Кондратюк, по това време ръководител на украинското военно разузнаване, отива на среща със заместник-началника на ЦРУ и без предупреждение предава куп свръхсекретни документи, който съдържа тайни на Северния флот на руските военноморски сили, включително подробна информация за най-новите проекти на руските ядрени подводници. Скоро групи от служители на ЦРУ започват редовно да напускат кабинета му с раници, пълни с документи. "Осъзнахме, че трябва да създадем условия за доверие", подчертава генерал Кондратюк.

Със задълбочаването на партньорството след 2016 г. украинците стават нетърпеливи от това, което смятат за прекалена предпазливост на Вашингтон, и започват да организират убийства и други смъртоносни операции, които нарушават условията, с които Белият дом смята, че украинците са се съгласили. Ядосаните служители във Вашингтон заплашват да прекратят подкрепата, но така и не го правят.

"Отношенията ставаха все по-силни, защото и двете страни виждаха ползата, а посолството на САЩ в Киев - нашата станция там, операцията в Украйна - се превърна в най-добрия източник на информация, сигнали и всичко останало за Русия. Не можехме да й се наситим", казва бивш високопоставен американски служител, цитиран от "Ню Йорк Таймс".

Предпазливо начало

Партньорството на ЦРУ в Украйна може да се проследи по два телефонни разговора в нощта на 24 февруари 2014 г., осем години преди пълномащабния конфликт.

Милиони украинци току-що са свалили прокремълското правителство на страната, а президентът Виктор Янукович и неговите шпионски шефове са избягали в Русия. В тази суматоха на власт бързо дойде крехко прозападно правителство. Новият ръководител на шпионската агенция Валентин Наливайченко отива в централата на вътрешното разузнаване и открива в двора купчина тлеещи документи. Вътре много компютри са с изтрити данни или заразени с руски зловреден софтуер.

Той отива в кабинета си и се обажда на шефа на отдела на ЦРУ и на местния ръководител на МИ6. Полунощ е, но той ги вика в сградата, иска помощта им за възстановяване на агенцията от нулата и предлага тристранно партньорство. "Така започна всичко", казва Наливайченко.

Ситуацията бързо става все по-опасна. Путин превзема Крим. Неговите агенти подклаждат сепаратистки въстания, които прерастват в бойни действия в източната част на страната. Украйна се намира в състояние на война и Наливайченко иска от ЦРУ въздушни снимки и други разузнавателни данни, за да подпомогне защитата на нейната територия.

Снимка: БТА/АР

На фона на ескалиращото насилие на летището в Киев каца необозначен правителствен самолет на САЩ с Джон Бренън, тогава директор на ЦРУ, на борда. Той казва на Наливайченко, че ЦРУ се интересува от развитието на отношенията, но само с темпо, което устройва американската агенция.

За ЦРУ е неясен въпросът колко дълго ще издържат Наливайченко и прозападното правителство. ЦРУ вече се е опарило веднъж в Украйна.

След разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Украйна получава независимост и след това се оказва между конкуриращи се политически сили: тези, които искат да останат близо до Москва, и тези, които търсят съюз със Запада. По време на предишния си мандат като ръководител на шпионската служба Наливайченко е започнал подобно партньорство с ЦРУ, което се разпада, когато страната отново се обръща към Русия.

Сега Бренън обяснява, че за да получат помощ от ЦРУ, украинците трябва да докажат, че могат да предоставят ценни разузнавателни данни на американците. Освен това те трябва да прочистят страната от руски шпиони, които изобилстват във вътрешната шпионска агенция.

Руснаците бързо научават за тайното посещение на Бренън. Пропагандните агенции на Кремъл публикуват фотошоп, на който директорът на ЦРУ е с клоунска перука и грим.

Бренън се връща във Вашингтон, където съветниците на президента Барак Обама са силно загрижени да не провокират Москва. Белият дом изготвя тайни правила, които вбесяват украинците. Правилата забраняват на разузнавателните агенции да предоставят на Украйна каквато и да е подкрепа, за която "има основания да се очаква", че ще има смъртоносни последици.

