Мащабна акция в Пловдив. Данъчни и икономическа полиция проверяват таксиметровите компании в града за укриване на обороти, неплащане на данъци и упражняване на дейност с фалшиви разрешителни.

Арестуван е собственик на таксиметрова фирма. В полицията е задържана и счетоводителка. Очакват се още арести.

Акцията е по сигнал за кухи фирми, извършващи таксиметрови превози, които по документи се водят на името на безимотни или социално слаби хора. Това разкриха за NOVA източници от прокуратурата. А един от хората, стоящи зад сигнала, застана пред камерата ни.

"Едно такси генерира оборот между 2 000 - 3 000 лева на месец. За да не надхвърлят 50 000 лева и да не плащат ДДС, регистрират шофьорите на 4-часов трудов договор, или въобще са без договор. При 3 регистрирани коли на 9-тия месец по лицензия те трябва да платят ДДС, но не го плащат. Говорим за укриване на данъци в особено големи размери", заяви Ивайло Желев.

Той е собственик на таксиметрова компания. Според него, за да не отчитат реалните обороти, в колите на част от фирмите се използват т.нар. касови апарати близнаци, които към данъчните подават по-малко суми.

Става въпрос за сключени договори с над 100 таксиметрови шофьори, които са работили нелегално. Полицията ги привиква на разпит.

До момента е арестуван собственик на една от таксиметровите компании в града. Фирмата, която е водила счетоводството на арестувания собственик на таксиметрова компания, се намира в сградата на Регионалната автомобилна инспекция. Оттам криминалистите иззеха документи, а счетоводителката беше отведена в Икономическа полиция.

Разпитите на таксиметровите шофьори ще продължат и през нощта.

В четвъртък полицията и прокуратурата ще оповестят подробности за акцията.