"Сполучливо време за приятелство" са избрали Москва и Пекин, коментира руското издание "Взгляд" вчерашния видеоразговор между руския президент Владимир Путин и китайския му колега Си Цзинпин.

Двамата обявиха по-специално, че продължават двустранния Договор за добросъседство, приятелство и сътрудничество.

Договорът бе продължен предсрочно - символичен подарък за Пекин по случай наближилата стогодишнина от създаването на управляващата в Китай комунистическа партия, чествана на 1 юли. Важен е и актуалният международен контекст.

На срещата си в Женева с Владимир Путин американският лидер Джо Байдън явно се опитваше да забие клин в отношенията между Москва и Пекин, за да предотврати формирането на руско-китайски алианс, от който Вашингтон много се страхува, пише електронният вестник.

Путин посочи пред Си, че Русия и Китай вече две десетилетия поддържат договора, с който се отказват първи да използват ядрени оръжия и да насочват една срещу друга стратегически ракети. Докато САЩ през последните години последователно рушаха системата на взаимното ядрено възпиране с Русия, отбелязва "Взгляд".

Контактите между Москва и Пекин са несравнимо по-сериозни от отношенията на Москва със Запада, твърди онлайн изданието, добавяйки, че вчера Путин и Си са провели и поверителна видеоконференция по специален строго секретен канал.

"Това е сигнал към САЩ, че Русия запазва партньорските си отношения с Китай и не се кани да променя външнополитическия си курс под натиска на Вашингтон", смята китаистът Николай Вавилов.

Той изтъква, че Путин е обещал на Си руско-китайската граница да стане "пояс на вечен мир и приятелство", докато през 20-и век въпросът за границите и спорните територии е бил повод за напрежение в двустранните връзки. Изразът на Путин "пояс на приятелство" е съвсем в духа на съвременната риторика на Китай, отбелязва експертът, имайки предвид един от главните китайски международни икономически проекти - "Един пояс, един път".

Според него Пекин е планирал да внесе в договора "епохални промени с цел създаване на общ пояс за сигурност по границата между Русия и Китай, както и по границите на съседните държави", доближавайки документа "по дълбочина до отбранителен съюз". И "очевидно" Москва и Пекин работят по въпроса, смята аналитикът. "Доста значимо" е по думите му, че Си Цзинпин е нарекъл Путин свой приятел, а не се изказва така за лидерите на други държави.

Не е станала по-реална перспективата за пълноценен военен алианс между Москва и Пекин, заявява обаче наблюдателят Сергей Луконин. Според двете страни нито Русия, нито Китай имат интерес от военен съюз, защото той би ограничил пространството им за маневри.

Китай използва подкрепата на Москва в играта си срещу САЩ, но истински руско-китайски алианс може да се формира, само ако Щатите се активизират в териториите, оспорвани от Пекин - в Южнокитайско море или при сериозна криза около Тайван. Но Вашингтон едва ли ще мине към открита агресия, изтъква Луконин.

Москва и Пекин изпратиха вчера предупредителен сигнал до колективния Запад, където "мнозина ястреби" са склонни към крайни действия. До края на годината може да има и руско-китайска среща на най-високо равнище, прогнозира американистът Дмитрий Дробницки.

Западни представители казваха, че са направили страшна грешка, хвърляйки Москва и Пекин в прегръдките един на друг. Фактически това не е така - Русия вече двайсетина години лекува раните в отношенията с КНР, нанесени през съветския период и в началото на 90-те. При все това от гледна точка на Запада руско-китайската "прегръдка" е сериозна опасност, добавя експертът.