Резултатът е деликатен баланс. ЦРУ трябва да укрепи украинските разузнавателни служби, без да провокира руснаците. Червените линии никога не са били точно определени, което създава постоянно напрежение в партньорството.

В Киев Наливайченко избира дългогодишния си помощник генерал Кондратюк за ръководител на контраразузнаването и двамата създават ново военизирано подразделение, което е разположено в тила на врага, за да провежда операции и да събира разузнавателна информация, която ЦРУ или МИ6 не могат да им предоставят.

В звеното, известно като Пето управление, работят офицери, родени след обявяването на независимостта на Украйна. "Те нямаха никаква връзка с Русия", посочва генерал Кондратюк. "Те дори не знаеха какво е Съветски съюз."

През лятото на същата година полет MH17 на Малайзийските авиолинии от Амстердам за Куала Лумпур се взривява във въздуха и се разбива в Източна Украйна, при което загиват около 300 пътници и членове на екипажа. В рамките на няколко часа след катастрофата Пето управление представя прехванати телефонни разговори и други разузнавателни данни, които бързо хвърлят отговорността върху подкрепяните от Русия сепаратисти.

Снимка: АР/БТА

В ЦРУ са впечатлени и за първи път поемат сериозен ангажимент, като предоставят на членовете на Пето управление и на две други елитни подразделения защитено комуникационно оборудване и специализирано обучение.

"Украинците искаха риба, а ние, по политически причини, не можехме да им я доставим", обобщава бивш американски служител, визирайки разузнавателната информация, която можеше да им помогне в борбата с руснаците. "Но ние бяхме щастливи да ги научим как да ловят риба и да им доставим оборудването."

Тайният Санта Клаус

През лятото на 2015 г. украинският президент Петро Порошенко разтърсва вътрешната служба и слага свой съюзник на мястото на Наливайченко, доверен партньор на ЦРУ. Но промяната отваря нови възможности.

Разместването поставя генерал Кондратюк начело на военното разузнаване на страната, известно като ГУР, където той е започнал кариерата си няколко години по-рано. Това е първият пример за това как личните връзки, а не промените в политиката, задълбочават участието на ЦРУ в Украйна.

За разлика от вътрешните служби, ГУР е упълномощена да събира разузнавателна информация и извън страната, включително в Русия. Но американците не виждат смисъл да развиват тази агенция, защото тя не предоставя ценни разузнавателни данни за руснаците и защото е смятана за бастион на руските поддръжници.

В опит да укрепи доверието, генерал Кондратюк организира среща с американския си колега от Агенцията за разузнаване на министерството на отбраната на САЩ и му връчва пакет секретни руски документи. Но високопоставени служители на военното разузнаване са подозрителни и не препоръчват по-тесни връзки.

Генералът е принуден да търси по-склонен партньор. Няколко месеца по-рано, докато все още работи за вътрешната агенция, генерал Кондратюк посещава централата на ЦРУ в Лангли, Вирджиния. По време на тези срещи той се е запознал с офицер от ЦРУ с весел характер и гъста брада, който е рекламиран като следващия началник на представителството в Киев.

След дългия ден на срещи ЦРУ води генерал Кондратюк на хокеен мач на "Вашингтон Кепитълс", където той и бъдещият началник на ЦРУ за Украйна седят в луксозна ложа и шумно освиркват Алекс Овечкин, звездата на отбора от Русия. Генерал Кондратюк е предоставил на ЦРУ секретни документи за руския флот. "Обещава, че ще има още" и документите са изпратени на анализаторите в Лангли.

Анализаторите стигат до заключението, че документите са автентични, и след като началникът от агенцията пристига в Киев, ЦРУ става основен партньор на генерал Кондратюк. Генерал Кондратюк знае, че има нужда от ЦРУ, за да укрепи собствената си агенция. ЦРУ вярва, че генералът може да помогне и на Лангли. Агенцията изпитва трудности при набирането на шпиони в Русия, тъй като служителите ѝ са под строго наблюдение.

