Обезпокоен от броя на неваксинирани пациенти, идващи в болницата му, френски лекар се включва във Facebook и качва видео, призоваващо хората да се ваксинират.

Скоро обаче той е залян от десетки, после и стотици, и накрая - повече от 1000 злостни послания от антиваксърската екстремистка група V_V. Групата, която е активна във Франция и Италия, тормози лекари и здравни служители, напада е правителствени сгради и се е опитвала да прекъсне работата на ваксинационни клиники.

Разтревожена от злоупотребите с нейната платформа, миналия декември компанията Facebook блокира няколко акаунта, свързани с групата. Това обаче не спря V_V, която продължава да използва Facebook и други платформи, и подобно на много други антиваксърски групи по света разшири обхвата си, включвайки отричането на климатичните промени и антидемократични послания.

"Нека отидем и ги хванем вкъщи, за да не могат повече да спят", пише в пост на групата. "Борете се с нас!", пише в друг пост.

До голяма степен необузданите атаки срещу неоспоримите ползи от ваксините подчертават ограничените възможности на социалните медии да осуетят дори най-разрушителната по рода си дезинформация, особено ако не действат също толкова агресивно.

Изследователи в базираната във Великобритания неправителствена организация Reset са установили повече от 15 000 обидни и дезинформиращи Facebook постове на V_V, чиято дейност достигна връх през пролетта на 2022 г., месеци след като платформата обяви своите мерки срещу групата. В доклад за дейностите на V_V изследователите от Reset заключиха, че продължаващото ѝ присъствие във Facebook повдига "въпроси за ефективността и последователността на самообявените действия на Мета".

Компанията майка на Facebook - Мета, отбеляза в отговор, че действията ѝ през 2021 г. никога не са имали за цел да елиминират цялото съдържание на V_V, а да свалят акаунтите, свързани с координиран тормоз. След като АП уведоми Facebook за продължаващите действия на групата на нейната платформа, оттам отговориха, че тази седмица са премахнали още 100 акаунта.

Мета каза, че се опитва да постигне баланс между премахване на съдържание на групи като V_V, което явно нарушава правилата срещу тормоз и опасна дезинформация в мрежата, докато същевременно се стреми да не заглушава гласа на невинните потребители. Това изглежда особено трудно, когато става дума за полемичния въпрос с ваксините.

V_V е активна също и в Twitter, където изследователите от Reset са открили стотици акаунти и хиляди постове на групата. Много от акаунтите са създадени скоро след като Facebook предприе действия срещу групата миналата зима, установи Reset.

V_V показа, че е особено устойчива срещу усилията да бъде спряна. Наречена по заглавието на филма ``V като Вендета", в който маскиран мъж търси отмъщение срещу авторитарно правителство, групата използва фалшиви акаунти, за да избегне идентифициране и често координира действията си в платформи като Telegram, чиято политика към съдържанието е по-либерална от тази на Facebook, посочва АП.

Според Джак Стъбс, изследовател в Graphika, фирма за анализ на данни, която следи дейността на V V, тази адаптивност е една от причините, поради които е трудно да се спре групата.

"Те разбират как работи интернет", казва Стъбс.

Graphika изчислява, че в края на 2021 г. членовете на групата са били 20 000, като по-малкото ядро от членове е участвало в усилията ѝ за онлайн тормоз. Освен в Италия и Франция, екипът на Graphika е открил доказателства, че V_V се опитва да създаде клонове в Испания, Обединеното кралство, Ирландия, Бразилия и Германия, където действа подобно антиправителствено движение, известно като Querdenken.

Групи и движения като V_V и Querdenken все повече тревожат правоприлагащите органи и изследователите на екстремизма, които твърдят, че има доказателства, че крайно десни групи използват скептицизма по отношение на COVID-19 и ваксините, за да разширят обхвата си.

Все по-често такива групи преминават от онлайн тормоз към действия в реалния свят.

Например през април V_V използва Telegram, за да обяви плановете си да плати награда от 10 000 евро на вандали, които изрисуват със спрей символа на групата (две червени V в кръг) върху обществени сгради или клиники за ваксини. След това групата използва Telegram, за да разпространи снимки на вандалските прояви.

Месец преди Facebook да предприеме действия срещу V_V, италианската полиция нахлу в домовете на 17 активисти срещу ваксините, които използваха Telegram, за да отправят заплахи срещу правителствени, медицински и медийни фигури заради предполагаемата им подкрепа за ограниченията на COVID-19.

От началото на пандемията от COVID-19 компаниите за социални медии се борят да реагират на вълната от дезинформация за ваксините. По-рано тази седмица Facebook и Instagram спряха дейността на Children's Health Defense, влиятелна антиваксърска организация, ръководена от Робърт Кенеди-младши.

Една от причините е трудното балансиране между модерирането на вредно съдържание и защитата на свободата на изразяване, според Джошуа Тъкър от Нюйоркския университет, който е съдиректор на Центъра за социални медии и политика на Нюйоркския университет и старши съветник в Kroll, консултантска фирма в областта на технологиите, правителствата и икономиката.

Постигането на правилния баланс е особено важно, тъй като социалните медии се превърнаха в основен източник на новини и информация по света. Ако оставите твърде много лошо съдържание, потребителите могат да бъдат дезинформирани. Ако свалите твърде много, потребителите ще започнат да не вярват на платформата.

"За обществото е опасно да се движим в посока, в която никой не се чувства сигурен в информацията", казва Тъкър.

Статията е публикувана тук>>