Мерките срещу разпространението на коронавируса в България са напълно достатъчни и няма да бъдат разширявани. Това обяви на извънреден брифинг министърът на здравеопазването Костадин Ангелов след среща с всички здравни експертни съвети у нас.

"В България важат меки мерки и няма нужда от тяхното разширяване или въвеждане на нови допълнителни мерки за ограничаване на разпространението на коронавирус", каза Ангелов.

Той даде сравнителни данни за разпространението на заразата в няколко европейски страни, сред които и България. Според тях новозаболелите в България са намалели с 9.8% за последните две седмици. Увеличен е броят на новите случаи в Кипър с 389%, Естония - 346%, Малта - 295%, Гърция - 152%, Румъния - 14.3%.

Новозаразените у нас са 12 159, 823 в болници, 43 в интензивни отделения. Заразените медици са 712, което е 5.85% от всички заразени българи. От тях 248 са лекарите, 240 са мед. сестрите, 117 санитарите, 12 фелдшери, друг персонал - 97 души. Излекувани са 6604, 404 са починалите.

Относно консумативите, с които страната разполага за борба с коронавируса.

Най-малкият запас е от ръкавици и калцуни - които стигат само за месец и половина, поради което МЗ пуска поръчка за снабдяването им.

Страната разполага с хирургически маски за 3 месеца напред, специализирани маски - за 7 месеца, еднократни гащеризони за 3 месеца, специални гащеризони - за 9 м, шлемове - за 6 месеца, дезинфектанти - за 3 м и спирт за 6 месеца.

Към болниците, в които се лекуват пациенти с COVID-19, от днес се присъединява и "Софиямед". В Александровска ще се лекуват само пациенти на дихателна интубация.

В момента няма съществен натиск върху болничната система, има ясен план на здравно министерство какво се случва във всеки един момент при увеличаване на случаите. Министър Ангелов обясни, че е измислен нов метод за изчисляване на леглата в болниците, така че не се стигне до липса на такива. Той ще се прави всеки ден според броя на новите случаи.

Министерство на здравеопазването обаче изготвя карта за липсата на специалисти по различните медицински специалности у нас, която ще представи до края на годината.

"Липса на лекари има, особено на инфекционисти и на анестезиолози, но така е в цял свят. Ако не искате да ви лекува ортопед или акушер-гинеколог, спазвайте стриктно мерките", призова Костадин Ангелов.

Той увери, че изследването за PCR -тест при влизане в болница е напълно безплатно и апелира да бъдат подавани сигнали при нарушения в МЗ.

Заразата в домовете за възрастни в Русе и Варна

Двата дома за възрастни хора в Русе и във Варна, в които има огнища на коронавирус, са под контрол, увери днес министър Костадин Ангелов.

В Русе ситуацията е следната - 91 положителни, 8 са персонал, 83 са положиителни домуващи възрастни хора. От тях 25 са мъже, 58 - жени. Възрастта им е от 70 до 94 г. От тези положителни - 3-ма са починали, 26 са хоспитализирани. Останалите са изолирани от домовущите с отрицателни проби. Болниците в Русе имат капацитет, ситуацията е под контрол.

Домът във Варна е по-особен, тъй като е частен дом, поради което се е наложила намеса от страна на прокуратурата. Там 93 са положителните случаи, 9 на персонала, има 5 смъртни случаи, само 4 са в болница.

Борисов - извънредно положение не се налага

Министър-председателят Бойко Борисов също се е срещнал с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов. На срещата той е бил категоричен, че отново няма да бъдат налагани сериозни ограничения. "Така че нито ще затваряме бизнес, нито ще затваряме хора. Болниците могат да издържат", изтъкна премиерът Борисов. Той разпореди фалшивите новини за затягане на мерките и за въвеждане на извънредно положени да бъдат опровергани с факти.

На този етап извънредно положение не се налага - около това становище се обединиха премиерът Борисов, здравният министър Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който също участва в срещата.

Главният държавен здравен инспектор каза пред министър-председателя, че по заболеваемост на Балканите България е само след Гърция. С повече случаи са Сърбия, Босна и Херцеговина, Република Северна Македония. "Само че от днес Гърция връща отново щаба си. Така че ние с най-меките мерки в Европа сме предпоследни на Балканите", посочи премиерът Борисов.

"Едномилионната демонстрация в Германия конкретно срещу мерките и едномилионната в Израел означават, че след 6 месеца умората у хората е много голяма и те все по-трудно ще приемат рязко ограничителни мерки", каза още доц. Ангел Кунчев.

Министър-председателят разпореди стриктно да се следи за изплащането на допълнителните финансови средства на лекарите, сестрите, санитарите, лаборантите и на всички служители на първа линия в борбата с COVID-19.