"За един руснак да се остави да бъде вербуван от американец, означава да извърши абсолютно, върховно предателство и измяна" - казва генерал Кондратюк. "Но за руснак, който е вербуван от украинец, това е просто разговор между приятели на чаша бира".

Новият началник от ЦРУ започва редовно да посещава генерал Кондратюк, чийто кабинет е украсен с аквариум, в който жълти и сини рибки - националните цветове на Украйна - плуват около макет на потънала руска подводница. Двамата стават близки, което спомага за подобряване на отношенията между двете агенции, а украинците дават на новия началник на станцията мил прякор - Санта Клаус.

През януари 2016 г. генерал Кондратюк отпътува за Вашингтон за среща в "Скатъргуд" - централа на ЦРУ във Вирджиния, където агенцията често организира приеми за високопоставени гости. Агенцията се съгласява да помогне на ГУР да се модернизира и да подобри способността си да прехваща руски военни комуникации. В замяна на това генерал Кондратюк се съгласява да споделя с американците всички необработени разузнавателни данни. Сега партньорството става истинско.

Днес тесният път, водещ към тайната база, е ограден от минни полета, поставени като защитна линия в седмиците след началото на конфликта. Руските ракети, поразили базата, уж я затварят, но само няколко седмици по-късно украинците се завръщат.

С пари и оборудване, осигурени от ЦРУ бригадите под командването на генерал Дворецки започват да възстановяват базата, но под земята. За да не бъдат открити, те работят само през нощта и когато няма руски шпионски сателити над главите им. Освен това работниците паркират автомобилите си на разстояние от строителната площадка.

В бункера генерал Дворецки посочва комуникационно оборудване и големи компютърни сървъри, някои от които са финансирани от ЦРУ. Той казва, че екипите му използват базата, за да хакнат защитените комуникационни мрежи на руската армия.

"С това се хакват сателити и се дешифрират секретни разговори" - казва генерал Дворецки пред репортер на "Ню Йорк Таймс", като добавя, че те хакват и китайски и беларуски шпионски сателити. Друг офицер слага на масата две новоиздадени карти като доказателство за това как Украйна следи руската активност по света.

Първата показва маршрутите на руски шпионски сателити, които преминават над Централна Украйна. Втората показва руски шпионски сателити, преминаващи над стратегически военни обекти - включително обекти за производство на ядрени оръжия - в източната и централната част на САЩ.

Генерал Дворецки казва, че ЦРУ е започнало да изпраща оборудване през 2016 г., след ключовата среща в Скатъргуд, като е доставяло криптирани радиостанции и устройства за прехващане на секретни противникови комуникации.

Освен базата, ЦРУ е курирало и програма за обучение, проведена в два европейски града, за да научи украинските разузнавачи как убедително да приемат фалшива самоличност и да крадат тайни в Русия и други страни. Програмата е наречена "Операция "Златна рибка", което идва от виц за рускоговоряща златна рибка, която предлага на двама естонци да им изпълни желания, а те в замяна да я пуснат, а един от естонците разбива главата на рибката с камък, обяснявайки, че не може да се вярва на нищо, което говори руски.

Скоро офицерите от операция "Златна рибка" са разпределени в 12 нови оперативни бази, изградени покрай руската граница. Според генерал Кондратюк от всяка база украинските офицери управляват мрежи от агенти, които събират разузнавателна информация на руска територия.

Служителите на ЦРУ инсталират в базите оборудване за събиране на разузнавателна информация, определят най-опитните украински възпитаници на програмата "Златна рибка" и работят с тях за идентифициране на потенциални руски източници. След това тези възпитаници обучават "спящи агенти" в Украйна, които да започнат партизански операции в случай на окупация.

Често са необходими години, за да може ЦРУ да придобие доверие в чужда агенция и да започне да провежда съвместни операции. С украинците това е отнело по-малко от шест месеца. Новото партньорство започва да дава толкова много необработени разузнавателни данни за Русия, че се налага те да бъдат изпращани за обработка в Лангли.

