Работници във военния завод "Дунарит" тази сутрин чакат да бъдат пуснати на работа, след като в петък в цех на завода избухна пожар, предаде bTV.

Огънят е засегнал от една трета до половината от производственото помещение с големина 1200 кв. м, като в него се снарядяват авиационни и артилерийски бомби - т.е., металната част на боеприпаса се запълва с взривни вещества. В цеха е имало около тон взривни вещества. Над 750 работници в завода бяха евакуирани, а районът на километри от "Дунарит" е отцепен. И тази сутрин обаче полицаи не допускаха никого на територията на военното предприятие. 

Изпълнителният директор инж. Петър Петров коментира, че хората са се подготвили да работят днес. По думите му няма причини да не се започне работа.

"В събота вечер опасността беше сведена до теоретичен минимум. Засегнат е цехът, в който е горял пожар. Полицаите са вътре в завода и не допускат никой" каза още инж. Петров.

Председателят на КТ "Подкрепа" Стоил Георгиев, заяви, че е разговарял с хората още в петък и е обяснил, че не е толкова опасно. Очакваме по-подробна информация днес, уточни той.

"Идваме на работа, не сме уплашени," заяви един от работниците.

Инцидентът на военния завод предизвика евакуация на жителите на съседните селища - Николово и Мартен. Виолета Димитрова - временно изпълняваща длъжността кмет на Николаево, обясни че хората вече са по домовете си, а децата на училище и на детска градина. В селото няма притеснение, според нея.