Петима млади мъже са задържани по подозрения, че са извършили нападението в Роженския манастир вчера около 19 ч., съобщи "24 часа".

От полицията потвърдиха, че има задържани лица за опита за грабеж в манастира, но без да дават повече подробности.

"Няма да конкретизирам бройката, но вече има задържани лица, чиято съпричастност към снощното деяние се проверява и работата по случая продължава", съобщи директорът на полицията в Благоевград старши комисар Николай Хаджиев.

По случая с изготвяне на протокол на местопроизшествието е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 198 от НК. Извършват се действия по разследването. Към момента няма привлечени обвиняеми лица, съобщи наблюдаващият прокурор Елена Гоцева от Районна прокуратура-Сандански

По непотвърдени данни петимата арестувани са от петричкото с. Яворница и са турци. Очаква се при разпитите те да кажат кой ги е изпратил и какво точно са търсили, разбивайки зазидан преди време прозорец на манастирската църква. В района пълзят слухове за скрито златно имане отпреди век.

Сигналът е подаден след 20.30 часа снощи от игумена на Хаджидимовския манастир Теофил, който вчера е замествал игумена на Роженския манастир Епифаний.

До момента е известно, че шестима нападатели са нахлули в Роженския манастир и вързали игумен Теофил.  Те не са били маскирани, както първоначално беше съобщено, а с качулки. За да прикрият следите си, те унищожили 11 от 20-те охранителни камери на манастира. Въпреки това, лицата на двама от тях са записани.

Около 1 час е продължила "акцията" им в манастира. Те опитали да влязат през отворената порта около 19 часа, но игуменът Теофил,  казал на неканените гости, че вече се затварят вратите. Те обаче го нападнали, съборили го на земята, залепили устата му с тиксо и го вързали. През това време, докато той лежал безпомощен, те започнали да копаят зазидан прозорец на манастирската църква от външната страна. След около един час си тръгнали. Дядо Теофил успял да се отвърже сам, но нямало как да се обади, защото крадците му взели телефона. По интернет се свързал с познати и подал сигнала.

"Трудно можех да дишам, но Господ ми помогна", казал дядо Теофил на пристигналите полицаи.

Установено е, че нападателите не са откраднали нищо, освен мобилния телефон на игумена. Вероятно са търсили съкровище, тъй като се носели  слухове, че в зазидания прозорец има златно имане.

"Може да има пък и скрити ценности не само от преди столетие, но и от по-ново време", гадаеха хората в с. Рожен.

"Това са пълни глупости. Най-вероятно работи иманярската фантазия на някого", коментира кметът на село Рожен Сашо Филипов.

Разследването по случая продължава.