Но ЦРУ има и червени линии. То не трябва да помага на украинците да провеждат нападателни смъртоносни операции. "Правехме разлика между операциите за събиране на разузнавателна информация и това, което води до експлозия", подчертава бивш високопоставен американски служител. Това разграничение не се харесва на украинците.

Отначало генерал Кондратюк се дразни, когато американците отказават да предоставят сателитни снимки от руска територия. Скоро след това той иска помощ от ЦРУ за планиране на тайна мисия за изпращане на командоси в Русия, които да поставят взривни устройства в железопътни депа, използвани от руската армия. Целта е - ако руските военни се опитат да завземат повече украинска територия, украинците да могат да детонират експлозиви, за да забавят напредването на руснаците.

Когато началникът на станцията информира началниците си, те, по думите на един от бившите служители, "полудяват". Директорът на ЦРУ Бренън се обажда на генерал Кондратюк, за да се увери, че мисията е отменена и че Украйна спазва "червените линии", забраняващи подобни операции.

Генерал Кондратюк отменя мисията, но научава и друг урок. "В бъдеще се опитахме да не обсъждаме такива неща с вашите момчета", посочва той пред "Ню Йорк Таймс".

В края на лятото на същата година украинските шпиони откриват, че руските войски разполагат бойни хеликоптери на летище в окупирания от Русия Кримски полуостров, вероятно за изненадващо нападение. Генерал Кондратюк решава да изпрати екип в Крим, който да постави експлозиви на летището и да ги детонира, ако Русия предприеме нападение.

Този път той не иска разрешение от ЦРУ. Обърнал се е към подразделение 2245 - отряд от командоси, който е получил специално военно обучение от елитната военизирана група на ЦРУ, известна като Наземен отдел. Целта на обучението е била да се преподават отбранителни техники, но служителите на ЦРУ осъзнават, че без тяхното знание украинците могат да използват същите техники в нападателни смъртоносни операции.

По онова време бъдещият ръководител на украинското военно разузнаване генерал Буданов е изгряваща звезда в отряд 2245. Той е известен с дръзките си операции в тила на врага и има дълбоки връзки с ЦРУ. Агенцията го обучава и предприема изключителната стъпка да го изпрати в Националния военномедицински център "Уолтър Рийд" в Мериленд за рехабилитация, след като беше ранен в дясната ръка по време на боевете в Донбас.

Облечен в руска униформа, тогава още подполковник, Буданов превежда командосите през тесен залив с надуваеми лодки, като през нощта слизат на сушата в Крим. Но там ги чака елитно подразделение на руските спецчасти. Украинците устояват на удара, убиват няколко руски бойци, включително сина на генерал, а след това отстъпват до бреговата линия, влизат в морето и в продължение на няколко часа плуват към контролираната от Украйна територия.

Това е катастрофа. В публичните си изказвания президентът Путин обвинява украинците, че са замислили терористично нападение, и обещава да отмъсти за смъртта на руските бойци.

Във Вашингтон Белият дом на Обама е в ярост. Джоузеф Байдън, тогава вицепрезидент и привърженик на помощта за Украйна, се обажда на украинския президент и се оплаква гневно. "Това създава гигантски проблем", казва Байдън по време на разговора, чийто запис изтече и беше публикуван в интернет. "Единственото, което ви казвам като приятел, е, че сега ми е адски трудно да се аргументирам тук", казва той.

Някои съветници на Обама искат да закрият програмата на ЦРУ, но Бренън ги убеждава в обратното. Бренън се свърза по телефона с генерал Кондратюк, за да подчертае отново червените линии. Генералът е разстроен. "Това е нашата страна. Това е нашата война и ние трябва да се бием", отговаря той, според един колега.

Ударът от Вашингтон струва на генерал Кондратюк работата му. Но Украйна не отстъпва. Ден след уволнението на генерал Кондратюк мистериозна експлозия разтърсва окупирания от руснаците град Донецк в Източна Украйна, като разкъса асансьор, превозващ високопоставен командир на руските сепаратисти - Арсен Павлов, известен като "Моторола".

