6-годишно дете е пострадало при катастрофа тази сутрин в хисарското село Старосел, съобщиха от полицията. Момченцето е пресичало с дядо си, когато е било блъснато от кмета на населеното място Матея Гудев.

Той е арестуван по Закона на МВР за 24 часа, съобщи ПБ Новинар, позовавайки се на разследващи.

Момченцето е настанено е в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив. От болницата съобщиха, че детето е в тежко състояние, с опасност за живота. Има счупени ребра и други наранявания. Лекарите се борят за живота на малкия.

По данни на местния сайт Гудев е шофирал бавно, просто не е видял детето. В селото се чудят какво е станало, тъй като до момента кметът нямал никакви нарушения на пътя. Той е бивш военен, бил съвестен и отговорен. По случая ще бъде образувано досъдебно производство.

На кмета са направени тестове за алкохол и наркотици, които са отрицателни. 

Все още продължават действията по разследването, уточниха от полицията.

Подобен случай с кмет и 6-годишно дете имаше и през ноември 2015 г. на кръстовище край училището в Трън. При опит да премине зад автобус момче беше блъснато от задницата на джипа на тогавашния кмет Станислав Николов.

Първоначалната версия на разследващите беше, че то не е ударено, а се е блъснало само в кметския автомобил. Впоследствие разследването претърпя пълен обрат. От Трън делото беше преместено в Перник по нареждане на главния прокурор.

От прокуратурата признаха още, че свидетели на инцидента са били притискани да мълчат, за да затруднят разследването. Към някои от тях са били отправяни и смъртни заплахи. Всичките автотехнически експертизи, както и съдебно-медицинската, показаха, че вината за инцидента е на Станислав Николов.

Според обвинението скоростта на колата е била 25 км в час. Освен това от прокуратурата посочват, че той не е внимавал въпреки предупредителния знак "Деца" край учебното заведение.

Пернишкия районен съд обаче отсъди, че Николов е невинен. Години след инцидента малкият Ивайло все още се възстановява. Той ходи на психолог, а травмите му са за цял живот.