Достъпът до Роженския манастир е ограничен заради извършване на следствени действия, след като снощи 6-ма мъже с качулки нахлуха вътре, завързаха свещеника и прокопаха дупка, в търсене на старинни ценности.

"С болка и тревога съобщаваме, че на 18.09.2018 г. вечерта бе извършено нападение над Роженския манастир "Св. Рождество Богородично" и е оказано физическо насилие над духовно лице в манастира от група неизвестни засега извършители", заявиха в официално съобщение от канцеларията от Неврокопската митрополия.

Оттам уточниха, че докато разследващите извършват повторен оглед, достъпът до манастира днес ще бъде ограничен за неопределено време.

От канцеларията не дадоха повече информация за това изчезнало ли е нещо. Първоначално се разбра, че апашите са откраднали само телефона на свещеника, за да не може да подаде сигнал, но се появиха неофициални информации, че са изчезнали пари.

Снимка: Булфото

Междувременно началникът на полицията в Сандански главен инспектор Борис Щурков обяви на брифинг, че е извършен опит за грабеж. Сигналът е подаден в 20.47 часа от игумена на Хаджидимовския манастир Теофил, който замествал игумена на Роженския манастир Епифаний.

Щурков отказа да потвърди, че нападателите са 6-ма в интерес на разследването, но каза, че наистина, след като са неутрализирали свещеника, са му отнели телефона и са го завързали. От манастира обаче не липсва църковна утвар.

За да прикрият следите си апашите унищожили 11 от 20-те охранителни камери на манастира. Въпреки това, лицата на двама от тях са били записани. Първоначално беше съобщено, че нападателите са били маскирани, но се оказа, че само единият е бил с маска. Не са били въоръжени, носели са само помощни средства за разбиване. Около половин час те опитвали да пробият дупка в стената, но след около половин час се отказали.

Състоянието на игумен Теофил е стабилно, не е получил наранявания.

"Имал е стар мобилен телефон с интернет връзка и чрез друг човек е направена връзка с младши полицейски инспектор, който обслужва района. Той е уведомен и така започват нашите действия", допълни полицейският началник.

На място веднага пристигнал полицейски патрул и оперативна група от град Сандански.

По информация на "24 часа" нападателите са били роми.

Междувременно от Министерството на културата съобщиха пред "Фокус", че ще извършат проверка. Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" ще инспектира на място какви са нанесени щети върху недвижимата културна ценност.