Ситуацията след пожара във военния завод "Дунарит" е спокойна и е под контрол. Над склада работи дрон с термовизионна камера, като отчетената температура не е висока - 32 градуса. Това съобщи тази вечер ръководителят на сформирания кризисен щаб и областен управител на Русе Галин Григоров.

Григоров каза, че оглед в склада ще бъде направен след изтичане на 24-часовия период - най-рано утре по обед. По думите му най-рано в понеделник сутринта ще бъде възобновен работният процес в останалите цехове на завода.

За случая е уведомена Окръжната прокуратура в Русе, под чието ръководство в хода на образуваното производство се изясняват причините за пожара.

Няма превишения на нормите за качеството на въздуха след пожара във военния завод. От екоинспекцията информират, че мобилна станция е била разположена пред кметството на близкото село Николово и тя извършва мониторинг от 13,00 часа днес - два часа след инцидента. Данните от първоначалните измервания не показват повишаване нивата на следените показатели - серни и азотни оксиди, въглероден оксид, фини прахови частици и озон.

Пожарът в "Дунарит" тръгна от смесител за взривни вещества преди обяд. По това време в цеха, в който се работи с тротил, са били 10 души. Всички 700 работници в завода веднага са били евакуирани. На мястото на инцидента бяха изпратени 5 пожарни екипа. Не е горяло цялото помещение, а само западната част.

Снимка: Булфото

От пожарната са категорични, че няма опасност от взрив. Още не е ясен размерът на щетите от пожара, защото в следващите 24 часа никой няма право да влиза в завода. Но със сигурност е унищожен покривът на цеха, откъдето е тръгнал огънят. Работниците ще могат да се върнат на работа още в понеделник.

"Няма опасност за населението след пожара във военния завод "Дунарит". Опасно е, ако се взривяват боеприпаси, каквито заводът произвежда. Опасността обаче остава, докато там тлее нещо", каза в предаването "Лице в лице" по bTV бившият вътрешен министър Валентин Радев.

Няма опасност и за село Николово, което се намира най-близо, но все пак нека се изчака. Там няма взриватели и да се надяваме, че няма да има взривове, заяви още той.

По думите му причината за пожара е технологична - неспазване на технологична дисциплина или нещо дефектно. Вероятно нещо по машините не е било наред, предположи още Валентин Радев.

"Дори не е човешка грешка, така си мисля. Винаги когато е имало пожар и изгорят веществени доказателства, тогава влизаме в конспирация. Но не мисля, че тук има такива", добави той.

"Човешка грешка е най-честата причина за инциденти във военните заводи", коментира обаче ген. Симеон Петковски, бивш заместник-министър на отбраната по повод пожара в завод "Дунарит".

По думите му бързите мерки и действия по потушаването на огъня са спомогнали да се избегне по-голям инцидент.

Той е категоричен, че за да няма сериозни инциденти във военните заводи у нас са необходими строги мерки и изисквания при подбор на служителите.

"Трябва да има добре обучени специалисти, които строго да спазват изисквания за работа с взривни вещества. Нужен е ред. Не трябва да се допускат хора, които не умеят да работят с боеприпасите. Грешката на служителите не може да се предвиди, затова е нужно да се спазват правилата за работа", посочи ген. Петковски пред "Фокус".

Според него човешката дейност е основен фактор при работа с боеприпаси и най-честитите инциденти стават по невнимание на служителите.

Експертът направи и кратка хронология на подобни инциденти в близкото минало. "Взривът в "Миджур" при Горни Лом, при който загинаха 15 души се случи при изпитване на нов метод на работа. Там имаше неспазване на технологията и това доведе до взрив. В "Арсенал" грешката дойде от единия работник, но пак имаше жертви. При инцидента в Карлово имаше риск от взрив след изпуснат сандък с капсул-детонатор. Анализът показва, че почти навсякъде има грешка", обясни ген. Петковски.

По думите му инциденти във военни заводи има и в други страни. "Голям взрив имаше и в Русия преди година. Там цяла база беше унищожена. Преди пет години в Чехия също имаше инцидент", допълни още ген. Петковски.