Калифорнийските пожарникари се борят с нов пожар, който избухна вчера рано сутринта местно време и застрашава президентската библиотека "Роналд Рейгън", предадоха световните агенции.

Пожарът бушува в долината Сими, северозападно от Лос Анджелис. Той се разпростря на над 500 хектара. Пожарникари са успели за възпрат пламъците на по-малко от 100 метра от мястото, където е погребан бившият американски президент и неговата съпруга Нанси, разказа изпълнителният директор на президентската библиотека Джон Хюбуш. Заради огнената стихия е имало евакуация на библиотеката, а предмети, които се съхраняват в нея, са били прехвърлени в огнеустойчива зала под земята.

На около 30 километра северно най-малко 150 пожарникари се борят с друг пожар, унищожил 1900 хектара, но овладян на 94 процента.

Близо до Лос Анджелис трети пожар от понеделник наложи евакуацията на няколко шикозни квартала близо до прочутия музей Гети.

На около 600 километра северно близо до Сан Франциско пожарникари белязаха напредък с битката с огнена стихия, която унищожи 31 000 хектара във винарския район Сонома за седмица. В борбата със стихията участват и 5000 военни. Пожарът е овладян на 31 процента.

В щата бушуват силни ветрове с пориви от 130 километра в час, което създава предпоставка за нови пожари и за разрастване на съществуващите пожари.

По официални данни през изминалата седмица в Калифорния са избухнали над 300 пожара като към момента няма жертви вследствие на стихията.