Софийска градска прокуратура (СГП) привлече като обвиняеми Мария И. (българска гражданка) и Владимир Б. (израелски гражданин) за извършване на финансови операции с парични средства, придобити чрез измама на територията на Белгия в размер на 1 410 169 евро, съобщиха от обвинението.

Мария И. е обвинена за това, че в периода от март 2017-а до юни 2018-а, като посредствен извършител и в съучастие с Владимир Б. (помагач) са извършили финансови операции в София с цел прикриването на произхода на парични средства, придобити от престъпления, извършвани в Белгия и Франция.

Мария И. и Владимир Б. са регистрирали множество търговски дружества в София, по чиито сметки да постъпват парични средства трансфери от чужбина, но без да са налице реално извършени търговски сделки. Двамата са знаели, че парите, които пристигат, са придобити чрез измами, извършени в чужбина.

С постановление на прокурор при СГП Мария И. и Владимир Б. са задържани за срок до 72 часа. Предстои СГП да изготви искане до съда за постоянното им задържане под стража.