Скоро ЦРУ научава, че убийците са били членове на Пето управление - шпионска група, обучена от ЦРУ. Агенцията за вътрешно разузнаване на Украйна дори раздава на участниците възпоменателни нашивки, на всяка от които беше изписана думата Lift - британската дума за асансьор.

Отново някои съветници на Обама са ядосани, но не могат да направят нищо - до президентските избори, в които Доналд Тръмп ще се бори с Хилъри Клинтън, остават три седмици - и убийствата продължават.

Екип от украински агенти инсталира ръчен гранатомет точно пред офиса на сепаратисткия командир на име Михаил Толстих, по-известен като "Гиви". Представители на САЩ и Украйна заявяват, че са стреляли с гранатомета веднага щом Гиви е влязъл в офиса си и са го убили.

Войната в сянка се разгаря с нова сила. Руснаците използват кола с взривно устройство, за да убият ръководителя на отряд 2245. Командирът, полковник Максим Шаповал, отива на среща със служители на ЦРУ в Киев, когато колата му се взривява.

На погребението на полковника посланикът на САЩ в Украйна Мари Йованович стои в траур до началника на станцията на ЦРУ. По-късно служителите на ЦРУ и техните украински колеги вдигат по чаша уиски в памет на полковник Шаповал. "За всички нас - казва генерал Кондратюк - това беше удар.

Избирането на Тръмп през ноември 2016 г. поставя украинците и техните партньори от ЦРУ на ръба. Тръмп хвали Путин и отхвърля ролята на Русия в изборите. Той се отнася подозрително към Украйна и по-късно се опитва да окаже натиск върху нейния президент Володимир Зеленски да разследва съперника му от Демократическата партия Байдън, което доведе до първия импийчмънт на Тръмп.

Но без значение какво казва или прави Тръмп, неговата администрация често действа в друга посока. Това е така, защото Тръмп назначава ястреби спрямо Русия на ключови постове, включително Майк Помпейо за директор на ЦРУ и Джон Болтън за съветник по националната сигурност.

Снимка: AP/БТА

Те посещават Киев, за да подчертаят пълната си подкрепа за тайното партньорство, което се разширява и включва по-специализирани програми за обучение и изграждане на допълнителни тайни бази.

Базата в гората се разраства и включва нов команден център и казарми, а персоналът на украинското разузнаване се увеличава от 80 на 800 души. Предотвратяването на руската намеса в бъдещите избори в САЩ е един от основните приоритети на ЦРУ през този период, а украинските и американските разузнавачи обединяват усилията си, за да проучат компютърните системи на руските разузнавателни служби и да идентифицират оперативните работници, които се опитват да манипулират избирателите.

При една от съвместните операции украинският екип подлъгва руски офицер от военното разузнаване да предостави информация, която позволява на ЦРУ да свърже руското правителство с така наречената хакерска група Fancy Bear, която е свързана с опити за намеса в изборите в няколко държави.

Генерал Буданов, когото Зеленски назначава за ръководител на ГУР през 2020 г., заявява за партньорството: "То само се засилваше. То се развиваше систематично. Сътрудничеството се разширяваше в допълнителни области и ставаше все по-обхватно".

Снимка: УНИАН/БТА

Отношенията са толкова успешни, че ЦРУ иска да ги повтори с други европейски разузнавателни агенции, които се занимават с противодействие на Русия. Ръководителят на Russia House, отдела на ЦРУ, който отговаря за операциите срещу Русия, организира тайна среща в Хага. На нея представители на ЦРУ, британската МИ6, ГУР, холандската служба и други агенции се споразумяват да започнат да обединяват повече разузнавателни данни за Русия.

Резултатът е тайна коалиция срещу Русия - а украинците са най-важните ѝ членове.

През март 2021 г. руските военни започват да трупат войски по границата с Украйна. С напредването на месеците и все повече войски обкръжават страната, възниква въпросът дали Путин прави финт, или се готви за война.

През ноември същата година и през следващите седмици ЦРУ и МИ-6 изпращат единно послание на украинските си колеги: Русия се готви за пълномащабен конфликт, за да обезглави правителството и да постави марионетка в Киев, която да изпълнява заповедите на Кремъл.

