Директорът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ Уилям Бърнс е посетил наскоро Украйна, където се е срещнал с представители на разузнаването и с президента Володимир Зеленски, съобщи представител на американското правителство, цитиран от Франс прес.

Агенцията отбелязва, че запазената в тайна визита е била осъществена на фона на започналата в началото на този месец от украинските въоръжени сили контраофанзива в източната и южната част на страната.

По време на посещението си Бърнс е потвърдил "ангажимента на Съединените щати да споделят разузнавателна информация, за да помогнат на Украйна да се защити от руската агресия", каза пред АФП въпросният американски служител, пожелал да остане анонимен.

В. "Вашингтон пост", който първи съобщи за визитата, твърди, че украинските лидери са представили на шефа на ЦРУ планове за отвоюване на окупираните от Русия територии и за започване на преговори за прекратяване на огъня до края на тази година. Американският всекидневник не посочи точните дати на посещението, като се ограничи да каже, че Бърнс е бил в Украйна този месец.

В публикувано вчера интервю за "Вашингтон пост" командващият украинските въоръжени сили Валерий Залужни заяви, че липсата на определени оръжия, по-конкретно на изтребители, ограничава контраофанзивата.

Във вторник Съединените щати обещаха пореден транш оръжейна помощ за Киев, този път в размер на половин милиарда долара, припомня БТА. Новият пакет по-конкретно ще включва боеприпаси за зенитни системи и бронирани автомобили.

Украинското контранастъпление се развива по-бавно от прогнозираното, но напредва

Украинското контранастъпление се развива по-бавно от прогнозираното, но напредва уверено, заяви междувременно председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ ген. Марк Мили, цитиран от Ройтерс.

"То се развива по-бавно, отколкото бяха прогнозите. Това не ме учудва", каза Мили пред аудиторията в Националния пресклуб във Вашингтон. Той добави, че настъплението "напредва уверено и целенасочено, проправяйки си път през сложни минни полета и други" препятствия.

"Войната на хартия и истинската война са две различни неща. В реалната война умират реални хора", каза още американският генерал. Според него всичко това ще отнеме "шест, осем или десет седмици и ще бъде много трудно". "Ще бъде много дълго и много, много кърваво. Никой не трябва да си прави илюзии", предупреди Мили.

Миналата седмица украинският президент Володимир Зеленски заяви, че контраофанзивата върви "по-бавно от желаното", припомня Ройтерс.

Украйна твърди, че е освободила 130 квадратни километра в южната част на страната, но това е малък процент от териториите, завладени от Русия.

Снощи Зеленски посочи, че силите му напредват "във всички направления", а украинската заместник-министърка на отбраната Ханна Маляр заяви, че армията "напредва по план" и че контраофанзивата трябва да се оценява с оглед на "много различни военни задачи".

Агенция Ройтерс отбелязва, че не е могла да удостовери данните за ситуацията на бойното поле. Русия не признава твърденията на Украйна за отвоювани територии и казва, че силите на Киев търпят тежки загуби, допълва Ройтерс.