Мащабна полицейска акция осъществиха в рамките на няколко дни служителите от сектор "Противодействие на икономическата престъпност" при ОДМВР-Пазарджик. В операцията са взели участие още данъчни инспектори от ТД НАП-Пловдив, служители от Областната инспекция по труда и Областна дирекция "Безопасност на храните", съобщават от полицията в Пазарджик.

Вчера полицаите извършили проверка на магазин в центъра на областния град обособен за продажба на мобилни телефони и аксесоари. Оказало се, че там се предлагат за продажба накити и украшения от злато. Ползватели на магазина на пазарджиклиите М.И.- 20г., брат му Е.И. - 21г. и В.К.- 50г.

При извършеното претърсване в него, както и в жилищата обитавани от тримата органите на реда открили общо 8.9 килограма изделия от злато - гривни, колиета, пръстени, обеци, медальони. Накитите не са декларирани по времето на вноса им от съседна страна, обектът не е лицензиран за продажба на изделия от благородни метали.

Снимка: МВР Пазарджик

Данъчните инспектори установили и липсата на касови бонове при контролни покупки от магазина. Очаква се днес той да бъде запечатан и подложен на щателна проверка от служителите на приходната администрация. М.И. и В.К. са задържани в ареста за срок от 24 часа, а намерените изделия от благородни метали са иззети.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 251, ал.1 от Наказателния кодекс. По време на засилените проверки полицаите от сектора открили на два адреса в пазарджишкия квартал "Изток" общо 6.3 килограма сух нарязан тютюн и 400 къса саморъчно направени цигари, всичките без бандерол.

Съвместно с инспектори от ОД "Безопасност на храните" икономическите полицаи установили, че в селата Карабунар и Виноградец местни жители предлагат на сергии пред домовете си храни от животински произход - бабек, луканка, филе, кашкавал и сирене. Всички стоки са били без етикети и документи за произход.

Подобна е и ситуацията в Пазарджик, където пред къща е засечена нерегламентирана продажба на 14 килограма свинско месо. Съвместно с инспектори от НАП, РЗИ, Инспекция по труда и пожарната е извършена щателна проверка на нощен бар, намиращ се на бул. "България" в областния град. За установените нарушения са съставени актове, а екип на ТДНАП-Пловдив е запечатал обекта.