Огнеборците са успели да спрат бързо разпространението на пламъците към вилното селище. Сигналът за произшествието е подаден към 10.45 часа . Тогава пожарникарите получават съобщение, че горят сухи треви в близост до Свети Влас.
Пристигналите на място пет пожарни екипа установяват, че огънят е в сухи треви и в борова гора близо до хотел над курорта.
На мястото на инцидента непосредствено след получаване на сигнала са пристигнали три противопожарни автомобила от Несебър, като малко по-късно е поискано съдействие от пожарната в Бургас, откъдето са изпратени още два автомобила. Един автомобил е пристигнал и от Обзор, като дейността на огнеборците е подпомогната и от три водоноски. В гасителните дейности са се включили общо 45 огнеборци, 25 полицейски служители, 15 служители от Държавна дивечовъдна станция – Несебър и петима служители от Община Несебър. Поради голямото задимяване пътят между Свети Влас и Елените бе затворен за движение за няколко часа. Огнеборците са успели да спрат разпространението на пламъците към вилното селище.
Директорът на Районното управление по горите-Бургас Румен Желев заяви за "Фокус", че пожарът не е бил в горски фонд.
Въпреки че в района има борова гора, огънят е лумнал в селскостопански фонд, а земите там са частни. Въпреки това е изпратена група от 15 души от горското да съдействат за потушаването на огъня. Желев, каза че по мнение на техните специалисти, пожарът е умишлен. „Не зная какво си мислят, че като запалят огън на това място ще поникне по-хубава трева ли?”, каза Желев. Той съобщи, че от Районното управление по горите-Бургас са се свързали с началника на Регионалната служба „Пожарна безопасност и спасяване” комисар Васил Василев и са предложили да изпратят една от минипожарните коли с висока проходимост на мястото на инцидента, но се оказало, че няма нужда. „Искам да изразя благодарност за бързите и адекватни действия на бургаските пожарникари, на община Несебър, които също изпратиха помощ в гасенето на огъня. Според мен организацията бе много добра и това не даде възможност пожарът да се разпространи”, допълни Желев. Той каза, че според него са изгорели десет декара борова гора.