Задържаните при зрелищна акция в центъра на Велико Търново трима мъже са тествали боен автомат "Калашников" със стрелба в жилищен квартал с близо 30 хил. жители.

Оръжието е собственост на 26-годишен мъж от град Попово, а заедно с него в джип са пътували още двама мъже - шофьорът от Горна Оряховица и спътник от Етрополе.


"Мъж на 26 години от Попово е с повдигнато обвинение за незаконно притежание на автомат "Калашников" във Велико Търново", съобщи на пресконференция комисар Христо Христов, заместник-директор на ОД на МВР във Велико Търново.

В четвъртък около 17.30 часа трима души бяха заловени на оживено място пред автобусна спирка на бул"Никола Габровски" в областния град, след сигнал, че са произвели изстрел в района на кв. Бузлуджа".

Днес от полицията и от Районната прокуратура уточниха, че от тримата задържани, които са от Попово, Горна Оряховица и Етрополе, и са криминално проявени, в ареста остава мъжът от Попово, който е собственик на оръжието, с което е бил произведен един изстрел в гориста местност в покрайнините на квартала.

"Все още не е установен произходът на оръжието, което е със заличени фабрични номера", подчерта наблюдаващият прокурор Цанко Ганчев.

Разследващите работят по няколко версии, като една от тях е, че изстрелът е произведен с цел да бъде тестван автоматът, който е бил подготвян за продажба.

Предстои да бъде разширен периметърът на лицата с възможна съпричастност към деянието, както и разследване дали с незаконното оръжие е било извършено друго престъпление назад във времето.

"Задържаният обвиняем е осъждан за грабеж и е изтърпявал условно наказание, настоящето деяние е извършено в срока на изпитание, за което предвиденото наказание от Наказателния кодекс е лишаване от свобода за срок от 2 до 8 години", отбеляза ръководителят на Районната прокуратура Тихомир Шабов.