Смъртта на 58-годишния бивш републикански шампион по борба Пламен Пенев в Стара Загора е настъпила от механична асфиксия или задушаване. Това сочат резултатите от аутопсията, които по неофициални данни вече са потвърдени и от назначената тройна експертиза от съдебни медици в Пловдив. Информацията бе съобщена от няколко медии, включително "Капитал" и bTV. 

Мъжът издъхна на 30 декември 2023 г. на една от централните улици в Стара Загора след преследване с 9 патрулки, катастрофа и опит за задържане.

Около 20.45 ч. на тел. 112 е подаден сигнал, че непълнолетни са заплашвани с нож от мъж на средна възраст. Изпратените на място два автопатрула са установили подателя на сигнала, който им посочва спрял наблизо лек автомобил, в който имало мъж. Това е 58-годишният Пламен Пенев. Когато полицаите се приближават към него, той се заключва в колата, след което рязко потегля. Последва гонка по улиците на Стара Загора в продължение на 20 минути, която приключва непосредствено до парк "Артилерийски". Там Пенев се удря в патрулка, след това в разделителната мантинела и колата му спира. На видеокадри от очевидци се вижда как автомобилът е наобиколен от униформени, които изваждат Пенев, след което се струпват върху него.

Според съдебните лекари, след като 58-годишният мъж е изваден от колата и върху него са легнали петима полицаи в опит да го арестуват, под тежестта на телата им той се е задушил, защото белият му дроб е бил притиснат дълго време.

"Нямам официална информация за това и то е лесно разбираемо. По принцип пострадалите лица от престъпление макар на хартия да имат права да се запознават с доказателствата, на практика имат тази възможност едва когато приключи досъдебното производство. Никой не е видял такъв документ от наша страна, но не е трудно да се предположи, че по всяка вероятност това е истината. Ако можем да говорим за нещо ново това е промяна в позицията на местната дирекция, която еволюира от липсват каквито и да е нарушения до двама отстранени от длъжност във връзка с дисциплинарни производства. Така че малко по малко нещата ще изяснят, но ще трябва време", каза адвокатът на семейството на Пламен Пенев - Емануил Йорданов.

Експертизата вече е предоставена на разследващите и на базата на нея и на другите доказателства ще се изясни кой от полицаите ще отговаря пряко за смъртта на Пламен Пенев. Снощи от Областната дирекция на МВР в Стара Загора съобщиха, че двама служители са временно отстранени от длъжност. 

Същевременно в Министерството на вътрешните работи се провежда спешно заседание по случая, свикано от главния секретар на МВР Живко Коцев и вътрешния министър Калин Стоянов.