В свои коментари, относно публикувано видео в социалните мрежи, насърчаващо руснаците да се свържат с американското Централно разузнавателно управление (ЦРУ), Кремъл обяви, че собствените му специални служби следят западните разузнавателни дейности, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Краткото видео на руски език, озаглавено "Защо се свързах с ЦРУ: моето решение", се появи на официалния канал на ЦРУ в "YouTube", както и в други социални платформи.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че не му е обърнал внимание, но добави, че е убеден, "че нашите специални служби наблюдават това пространство по необходимия начин".

"Всички ние знаем много добре, че ЦРУ и другите западни разузнавателни служби не отслабват своята активност на територията на нашата страна", каза още Песков.

ЦРУ се опитва да вербува руснаци и чрез публикуването на пропагандни видеоклипове в приложението "Телеграм", предаде ТАСС. Служителите на американското разузнаване са създали канал в приложението. В публикация в него вчера те заявяват, че "за първи път ЦРУ е установило присъствие в "Телеграм", за да се свърже с онези, които смятат, че е необходимо да сътрудничат на управлението".

В канала в "Телеграм" е публикувано и пропагандното видео на руски език. В съобщението се посочва, че службата е особено заинтересована от получаването на информация "за икономиката или висшето ръководство на Руската федерация".

Служители от ЦРУ вчера потвърдиха пред репортери на американската телевизия Си Ен Ен, че очакват да получат от руснаците "информация, от която се нуждаят Съединените щати", чрез публикуване на съобщения и видеоклипове в "Телеграм" и социалните медии.