Пет инцидента с туристи са станали само днес в района северно от връх Ботев в Стара планина, има и загинал. По три от сигналите се работи и в момента, съобщиха тази вечер от Планинската спасителна служба в Троян.

Мобилизирани са планински спасители от Ловеч, Троян, Карлово, Калофер, защото условията в планината са много сурови в момента.

Четирима души са тежко пострадали, като единият е с много сериозни травми. Те не бедстват, защото при тях има хора. Един от нуждаещите се от помощ вече е транспортиран в болница. Спасители свалят от планината другите трима.

Около обяд в Централния денонощен пост (ЦДП) на ПСС е получен сигнал за турист, пострадал при падане в района на връх Млечния чал. Намиращи се в района трима планински спасители тръгват към пострадалия, оказват му първа помощ и го придружават към паркинга.

Междувременно, отново през ЦДП, се получава сигнал от млада жена, която обяснява, че приятелят й е паднал в улей. Инцидентът е станал отново по трасето на кабела. Планински спасител от отряд Калофер, който в момента се намира в района, вижда момичето и незабавно започва издирване на пострадалия. Установява местоположението му, оказва му първа помощ и го придружава до безопасно място.

Докато помага на двамата да се придвижат надолу по пътеката забелязва, че други двама туристи, движещи се наблизо, внезапно изчезват от погледа му. Връща се назад и установява, че единият е паднал в улей. Вторият, при опит да му помогне, е пропаднал след него. Спасителят оказва и на тях първа помощ, предприема мерки за изолирането им от студа и започва извеждането им един по един до лятната пътека за връх Ботев. Групата, организирана за транспорт на първия случай, е пренасочена към пътеката по кабела. Организирана е и втора група от планински спасители, към която се присъединяват и техните колеги от отряд Ловеч. В последствие тръгва и трета група, която да пресрещане и помогне за транспорта на пострадалите надолу, уточниха от Спасителната служба.

Има и инцидент с фатален край, като заради трудните условия загиналият ще бъде транспортиран утре, тъй като все още спасителите не са достигнали до него. Засега няма никаква информация за самоличността му. Знае се само какво се е случило. Двама туристи се движат от заслон "Ботев" към хижа "Добрила", единият се подхлъзва в района на връх Жълтец и пада по склона в южна посока около 300 м. Малко по-късно е установена смъртта му.

Всичките произшествия са станали вследствие на подхлъзване и падане.

"Подценена е обстановката в планината. Снегът е малко, но е твърд и изисква специализирана екипировка, с каквато пострадалите не са били, заяви Христо Сливков, завеждащ Планинската спасителна служба в Троян", предаде БТА.

Двата основни инцидента са станали в Северния Джандем. Едните - от Габрово, са се движели по пътеката, известна като Кабела към връх Ботев, а другите по Саракая, най-западната точка на Млечния чал, съобщи bTV.

Четиримата са пострадали по северния склон на Ботев, а инцидентът със загиналия е станал на запад от Млечния чал.

Кметът на Априлци инж. Тихомир Кукенски разказа пред БНТ: "Аз бях в хижата, това стана пред очите ми - четиримата паднаха в улея, видяхме ги с бинокли и веднага алармирахме спасителната служба".

Спасителната акция обаче е сложна и макар, че екипите от Ловеч и Троян са успели да открият групите и вече има хора при тях, все още не е организирано транспортирането им, тъй като опасни терени заради заледявания.

"Трима трябва да бъдат свалени с носилки, а за целта спасителите трябва да се сменят често", добави още Кукенски.

Очаквайте подробности...

Вчера планински спасители спасиха мъж, паднал от 300 м височина в района на хижа "Плевен". Спасителите станали свидетели на инцидента и пострадалият е откаран в болнично заведение с рана на главата. Имал е и контузни рани.

Преди няколко дни пък чужденец беше спасен в Искърското дефиле. В 14:30 часа екип на отряд "Лакатник" пристигнал в района на инцидента, локализиран по подадени GPS координати. Втори екип бил мобилизиран в готовност за включване в случай на нужда при условията на падаща мъгла и задаващ се дъжд. 

Туристът бил намерен в 15:10 часа в скалист терен в подножието на Триъгълника (100-метров скален отвес) на Гара Бов. Той е италиански гражданин, отскоро живеещ в България. Бил е сам на еднодневна разходка. Намерен е в добро общо състояние с лека дезориентация.