Полицията в Пазарджик е иззела шофьорската книжка на кмета на града Тодор Попов. Той е отказал да бъде тестван за алкохол при акция, провела се снощи, съобщиха bTV и Нова телевизия.

Попов е спрян за проверка малко преди полунощ. От полицията в Пазарджик посочват, че униформените се усъмнили, че водачът е пиян. Той обаче не се съгласил на проверка с дрегер. 

Според закона при това положение се прилага административна санкция, документът за правоуправление е бил иззет веднага на място, като Тодор Попов е лишен от правото да шофира 2 години. Освен това градоначалникът трябва да плати и глоба в размер на 2000 лева.

Попов не беше открит за коментар.

От МВР предупредиха, че засилените проверки на екипи на ГД "Национална полиция" в рамките на специализираната операция за контрол за шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества ще продължат до 2 ноември.

След анализ в ГД "Национална полиция" на възникналите пътни инциденти и причините за увеличаване на пътнотранспортния травматизъм, от 26 октомври е в ход специализирана полицейска операция с основна цел - контрол, установяване и санкциониране при управление на МПС от водачи след употреба на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози.

Екипи от ГДНП са разпределени по три основни направления, където анализът е посочил необходимост от засилени дейности за контрол: ОДМВР-Перник, ОДМВР-Кюстендил и ОДМВР-Благоевград; ОДМВР-София и ОДМВР-Ловеч; СДВР, ОДМВР-София и ОДМВР-Пазарджик.

Към 30 октомври междинните данни от целенасочената акция сочат, че при извършените проверки са установени общо 122 нарушения, извършени от водачи, шофирали с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 промила, установени чрез измерване в издишвания въздух и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози, като 33 са управлявали МПС с концентрация на алкохол от 0,5 до 1,2 промила; 40 - с над 1,2 промила, а 49 са шофирали след употреба на наркотични вещества или техни аналози.

От всички 122 случая, в 89 от тях (73 процента) е налице състав на престъпление по НК, сочат данните.