Представители на САЩ казват, че американските и британските разузнавателни служби са прехванали материали, до които украинските разузнавателни служби не са имали достъп. Новата информация включвала имената на украински служители, които руснаците планират да убият или заловят, както и украинци, които Кремъл се надявал да постави на власт.

Президентът Зеленски и някои от неговите съветници не са убедени в това, дори след като директорът на ЦРУ Бърнс спешно пристигна в Киев през януари 2022 г., за да ги информира.

Снимка: AP/БТА

С наближаването на пълномащабния конфликт служителите на ЦРУ и МИ6 правят последни посещения на украинските си колеги в Киев.

По настояване на Бърнс малка група служители на ЦРУ са освободени от по-широката евакуация на американски служители от Киев и са преместени в хотелски комплекс в Западна Украйна. Те не искат да оставят партньорите си.

След като Путин започва войната на на 24 февруари 2022 г., офицерите от ЦРУ в хотела са единствените представители на американското правителство на място. Всеки ден в хотела те се срещат с украинските си контакти, за да предават информация. Старите "белезници" са свалени и Белият дом на Байдън разрешава на шпионските агенции да предоставят разузнавателна подкрепа за смъртоносни операции срещу руските сили в Украйна.

На 3 март 2022 г. - осмия ден от бойните действия - екипът на ЦРУ предоставя точен обзор на руските планове за следващите две седмици. На същия ден руснаците ще отворят хуманитарен коридор от обсадения Мариупол и след това ще открият огън по украинците, които го използват.

Според ЦРУ руснаците са планирали да обкръжат стратегически важния пристанищен град Одеса, но буря е забавила нападението и руснаците така и не превземат града. След това, на 10 март, руснаците възнамеряват да обстрелват шест украински града и вече са поставили координати в крилатите ракети за тези удари.

Снимка: AP/БТА

Руснаците също така се опитват да убият високопоставени украински служители, включително Зеленски. Според високопоставен украински служител в поне един случай ЦРУ е споделило разузнавателна информация с вътрешната агенция на Украйна, което е помогнало за осуетяването на заговор срещу президента.

Няколко седмици по-късно ЦРУ се завръща в Киев и агенцията изпраща десетки нови офицери в помощ на украинците. Високопоставен американски служител коментира значителното присъствие на ЦРУ: "Дали те дърпат спусъците? Не. Помагат ли при определянето на целите? Абсолютно".

Някои от офицерите на ЦРУ са изпратени в украински бази. Те проучват списъци с потенциални руски цели, по които украинците се готвят да нанесат удари, като сравняват информацията, с която разполагат украинците, с тази на американското разузнаване, за да се уверят, че тя е точна.

През юли 2022 г. украински шпиони забелязват руски конвои, които се готвят да преминат през стратегически мост над река Днепър, и уведомяват MI6. Британското и американското разузнаване бързо проверяват украинската информация с помощта на сателитни изображения в реално време. MИ6 предава потвърждението и украинските военни изстрелват ракети, които унищожават конвоите.

Някои служители на украинското разузнаване сега питат американските си колеги - докато републиканците в Камарата на представителите решават дали да прекъснат помощта от милиарди долари - дали ЦРУ ще ги изостави. "Това вече се случи в Афганистан, а сега ще се случи и в Украйна", казва един от висшите украински офицери.

Във връзка с посещението на Бърнс в Киев миналата седмица служител на ЦРУ казва: "През годините демонстрирахме ясен ангажимент към Украйна и това посещение беше още един силен сигнал, че ангажиментът на САЩ ще продължи".

ЦРУ и ГУР са изградили още две тайни бази за прехващане на руските комуникации и заедно с 12-те оперативни бази, които според генерал Кондратюк все още функционират, ГУР събира и произвежда повече разузнавателна информация, отколкото когато и да било по време на конфликта - голяма част от нея се споделя с ЦРУ. "Никъде другаде не можете да получите такава информация - само тук и сега", изтъква генерал Дворецки, цитиран от "Ню Йорк Таймс".