Американският президент Джо Байдън съобщи, че е помолил директора на ЦРУ Уилям Бърнс да стане член на неговия кабинет, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Под негово ръководство Централното разузнавателно управление следва обективен и дългосрочен подход към основните предизвикателства за националната сигурност на нашата страна", посочи в изявление Байдън, имайки предвид подхода на Бърнс към руската инвазия в Украйна и съперничеството на САЩ с Китай.

За стъпката на американския държавен глава съобщи по-рано в. "Вашингтон пост", който коментира, че решението е до голяма степен символично и няма да натовари Бърнс с нови правомощия.

"Той ръководи с достойнство и демонстрира най-доброто от Америка, и очаквам с нетърпение да продължа да работя с него през следващите години", каза Байдън за Бърнс.

67-годишният ветеран дипломат Уилям Бърнс бе назначен начело на ЦРУ през март 2021 г. Той е бивш посланик на САЩ в Русия и в Йордания, като е работил в системата на Държавния департамент над 30 години както при президенти републиканци, така и при демократи.