Охранителни камери са заснели грабежа на инкасо автомобила, извършен вчера на бензиностанция на магистрала "Струма" край Перник, съобщи bTV.

Записите вече са иззети, а издирването на извършителите продължава.

Четиримата въоръжени и маскирани мъже успяха да откраднат около 500 000 лева.

Според разследващите, грабежът е бил професионално осъществен, а бандитите са чакали в засада два часа, за да дойде автомобила. След това са ударили единия от охранителите в лицето и са взели са парите и веднага са потеглили в обратна посока по автомагистрала "Струма".

Разследващите работят по горещи следи и проверяват дали този обир има общо с обира, който се случи преди четири месеца с друг инкасо автомобил. Тогава нападателите използват лютив спрей срещу охранителите.

Вчера нападателите са били въоръжени с пушки и пистолети, според разказите на очевидци.

Става въпрос за една и съща група при двата обира в Перник, те са професионалисти, организирана престъпна група, може да има бивши служители на охранителни фирми, дори на силови ведомства. Това са хора, които нямат свян да използват оръжие. Наясно са къде е пробивът и се възползват от него. Това коментира в предаването "Денят започва" на БНТ криминалният експерт Иван Савов.

По думите му най-важна е работата на място, първите 24 до 48 часа след извършване на деянието, с цел разкриването на факти.

"Това са така наречените горещи следи, които могат да се извадят от охранителни камери и разпити. Проблемът е, че охранителните фирми не взимат никакви мерки, за да подобрят работата си. В момента тези инкасо автомобили работят в тотално нарушение на Закона за охранителната дейност", допълни Иван Савов.