Намерено е тялото на четвърта жертва на наводненията в района на Царево. Информацията потвърдиха за БТА от МВР и кметът на общината Георги Лапчев. То е извадено от катер на "Гранична полиция".

Откритото тяло е на дъщерята на съдия Мария Москова - председател на Районен съд - Царево, която също е сред жертвите на наводнението, потвърдиха от пресцентъра на полицията в Бургас за БТА.

До късния следобед бяха идентифицирани телата на три жертви.

Очаква се утре да започне монтажът на металния мост на пътя Царево- Ахтопол, съобщиха от пресцентъра на МРВ - Бургас. В момента се транспортират всички елементи на временното съоръжение, очаква се да бъдат на място до утре сутринта. 

Кратка актуализация за действията на държавата към 18:30 на 6 септември

Продължава пълната мобилизация на всички ресурси, с които държавата разполага, за съдействие на хората, пострадали от наводненията в Царево и нормализиране на обстановката.

Идентифицирани са вече четири жертви - двама мъже и две жени. Няма информация за други изчезнали хора.

Към момента се транспортират всички елементи на временното метално съоръжение, което ще се изгради на пътя Царево - Ахтопол, III-9901. Очаква се всички те да бъдат на място до утре сутринта. Очаква се там да пристигне и багер (41 т.), който да спомогне за демонтажа на компрометирания мост и още в в рамките на утрешния ден да започне монтажът на металния мост.

Работи се по възстановяване и на моста в Царево, чрез закаляване и запълване на дупката със скална маса, за да може да се пусне движение на леки автомобили по него. Очаква се до около 3 часа да бъде възстановено движението. По пътя Царево - Малко Търново, след с. Изгрев, движението се ограничава в една лента. По съоръжението на р. Караагач, между Китен и Царево, се въвежда временна организация и движение в една лента, поради нужда от усилване, вследствие на валежите и бедствената ситуация.

Към настоящия момент всички екипи на ВиК-Бургас са на терен и работят. Възстановено е водоподаването при Караагач и Лозенец. Утре по обяд ще бъде възстановено и водоподаването в Резово, след подмяна на помпа. В Бродилово, където също се очаква подмяната на изгоряла помпа, има осигурена вода за два дни. В село Заберново няма вода, закарана е водоноска. Има проблем с довеждащ кабел към помпената станция. Ще се извика външна лаборатория, за да се открие точното място на аварията.

Работи се по канализацията в Царево и Караагач, но все още не е възстановена - вероятно ще е необходим допълнителен външен ресурс. Пробите от водата от язовир "Ясна поляна" вече са в норма. Работи се по изпомпване на водата от Пречиствателна станция "Царево" - тя е най-пострадала, след което съвместно с EVN ще се извърши ремонт на ел. съоръжения. Токът в Арапя е пуснат. Осигурена е техника от ВиК-Пловдив и техника от ВиК-Стара Загора.

Министерството на отбраната продължава да следи обстановката и остава в готовност за оказване на помощ и включване на военнослужещи и високопроходима техника в спасителните и възстановителни дейности, както и за осъществяване на логистика за транспорт на хора и товари и осигуряване на генератори, съгласно изискванията на сформирания кризисен щаб към Община Царево.

Следващото заседание на кризисния щаб в Царево е утре, 7 септември, в 8:00 ч.

Двата язовира до Лозенец ще бъдат напълно източени, защото са с нарушени язовирни стени, съобщиха от Община Царево

Двата язовира до курортното селище Лозенец ще бъдат напълно източени, защото са с нарушени язовирни стени, съобщиха от Община Царево. Оттам посочиха, че се работи и по възстановяването на моста до къмпинг "Нестинарка".

В района на община Царево е оказана помощ на всички, които са заявили необходимост, включително и на бременна жена.

Екипите на Българския Червен кръст оказват логистична подкрепа и са в координация с Общинския кризисен щаб в Царево.

Доброволци участват в почистването на инфраструктурата в с. Велика след наводнението.

Отворен е пътят за с. Фазаново, допълват от общината.

По-рано кметът на Царево Георги Лапчев съобщи, че ще започне спешен ремонт на язовирните стени, тъй като мощната вълна вследствие на валежите ги е нанесла нарушения.